banner ekthesi aeomatika 2

ACSORIZONTIO

Θέμης Μουμουλίδης : «Οι σχέσεις ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας, επείγει να γίνουν ισότιμες»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, αλλά και την πρόσφατη «σύγκρουση» ΔΕΗ και Δήμου Κοζάνης [δέσμευση λογαριασμών ΔΕΥΑΚ], εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά

και σκέψεις για την σχέση ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας.

Αναμφισβήτητα είναι αποτέλεσμα λάθος σχέσεων,  με την ΔΕΗ, επί δεκαετίες,  να εμφανίζεται ως ο «σκληρός» παίκτης ενός ανεξέλεγκτου  παιγνιδιού.

Σήμερα ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας, αποτελεί μονόδρομο.

Η «παρεξήγηση» στην περίπτωση της ΔΕΥΑΚ,  προφανώς αποδίδεται στην γραφειοκρατία και όχι στις προθέσεις. Γιατί οι σχέσεις επιχείρησης και τοπικής κοινωνίας οφείλουν να είναι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνύπαρξης. Σ΄ αυτή την συνύπαρξη δεν πρέπει να υπάρχει νικητής και ητημένος.

Η ΔΕΗ έχει προσφέρει πολλά στην περιοχή και η περιοχή με τη σειρά της έχει «φιλοξενήσει» στα σπλάχνα της την μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει η ΔΕΗ.

Οι προηγούμενες διοικήσεις, ανέχτηκαν , υποτάχτηκαν και συνυπήρξαν με ένα στρεβλά δομημένο πολιτικό σύστημα. Ανέχτηκαν φαινόμενα συνδιοίκησης και ενδυνάμωσης τοπικών παραγόντων. Υποτάχτηκαν στην επιθυμία ανάδειξης «παραγόντων», κυρίως όμως συνυπήρξαν και συνέβαλαν στην διαμόρφωση ενός τοπίου, που αδικούσε την προοπτική της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις του παρελθόντος μαρτυρούν μια διαφορετικη αντίληψη «συνύπαρξης» που οδήγησε την περιοχή, αλλά και την επιχείρηση στο οριακό παρόν .

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Κοζάνης,  φανερώνουν τον τρόπο που αντιλλαμβάνονται την «συνύπαρξη» επιχείρησης και τοπικών αρχών. Αναπολούν   το «ένδοξο παρελθόν» της δικής τους «βασιλείας». Ομνύουν στην αυθαιρεσία καθώς κανείς δεν ασχολήθηκε με την διευθέτηση  οικονομικών υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, αφού  ήταν βέβαιοι πως «ένα τηλεφώνημα αρκούσε». Κανείς δεν διεκδίκησε , σε εποχές οικονομικής ακμής, ουσιαστικά σημαντικά ανταποδοτικά έργα για μια περιοχή που βίωσε την αποθέωση της «πολιτικής» ιδιοτέλειας. Και βέβαια  κανείς δεν απαίτησε  «κανόνες στο παιγνίδι». 

Η ΔΕΗ υπήρξε ο νικητής κάθε αναμέτρησης, κρυμένη πάντα πίσω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.  Ταυτόχρονα για το πολιτικό προσωπικό της περιοχής,   η ΔΕΗ ήταν μια παχειά και ιερή αγελάδα, πρόθυμη να εξυπηρετήσει κάθε απαίτηση παράγοντων, προκειμένου να «αφεθεί στην ησυχία της» , οδηγώντας έτσι  σε σκληρή παρακμή το πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Διαπιστώσαμε  την αλλαζονεία των «ηγετών» του παρελθόντος, στην περίπτωση των Αναργύρων και κυρίως στην περίπτωση της Ακρινής. Ακόμη και όταν δόθηκε οριστική και δεσμευτική λύση από την σημερινή κυβέρνηση [λύση που όφειλαν να έχουν δώσει οι δικές τους κυβερνήσεις], εκείνοι επιμένουν ως κουρέλια ενός χρεωκοπημένου συστήματος να «τραγουδούν» ακόμα.

Η σημερινή  διοίκηση της ΔΕΗ, για πρώτη φορά, αναδεικνύει ένα νέο πρόσωπο της εταιρείας, φιλικό προς την κοινωνία , σε εποχές εμφανώς δυσκολότερες, επιθυμώντας προφανώς να διαμορφώσει  ένα νέο κοινωνικό μοντέλο συνύπαρξης, ως στοιχείο μιας διαφορετικής ουσιαστικής πολιτικής [αυτή τη φορά] προσέγγισης.

Όμως οι «καινούργιες εποχές», δεν αρχίζουν αμέσως. Απαιτείται χρόνος.

Η ΔΕΗ περνάει σε νέα εποχή.  Η μεταλιγνιτική εποχή είναι εδώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ, δίνει την μεγάλη μάχη της εξέλιξης της επιχείρησης σε σύγχρονη επιχείρηση, εναρμονισμένη στις διεθνείς προδιαγραφές. Προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις! Τεράστια ομολογουμένως προσπάθεια , που εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και κοινωνία παρακολουθούν με αγωνία.

Έχω πολλές φορές  διατυπώσει με σαφήνεια, την στήριξη μου στην προσπάθεια της ΔΕΗ, στην  ανάγκη  συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα με σημαντικό ποσοστό και στην ανάγκη σταδιακής και σε βάθος χρόνου αποανθρακοποίησης της περιοχής, στηρίζοντας κάθε θέση εργασίας, αρνούμενος τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η ΔΕΗ είναι μέρος της πραγματικότητας της περιοχής. Επομένως θα πρέπει να γίνει σαφές πως για όλους προέχει η ισότιμη ανάπτυξη και της ΔΕΗ αλλά και της περιοχής παράλληλα με την ΔΕΗ.

Δεν μπορεί όμως να γίνει πλέον ανεκτή  η «αυθεντία» κάποιων στελεχών της επιχείρησης, που «τρέφονται» με λιγνίτη, και οδηγούν την περιοχή στο χάος. Επιβάλουν την άναρχη αξιοποίηση του λιγνίτη, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αφήνοντας πίσω τους ένα σεληνιακό τοπίο, αδιαφορώντας κραυγαλέα για την ιστορία και το μέλλον της περιοχής. Γι αυτούς όπου υπάρχει η ιστορία των ανθρώπων  στο έδαφος , στο «υπέδαφος υπάρχει πάντα ο άριστης ποιότητας λιγνίτης».

Αλήθεια πόσο κοστίζει η αξιοπρέπεια η ιστορία και το μέλλον μιας περιοχής;  Όσο κι αν η «αυθεντία» θωρακίζεται πίσω από ένα υπερβολικό νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει για πρώτη φορά να σεβαστεί έμπρακτα την περιοχή και η μνημειώδης αυθαιρεσία της «αυθεντίας» να λάβει τέλος.

Ταυτόχρονα η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της επιχείρησης, που επιχειρεί η διοίκηση, βρίσκει την αποδοχή της κοινωνίας, και ήδη αρχίζει να εμφανίζει σαφές αποτύπωμα. Γι αυτό κάθε «κοινωνική χειρονομία» της ΔΕΗ θα πρέπει να κοινοποιείται ως επιλογή του κοινωνικού προσώπου της επιχείρησης.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τον διάλογο. 

Και ο διάλογος αυτή τη φορά οφείλει να έχει εμφανή πολιτικά χαρακτηριστικά. Να έχει δηλαδή στόχο και να δημιουργεί σχέδιο ανάπτυξης και πλαίσιο ουσιαστικής και ισότιμης συνύπαρξης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης

μέλους των Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών

και Ευρωπαικών Υποθέσεων

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου


Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου.

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)


77 χρόνια πέρασαν από το Ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου της Εορδαίας, στις 23 Οκτώβρη 1941. 

Γ. Μαργαρίτης:

Γ. Μαργαρίτης: "Παράδειγμα αντιστασιακής δράσης" και για άλλες κοινωνίες, το Μεσόβουνο και οι κάτοικοί του (video)


Ο καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης καλεσμένος της  εκπομπής "KOZANI.TV ONLINE…

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)


Παρουσία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης –Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Νικηφόρ…

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)


Διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, είχαν την ευκαιρία να συλλογιστούν τα όσα προηγήθηκαν, και να σκεφτού…

Η παρουσίαση της Καλλιόπης και Λάζαρου Σεμερτζίδη στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη στις Βρυξέλλες - δείτε το video - φωτογραφίες !!
Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)

Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)


Οι πολιτικές και κοινωνικές παράμετροι του νεοφασισμού. Σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά όχι …

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου | Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα