banner ekthesi aeomatika 2

ACSORIZONTIO

Ο ασπόνδυλος πόλεμος της «κεντροαριστεράς»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ασπόνδυλος πόλεμος παραγόντων, με στόχο μια οποιαδήποτε παρουσία

στο «αύριο» της αστικής διαχείρισης. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην κούρσα των 9 υποψηφίων για την ηγεσία του λεγόμενου χώρου της κεντροαριστεράς. Μια υπόθεση που από το τηλεοπτικό Ντιμπέιτ της προηγούμενης Δευτέρας που φιλοξένησε η ΕΡΤ, οδηγείται σε μια νέα τηλεοπτική αντιπαράθεση αύριο στον ίδιο χώρο. Το ότι η τηλεθέαση της περίφημης τηλεμαχίας είχε ποσοστά μικρότερα του 3% δεν καταδεικνύουν μόνον την ελάχιστη πολιτική απήχηση του ΠΑΣΟΚ και των συγγενών χώρων. Δείχνουν, επίσης, την προσπάθεια της κυβέρνησης να πατρονάρει την όλη διαδικασία προκειμένου να έχει μελλοντικούς συνοδοιπόρους, αν και όποτε χρειαστεί.

Όσο για τα «αντικείμενα» και όχι «υποκείμενα» της όλης διαδικασίας, δηλαδή τους υποψηφίους, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να …αποπολιτικοποιούν τις τοποθετήσεις τους. Σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε ουσιώδους πολιτικής αντιπαράθεσης, που ούτως ή άλλως προβλέπει η διαδικασία η οποία έχει επιλεγεί, δημιουργούν τη δυνατότητα μελλοντικών ελιγμών προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι η διαδικασία της ψηφοφορίας, που έχει οριστεί για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ουσιαστικά μεταβάλλεται σε μία κόντρα μηχανισμών, καταρχάς των ίδιων των υποψηφίων και κατά δεύτερον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας που εμπλέκονται υπογείως στην διαδικασία προκρίνοντας τους υποψηφίους της αρεσκείας τους. Δηλαδή αυτούς με τους οποίους θεωρούν ότι μπορούν να διαπραγματευθούν με καλύτερους όρους. Φυσικά οι περισσότεροι εξ αυτών ούτως ή άλλως παίζουν σε …δύο ταμπλώ.

Με αυτά ως δεδομένα, μόνον έκπληξη δεν προκαλεί η μόνη πολιτική είδηση που προέκυψε από το πρώτο ντιμπέϊτ των υποψηφίων. Ότι, δηλαδή, υπήρχε παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη προκειμένου να μην διαλυθούν μετά την εκλογή οι πολιτικοί σχηματισμοί τους και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Αυτά την ίδια στιγμή που στελέχη τόσο της ΔΗ.ΣΥ όσο και του Ποταμιού ειχαν ταχθεί με δημόσιες δηλώσεις τους υπέρ της αντίθετης ακριβώς επιλογής. Ειναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε χαρακτηρίσει αδιανόητο το να υπάρχει ένας αρχηγός και δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. «Εγώ τον λόγο μου τον τηρώ», ήταν η χαρακτηρστική φράση της Φώφης Γεννηματά που παραπέμπει ευθέως σε κρυφή συμφωνία που, φυσικά, δεν αφορά μόνο το θέμα των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και την διαδικασία της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα και φυσικά όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις.

«Το θέμα για εμένα είναι και ηθικό. Δηλαδή, ενώ από τη μια έλεγαν ότι ο αρχηγός της παράταξης δεν μπορεί να είναι και ευρωβουλευτής, γιατί δεν θα βρίσκεται στη Βουλή, από την άλλη είχαν αποφασίσει να παραμείνουν ως έχουν οι Κ.Ο.», δήλωσε ο έτερος υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γιώρος Καμίνης υποστήριξε ότι «κάποιοι δεν θέλουν τον διάλογο, θέλουν συμφωνίες από πριν, θέλουν να φέρουν την παράταξη στα μέτρα τους». Οι δύο συγκεκριμένοι υποψήφιοι είναι αυτοί που προβάλλουν περισσότερο από τους υπόλοιπους την δυνατότητα «αναγέννησης» της παράταξης και διεκίδικησης διψήφιων ποσοστών στις επερχόμενες εκλογές, ο Γ. Μανιάτης φέρεται ώς ο πλέον «κοντινός» στη λογική των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης ο ακραιφνής εκπρόσωπος της λογικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό πάντως της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου είναι το ότι μερικές μόνο μέρες πριν τις εκλογές, ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης θα βρεθεί στη Φλωρεντία και το Βατικανό σε διάσκεψη δημάρχων, με απώτερο πολιτικο στόχο να συναντηθεί και να ….φωτογραφηθεί με τον Πάπα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων των υποψηφίων, πάντως, η υπόθεση της σύγκρουσης των μηχανισμών θα κριθεί κατά βάσιη στις περιοχές που στο παρελθόν αποτέλεσαν παραδοσιακούς χώρους εκλογικής υπερίσχυσης του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η προσοχή τους εστιάζεται στις δύο μεγάλες περιφέρειες Β’Αθήνας και Β’Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Κρήτη, την Αχαία, ενώ αρκετά θα κριθούν και στις περιοχές Αρκαδίας, Δωδεκανήσου, Σάμου-Λέσβου και Εύβοιας.

ΠΗΓΗ: prin.gr

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου


Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου.

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)


77 χρόνια πέρασαν από το Ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου της Εορδαίας, στις 23 Οκτώβρη 1941. 

Γ. Μαργαρίτης:

Γ. Μαργαρίτης: "Παράδειγμα αντιστασιακής δράσης" και για άλλες κοινωνίες, το Μεσόβουνο και οι κάτοικοί του (video)


Ο καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης καλεσμένος της  εκπομπής "KOZANI.TV ONLINE…

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)


Παρουσία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης –Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Νικηφόρ…

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)


Διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, είχαν την ευκαιρία να συλλογιστούν τα όσα προηγήθηκαν, και να σκεφτού…

Η παρουσίαση της Καλλιόπης και Λάζαρου Σεμερτζίδη στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη στις Βρυξέλλες - δείτε το video - φωτογραφίες !!
Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)

Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)


Οι πολιτικές και κοινωνικές παράμετροι του νεοφασισμού. Σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά όχι …

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου | Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα