Ημερίδες 2018q2 site ΚΟΖΑΝΗ 825x181

Ευσταθία Ματζαρίδου, Ντόνα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα [...]Περπατάει στο δρόμοκαι χαιρετάει τους πάντες, πιάνει κουβέντα με όλους, φίλους γνωστούς, μέσα στο κρύο, βγάζει το γάντι της, τους χαιρετάει με χειραψία και το ξαναβάζει.

Πιο κάτω περνάει απ’ το ραφτάδικο του Κούρδου, είναι πελάτισσα χρόνων, με τόσες αγορές ρούχων χρειάζεται το ράφτη της, κάτι κοντέματα, κάτι μαζέματα, έτσι που αυξομειώνονται τα κιλά της, αναλόγως των φαρμάκων της δηλαδή. Υπάρχουν φάρμακα που την αδυνατίζουν, της κόβουν μαχαίρι την όρεξη, το Ladose είναι ένα τέτοιο φάρμακο, λέει, και της κόβει μαχαίρι την όρεξη και τότε, αν δεν είχε τον Ρέμο, το γάτο της που θέλει να την βλέπει να τρώει, για να αρχίζει κι αυτός το φαγητό του, θα είχε πεθάνει απ’ την αφαγία. Χάνει πολλά κιλά, κιλά χάνει κι όταν έχει τις περιόδους του εμετού, τότε είναι διαρκώς στην τουαλέτα, το στομάχι της δεν κρατάει τίποτα και τότε χάνει κιλά, μπορεί να χάσει και δέκα κιλά σε δύο μήνες, ε, και μετά ακολουθούν τα χάπια που της ανοίγουν την όρεξη, σε μισό χρόνο έχει ξαναπάρει τα κιλά που έχασε.

Γι’ αυτό ο θείος τής είναι απαραίτητος, τον Κούρδο ράφτη τον προσφωνεί θείο, έτσι το ξέρει απ’ το χωριό της, τον άνθρωπο που νιώθεις οικεία, που του ανοίγεις την καρδιά σου, τον προσφωνείς έτσι, κι ας μην έχεις τον ελάχιστο βαθμό συγγένειας μ’ αυτόν, γιατί το «κύριος» τής είναι πολύ κρύο, όχι όχι, δεν μπορεί να του μιλάει στον πληθυντικό, δεν συμφωνεί με τη συνήθεια των Γερμανών να απευθύνονται στον πληθυντικό, παγώνει το μέσα της, λέει, οι Γερμανοί λένε, με το Du ξεχέζεις κάποιον πιο εύκολα, εννοώντας ότι έρχεσαι στα μαχαίρια μαζί του, ενώ το Sie κρατάει τη σχέση με τον άλλον σε ένα επίπεδο. Στο θείο, λοιπόν, λέει τα πάντα, όχι μόνο τις ώρες που την καρφιτσώνει ή προβάρει το επιδιορθωμένο ρούχο, αλλά να, με το που βγαίνει από το σπίτι, θα περάσει να τον χαιρετήσει και να τα πουν ένα χεράκι, αυτός την ακούει, αφήνει τη μηχανή ή τη βελόνα αντίστοιχα, σηκώνει το κεφάλι και κοιτώντας την πάνω απ’ τα γυαλιά του, της λέει, «Ντόνα, παιδί μου, είσαι πολύ καλή και ο κόσμος είναι πολύ κακός», τίποτε άλλο δεν θέλει να ακούσει, αυτή η κουβέντα είναι το φάρμακό της για μια βδομάδα, αν όχι για περισσότερο.

Αν είχε, λέει, το θείο για παρέα, δεν θα έπαιρνε ούτε φάρμακα ούτε και θα χρειαζόταν τους ψυχολόγους, αυτός την καταλαβαίνει μόνο. Στο θείο μπορεί να ξεχαστεί και να μείνει και ώρες, και να χάσει και το ραντεβού της το προγραμματισμένο στο ταμείο ανεργίας ή στην ΑΟΚ ή και στην ψυχολόγο της, και μετά τους τηλεφωνεί και τους λέει, δεν μπόρεσα να ξυπνήσω, τα φάρμακα με παρέλυσαν. Ο θείος δεν της μιλά σήμερα, με σκυμμένο το κεφάλι, τη μεζούρα περασμένη στο λαιμό και τις καρφίτσες στο στόμα καρφιτσώνει και γαζώνει, αυτή πιάνει το νήμα της ζωής της ξανά και ξανά από το παρελθόν στο παρόν, μπρος πίσω και κάπου κάπου βγάζει αυτός τις καρφίτσες από το στόμα και επαναλαμβάνει τη μία και μοναδική πρόταση «Ντόνα, παιδί μου, είσαι πολύ καλή και ο κόσμος πολύ κακός», κι αυτή τότε δυναμώνει κι άλλο κι άλλο και δεν σταματά. Μόνο όταν ακούγεται το καμπανάκι της πόρτας σταματάει και τρέχει στην πόρτα να υποδεχτεί τον πελάτη σαν να είναι επί της υποδοχής των πελατών, σε λίγη ώρα έχει βάλει και τον πελάτη στην ιστορία της και κρέμεται κι αυτός απ’ τα χείλη της, προβάρεται, μπαινοβγαίνει στο δοκιμαστήριο και της λέει, «So schlimm!» φουσκώνει τότε απ’ την ικανοποίηση για την αναγνώριση του δράματός της.

Με κάποιους τσακώνεται, όταν όχι μόνο δεν θέλουν να την ακούσουν, αλλά τα βάζουν και με την Ελλάδα, εκεί γίνεται θηρίο. Μπορεί να έχει χρόνια να πατήσει στην Ελλάδα, δεν θυμάται πια πόσα, μπορεί να βρίζει όλη μέρα τους Έλληνες, αλλά δεν θέλει κανένας άλλος να τους πιάνει στο στόμα του. Τις προάλλες τα έβαλε με το γερμανό υδραυλικό που ήρθε να επισκευάσει το καζανάκι της τουαλέτας στο μαγαζί, το καλοκαίρι έκανε, της είπε, μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και πέρασε κι απ’ την Αθήνα, και δεν του άρεσε καθόλου, ούτε και ο Παρθενώνας του άρεσε, μόνο ερείπια, γιατί δεν τον αναστηλώνουν, της είπε, έρχονται άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης, για να δουν πέτρες μόνο, ενώ του άρεσε πολύ ο ναός της Εφέσου, αυτός μάλιστα, της είπε, είναι πολύ μεγάλος, κάθισαν όμως και τον αναστήλωσαν, οι Έλληνες θέλουν λεφτά και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.

Η Ντόνα δεν πήγε ποτέ στην Ακρόπολη, αλλά πώς μπορεί ο κάθε αγράμματος γερμανός υδραυλικός να πιάνει στο στόμα του τον Παρθενώνα, αν ήταν ένας μορφωμένος, ένας αρχαιολόγος, ας πούμε, θα τον άκουγε με προσοχή, αλλά μ’ αυτόν άναψε ολόκληρη και τον έβρισε, και στο τέλος της είπε, έτσι είστε εσείς οι Έλληνες, ούτε να συζητάτε δεν μπορείτε, θέλω επιχειρήματα, όχι βρισιές, κι αυτή του είπε τότε «γαμήσου, γερμανικό γουρούνι!» έφυγε ο υδραυλικός και ο θείος άφησε τη ραπτομηχανή, την έβαλε να καθίσει και της έφερε νερό, και οι δυο συμφώνησαν ότι οι Γερμανοί είναι κατά βάθος φασιστικά γουρούνια και με κάθε ευκαιρία προσβάλλουν τους ξένους. Για όλα αυτά τον αγαπάει το θείο και επιπλέον γιατί είναι και χριστιανός, Κούρδος αλλά χριστιανός, αν και δεν τα έχει και τόσο καλά η Ντόνα με τα θεία και τους αγίους, η κοινή θρησκεία, έστω και στα χαρτιά,  κάνει τη σχέση της με το θείο ακόμη πιο δυνατή.

Όταν πια ξεφουσκώσει και έχει αποβάλει όλο το βάρος της ψυχής της σ’ αυτό το μικρό ραφτάδικο, φεύγει για να προλάβει τη δουλειά της. Στο δρόμο θα σταματήσει και πάλι πολλές φορές για να πει με τον ένα ή τον άλλον γνωστό για τα απλά, για τα καθημερινά, για να τους ακούσει κιόλας, ναι, είναι και πολύ καλή ακροάτρια, θα τους παρηγορήσει, θα τους ενθαρρύνει, κάποιοι που έχουν χρόνο θα την καλέσουν και για έναν γρήγορο καφέ στο Bäckerei. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τη Lea, την τραβεστί, αυτή ψάχνει πάντα κόσμο, για να την ακούσουν, γέρασε και παραμιλάει στο δρόμο, απ’ τα νιάτα της παραμιλούσε, αλλά όσο μεγαλώνει, μιλάει με τα ζώα, με τα πουλιά, με τα παγκάκια, ό,τι συναντάει μπροστά της είναι ο εν δυνάμει ακροατής της, οι άνθρωποι την αποφεύγουν, όχι όμως και η Ντόνα, αυτή παλιά την έντυνε κιόλας, όχι δεν της έδινε τα δικά της ρούχα, γιατί η Lea είναι ψηλή και λεπτή, ενώ η Ντόνα κοντή και στρουμπουλή, αλλά της αγόραζε καινούργια ρούχα, όχι ακριβά σαν τα δικά της, αλλά όχι και φτηνά, την έπαιρνε από το χέρι, όταν έβλεπε ότι φορούσε αποφόρια από Trödelmarkt, και την πήγαινε με το ζόρι στο Κarstadt, διάλεξε, της έλεγε και τα έβαζε στην κάρτα της.

Μια χρονιά, όταν πήρε μαζεμένα τα χρήματά της από την απόλυσή της, της αγόρασε και μια περούκα της προκοπής, αυτή φοράει ακόμη, και ευτυχώς που φοράει περούκα, γιατί το πρόσωπό της γέμισε ρυτίδες, κρέμασε το δέρμα της γύρω απ’ το στόμα της σαν μουστάκι που μεγάλωσε ως το πιγούνι, αλλά η περούκα και το σβέλτο περπάτημά της την δείχνουν ακόμη νέα, δεν θα μπορούσε ποτέ η Ντόνα να είναι μέσα στο λούσο και η Lea δίπλα της μια ξεβρασμένη. Η Lea πάλι της χτυπάει το κουδούνι και της δίνει πάντα σπόρους για τον Τόνυ, τον παπαγάλο της και καρύδια, αυτή της δίνει ρούχα και η Lea καρύδια και σπόρους, απ’ αυτούς που ταΐζει στο πάρκο τα πουλιά και τα σκιουράκια. Τη μέρα της την περνάει ταΐζοντας σκιουράκια και πουλιά στο πάρκο και πιάνει κουβέντα μαζί τους και μετά κάθεται στο πάρκο και συνεχίζει την κουβέντα με το παγκάκι. Πού βρίσκει τόσους σπόρους και καρύδια η Lea που της περισσεύουν κιόλας και για τον Τόνυ, ποτέ δεν την ρώτησε, για να μην την προσβάλει.

Πίνουν τον καφέ τους και μιλάει μόνο η Lea, όχι η Ντόνα δεν κλαίγεται στη Lea, κλαίγεται σ’ αυτούς που έχουν μια καλύτερη ζωή απ’ τη δική της, η Lea είναι ολομόναχη στη ζωή με μόνη παρέα τα ζώα του πάρκου και τα παγκάκια, μιλάει μόνη της στους δρόμους, καλημερίζει τους ανθρώπους γύρω της και κανένας δεν της αντιγυρίζει την καλημέρα, τις μοιράζει απλόχερα, αλλά πέφτουν κάτω, και στο σπίτι της –έχει σπίτι, αναρωτιέται καμιά φορά η Ντόνα, αν δεν την έβλεπε καθαρή και φρεσκοντυμένη, θα ήταν σίγουρη ότι μένει στο πάρκο ή σε καμιά γέφυρα–, μιλάει με τα έπιπλα, μόνο με τα έπιπλα. Την κερνάει τον καφέ η Ντόνα και της αγοράζει πάντα κι ένα ψωμί, διάλεξε, της λέει. Κι αυτή διαλέγει κάθε φορά και ένα άλλο Dinkelbrot ή Graubrot ή Pumpelnickel ή Giabattabrot, με τη σειρά, έτσι που η Ντόνα σκέφτεται ότι τρέφεται μόνο με ψωμί και θα ήθελε να της προτείνει να μπουν και στο διπλανό Metzgerei για σαλάμια και Wurst, αλλά δεν το κάνει, γιατί ξέρει πάλι ότι θα την προσβάλει, γιατί τη βλέπει που παίρνει φόρα και της λέει, «Dona, mein Schatz, schon genug!». «Tschüss, bis nächstes Μal, Liebe Lea». Αλλά χωρίζουν κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία τους, σαν να μην υπάρχει άλλη, ξέρει καλά η κάθε μια πόσο λεπτή είναι η κλωστή της ζωής της.[...]

Δημοφιλή Νέα

Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  [Τετάρτη 22 Αυγούστου]
Δωρεάν λεωφορεία για τη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην Ποντοκώμη, από Κοζάνη και Πτολεμαΐδα !
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης την Παρασκευή 24 Αυγούστου

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης την Παρασκευή 24 Αυγούστου


Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης την Παρασκευή 24 Αυγούστου !! Προπώληση Εισιτηρ…

O Βαλκανιολόγος Ν. Παούνης για το ιστορικό της νέας έντασης στο Kosovo. Epsilon tv Live News
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μιλά στο www.kozani.tv για τη συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης την Παρασκευή 24 Αυγούστου. Δείτε το ρεπορτάζ (video)

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου μιλά στο www.kozani.tv για τη συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης την Παρασκευή 24 Αυγούστου. Δείτε το ρεπορτάζ (video)


Όλα είναι έτοιμα για μια ακόμη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού στο Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης.

Ετήσια Γενική Συνέλευση από το Σύλλογο Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας
Καλλιεργούν ορχιδέες στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια !

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα