ioannou weding banner 2

ACSORIZONTIO

Αγωνιστική συνεργασία ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ: Ανακοίνωση για το Δ.Σ. του Σπάρτακου στις 3/10/2017

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 3-10-2013 συνεδρίασε το Δ.Σ του Σπάρτακου με κύρια θέματα την ενημέρωση για την προετοιμασία υπογραφής Ε.Σ.Σ.Ε και για τις εξελίξεις σχετικά με την  πρόοδο του market test

για την πώληση μονάδων, ορυχείων και υδροηλεκτρικών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προεδρείου που εκφράζει την άποψη της πλειοψηφείας του Σπάρτακου και της ΓΕΝΟΠ βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης αποτελούν:

  • Προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης με την κάρτα υγείας για τους εργαζόμενους του ομίλου κάτι με το οποίο η πλειοψηφία συμφωνεί.
  • Κατοχύρωση μέσω της ΕΣΣΕ των απολύσεων που ονομάζουν εθελούσια, με την καταβολή της αποζημίωσης των 15000 ευρώ που προβλέπεται για τις ΔΕΚΟ αποσυνδεμένη απο το εφάπαξ και την ηλικία, ζήτημα το οποίο η πλειοψηφία το θεωρεί κατάκτηση.
  • Άρση των εμποδίων που προκύπτουν από τη νέα οδηγία περί επαγγελματικών αδειών  και των προβλημάτων που αφορούν την δυσκολία των συναδέλφων να προαχθούν μισθολογικά.

 Η στήριξη τους στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στα ζητήματα της υγείας και των απολύσεων δεν είναι τυχαία. Η κάρτα υγείας που προωθούν σε συνεργασία με την εργοδοσία αποτελεί συνέχεια της στάσης τους μπροστά στο νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου, που αντί να συμβάλουν στους αγώνες ενάντια του, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και επαγγελματικούς κλάδους, καθόταν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων  στην λογική των εξαιρέσεων. Σήμερα παραδίνουν ζεστό χρήμα στα αρπακτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών συμβάλλοντας στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ που ενώ η ιδιωτική εταιρεία πήρε τα χρήματα των εργαζόμενων τους είχε ακάλυπτους για μήνες και όταν τους κάλυψε αυτό έγινε με μικρότερα ποσοστά απο ότι προβλεπόταν στη σύμβαση.  

Η δήθεν «κατάκτηση» της διασφάλισης των 15.000 αποζημίωσης στους συναδέλφους που θα απολύονται και η αποσύνδεση της απο το εφάπαξ και την ηλικία δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό από το να υφαρπάξουν την συναίνεση των συναδέλφων για τις απολύσεις που μπορεί σήμερα να αφορά συναδέλφους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα όμως στην πορεία μπορεί να επεκταθούν.

 Το πόσο εργοδοτικοί είναι, το δείχνει περίτρανα η συμφωνία τους με την πρόταση της εργοδοσίας για την προώθηση της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση βασικό στόχο έχει την μείωση του μισθολογικού κόστους και την εντατικοποίηση της εργασίας. Ένα από τα βασικά κριτήρια που βάζει είναι η αφοσίωση του εργαζόμενου με το όραμα της επιχείρησης(δηλαδή την κερδοφορία της). Ένα καθορισμένο από πριν ποσοστό εργαζομένων θα πρέπει να βγαίνει με χαμηλό βαθμό και δεν θα έχει μισθολογική εξέλιξη. Αυτό το μέτρο μαζί με το νέο συνδικαλιστικό νόμο θέλουν να αποτελέσει ταφόπλακα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.   

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός τους ρόλος εκφράστηκε και στη διαφωνία τους με τις προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας. Αρνήθηκαν ακόμα και τη συζήτηση της πρότασης μας να ανοίξει η συζήτηση για το σπάσιμο του μνημονιακού νόμου που καθηλώνει τους μισθούς μας στο 65% της μισθοδοσίας του 2009. Επίσης αρνητικοί ήταν και στην πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για υπογραφή ΣΣΕ και για τους εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα –εργολαβικοί). Αντίστοιχη αντιμετώπιση έλαβαν τα αιτήματα που πρότεινε η αγωνιστική συνεργασία όπως η 5η φυλακή στα Ορυχεία, το 7ωρο -5θημερο -35ωρο. 

Στο ζήτημα της εξέλιξης του επόμενου βήματος στην απελευθέρωσης της αγοράς Η/Ε  με την πώληση του 40% της λιγνίτης παραγωγής σε ιδιώτες, στο ίδιο έργο θεατές ήμασταν μάρτυρες των κροκοδείλιων δακρύων του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ. Αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στο να περάσει η πολιτική της απελευθέρωσης τώρα διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα της. Επικαλούνται τον υγιή ανταγωνισμό καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων.

Έχουν αποδεχτεί τα γεγονότα αφού «είναι εντολές της Ε.Ε», «το επιβάλουν τα μνημόνια και η δημοσιονομική σταθερότητα»κ.α. και αφού τα αποδέχονται δίνουν την μάχη για τη σωτηρία του δικού τους αφεντικού της ΔΕΗ Α.Ε. στον ανταγωνισμό με τα αλλά μονοπώλια του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο που σε τελευταία ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ κάλεσε σε πιο αποφασιστική πολιτική στις εισπράξεις που σημαίνει πιο ασφυκτικό κλοιό για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν για τη βασική αυτή ανάγκη.                  

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είναι φανερό ότι με αυτήν την πλειοψηφία στα συνδικάτα μπροστά μας θα έχουμε μόνο ήττες και περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Όσο στριμώχνουμε τις ανάγκες μας στα κέρδη της εργοδοσίας, σε δημοσιονομικούς περιορισμούς θα χάνουμε συνέχεια. Δεν πρέπει να στριμώξουμε τις απαιτήσεις μας με βάση τα κέρδη της εργοδοσίας αλλά να διεκδικήσουμε  την ικανοποίηση των αναγκών μας.

  • Λέμε όχι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Απαιτούμε η ΔΕΗ Α.Ε να γίνει λαϊκή περιουσία και η ενέργεια να πάψει να αποτελεί εμπόρευμα και να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό.    
  • Να διεκδικήσουμε κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης. Να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονιακών δεσμεύσεων για καθήλωση της μισθοδοσίας στο 65% του 2009.Να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ και για το έκτακτο προσωπικό με βασικό μισθό 751 και την καταβολή όλων των επιδομάτων και τριετιών. Να σταματήσει η κλοπή των υπερωριών και όλων των προσαυξήσεων, με μείωση του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους στο πλαφόν με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία που θα καλύψει τις ανάγκες. Να απαιτήσουμε πραγματικό 7ωρο- 5ημερο- 35ώρο. Να δημιουργηθεί 5η βάρδια στα ορυχεία ώστε να εξασφαλιστεί το πραγματικό 5ημερο.
  • Να γίνεται ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος για όλους τους εργαζόμενους με περισσότερες εξετάσεις. Για τους εργαζόμενους στα Υ.Β.Α.Ε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ο προληπτικός έλεγχος να μην αποτελεί μια τυπική διαδικασία έκδοσης δελτίων καταλληλότητας για εργασία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά ουσιαστικός έλεγχος και παρακολούθηση της υγείας των εργαζομενων. Να που μπορούν να πάνε τα χρήματα της λεγόμενης κάρτας υγείας. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Λέμε όχι στην ιδιωτική ασφάλιση. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται χώρος στα αρπακτικά των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης  που λυμαίνονται τον κόπο και ιδρώτα των εργαζομένων.
  • Διεκδικούμε σύνταξη στα 60 για τους άντρες , 55 για τις γυναίκες και 55-50 αντίστοιχα για τα ΥΒΑΕ. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος για τους εργαζόμενους. Αυτό που κρατάει τους συναδέλφους στην εργασία σε προχωρημένη ηλικία είναι το γεγονός ότι οι συντάξεις έχουν κατακρεουργηθεί. Παλεύουμε για την ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις ώστε οι συνάδελφοι να συνταξιοδοτούνται στα παραπάνω όρια ανοίγοντας θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για νέους εργαζόμενους.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους ασχέτως εργασιακής σχέσης.

Πτολεμαΐδα 6/10/2016

Δημοφιλή Νέα

Πρεμιέρα σήμερα για το θεατρικό έργο

Πρεμιέρα σήμερα για το θεατρικό έργο "τα πιάτ κι αλλάζομεν" στην Πτολεμαΐδα | Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί για τις δύο πρώτες ημέρες !


Πρεμιέρα κάνει την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η θεατρική παράσταση "Τα πιάτ κι αλλάζομεν" που ανεβαίνει …

Φωτογραφίες από το θεατρικό έργο

Φωτογραφίες από το θεατρικό έργο "Τα πιάτ κι αλλάζομεν" στην Πτολεμαΐδα


Πρεμιέρα έκανε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η θεατρική παράσταση "Τα πιάτ κι αλλάζομεν" που ανεβαίν…

Έως τις 7 Μαρτίου οι αιτήσεις για την προκήρυξη 3Κ/2018 για τους υποψηφίους κατηγορίας ΔΕ
Ουραγοί και στο Εξοικονομώ ΙΙ...(του Μάκη Ιωσηφίδη)

Ουραγοί και στο Εξοικονομώ ΙΙ...(του Μάκη Ιωσηφίδη)


Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις υπογράφτηκε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη η ΚΥΑ που δίνει το πρά…

"Ενισχυμένη η Δυτική Μακεδονία στο Εξοικονομώ Κατ' οίκον ΙΙ" λέει ο Βουλευτής Μίμης Δημητριάδης (video)


"Πολύ μεγαλύτερος απ όσο δικαιούται είναι ο προϋπολογισμός του Εξοικονομών Κατ' οίκον ΙΙ για τη Δυτι…

Έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας - Μεγάλη διάκριση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας - Μεγάλη διάκριση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || karakioulach@gmail.com Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να δ…

Με άφθονα νηστίσιμα εδέσματα μουσική χορό και πέταγμα χαρταετού  γιορτάστηκε η Καθαρά Δευτέρα των παιδιών και της αλληλεγγύης στο «πάρκο έκτακτων αναγκών» της Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)
Δυτική Μακεδονία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτηρίων

Δυτική Μακεδονία: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτηρίων


Ερευνητικό έργο PV-ESTIA: “Επαυξάνοντας την αποθήκευση ενέργειας σε κτήρια με Φωτοβολταϊκά». Οι ενε…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα