pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ μέσω της διακοπής λειτουργίας περιφερειακών παραρτημάτων και απολύσεις του 50% του επιστημονικού δυναμικού

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ερώτηση: Προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απαξίωση του ΕΛΙΝΥΑΕ

μέσω της διακοπής λειτουργίας περιφερειακών παραρτημάτων και απολύσεις του 50% του επιστημονικού δυναμικού

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) οδηγείται σε απαξίωση λόγω της μακρόχρονης υποχρηματοδότησής του (από τον ΛΑΕΚ) και εξαιτίας της απόφασης που έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται από ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, καθώς και από τους υπόλοιπους ιδρυτικούς φορείς του, για απολύσεις τουλάχιστον 16 εργαζομένων που αντιστοιχούν στο 50% του επιστημονικού δυναμικού του Ινστιτούτου και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων του (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης).

Η μεθόδευση αυτή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που σχεδόν κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των σοβαρών μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Οι επαγγελματικές ασθένειες, που στην ουσία δεν καταγράφονται στη χώρα μας, θερίζουν και αποτελούν την αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Είναι φανερό ότι ο ΣΕΒ με τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ υπονομεύει στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής διερεύνησης του επαγγελματικού κινδύνου κατά κλάδο οικονομίας, καθώς και της μελέτης των συνεργικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους απ΄ τη βιομηχανική ρύπανση και την έκθεσή τους σε βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Έτσι, αντί να ενισχυθεί η έρευνα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας, οδηγείται σε απαξίωση ο μοναδικός εξειδικευμένος μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας σήμερα γι’ αυτή τη θεματολογία. Είναι άμεσα αναγκαία η διασφάλιση ουσιαστικής λειτουργίας του Ινστιτούτου με αύξηση της χρηματοδότησής του από τον ΛΑΕΚ, καθώς και από την κρατική χρηματοδότηση έρευνας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός

  1. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να μην προχωρήσει η απαξίωση του Ινστιτούτου μέσω της διακοπής λειτουργίας των περιφερειακών παραρτημάτων και με απολύσεις εργαζομένων.
  2. Τι μέτρα θα λάβει για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου μέσω, ΛΑΕΚ και κρατικής χρηματοδότησης.

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Σάκης Βαρδαλής

Κώστας Στεργίου

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

Μανώλης Συντυχάκης

Δημοφιλή Νέα

Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά |  ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ  (video)

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά | ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (video)


Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά στο κανάλι του zaraleaks…