omikronbannernew

ACSORIZONTIO

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η ευρωπαϊκή παραγωγή οίνου, λόγω κλιματικής αλλαγής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με τη συγκομιδή των σταφυλιών να έχει φτάσει στο τέλος της σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, ήρθε η ώρα των ισοζυγίων. Τα επαγγελματικά και θεσμικά όργανα συμφωνούν

ότι η συγκομιδή του 2017 θα ανέλθει στα 145 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή καταγράφεται απώλεια 22 εκατομμυρίων εκατόλιτρων σε σύγκριση με πέρυσι.

Στις 10 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, συνεδρίασαν εκπρόσωποι των διαφόρων χωρών μελών των Copa-Cogeca, όπου δημοσίευσαν τις τελευταίες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή του 2017 στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν μία από τις χαμηλότερες συγκομιδές σταφυλιών που έχουν καταγραφεί ποτέ, γεγονός που, όπως γνωρίζουμε, οφείλεται στα διαφορετικά κλιματικά περιστατικά.

«Αυτό το έτος, οι αμπελώνες μας έχουν πληγεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και από τον πάγο και την ξηρασία», ανέφερε ο Thierry Coste, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» των Copa-Cogeca.

"Η συγκομιδή θα είναι κατά 14% χαμηλότερη από τα επίπεδα του περασμένου έτους. Η συγκομιδή ήταν πρώιμη και πολλοί αγρότες τρύγησαν κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η Γαλλία και η Ιταλία επλήγησαν ιδιαίτερα: στη Γαλλία, με παραγωγή οίνου 37 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή -18% σε σχέση με πέρυσι, τα επίπεδα είναι ιστορικά χαμηλά. Στην Ιταλία, η συγκομιδή εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή -26% σε σύγκριση με το 2016. Στην Ισπανία, η παραγωγή αναμένεται να είναι 20% χαμηλότερη από πέρυσι και να φτάσει στα 36 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα στην οποία η παραγωγή οίνου έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2016".

Οι ανατολικές χώρες έτοιμες να προσελκύσουν αγοραστές

Η πορτογαλική παραγωγή εκτιμάται σε 6,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Σύμφωνα με το Instituto da Vinha e do Vinho, οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές δείχνουν μια αύξηση της παραγωγής το τρέχον έτος, με εξαίρεση των Terras, Terras da Beira του Cister. Το Alentejo και οι Açores παρήγαγαν παρόμοια όγκους με εκείνους του περασμένου έτους, ενώ στο Douro-Porto και στο Terras do Dão, η παραγωγή αυξάνεται έως και 20%.

Επίσης, η Αυστρία κατόρθωσε να παραμείνει στο παιχνίδι με τη συγκομιδή της το 2017, να σημειώνει σημαντική αύξηση 23% σε σχέση με το 2016, φθάνοντας τα 2,4 Mhl. Όμως, η αύξηση είναι μόνο σχετική, διότι το περασμένο έτος, οι αυστριακοί αμπελώνες επλήγησαν από τον παγετό, γεγονός που προκάλεσε μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας (2,153 hl).

Επίσης, η Ρουμανία εξαιρείται από τον γενικό κανόνα της ΕΕ, με εκτιμώμενη συγκομιδή 5.346 Mhl. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, οι Ρουμάνοι παραγωγοί θα έχουν σημειώσει θεαματικό άλμα +61% σε σύγκριση με το 2016 και +35% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο των 3,96 Mhl.

Η γείτονας Βουλγαρία πήγε πολύ καλά επίσης, με εκτιμώμενη συγκομιδή 1.355.000 εκατόλιτρα (+ 9% / 2016 και 4% κατά μέσο όρο / έτος), όπως και η Τσεχική Δημοκρατία, αλλά σε μικρότερες ποσότητες: 645.000 hl (+ 2% και + 8%).

Αυτά τα καλά αποτελέσματα θα προκαλέσουν και φόβους, εφόσον τα κρασιά από την Ανατολική Ευρώπη αντικαταστήσουν τους δυτικούς ομολόγους τους σε βασικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προβλέψεις πολύ αισιόδοξες για την Ισπανία

Παρά τις απώλειες της συγκομιδής που εκτιμήθηκαν σε περίπου 6,5 Mhl για την Ισπανία και 11 Mhl για την Ιταλία, αυτές οι δύο χώρες παραμένουν σε μάχιμη κατάσταση. Ο υπεύθυνος διευθυντής της Castilla-La Mancha - περιοχής που η μείωσή της παραγωγής ανήλθε περίπου στο 20% το τρέχον έτος – στα τέλη Σεπτεμβρίου ισχυρίστηκε ότι η εξαιρετική ποιότητα στη συγκομιδή «θα επιτρέψει επίσης να πωληθεί το κρασί μας σε "πολύ καλές" τιμές που εγγυώνται την κερδοφορία στις αμπελουργικές δραστηριότητες.

Από την πλευρά τους, οι οινοπαραγωγοί φαίνονται λιγότερο ενθουσιασμένοι, λέγοντας ότι ο προβλεπόμενος όγκος των 20 Mhl σε περιφερειακό επίπεδο είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Εξάλλου, συνεχίζουν να ζητούν από τις Αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους λόγω των υποψιών περί παράτυπων πρακτικών. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τους ελέγχους παραδέχτηκε ότι 10 οινοποιεία καταγγέλθηκαν πέρυσι στις υπηρεσίες απάτης, για απάτες σε σχέση με εμπλουτισμό οίνων.

Η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίθεση

Από την πλευρά της Ιταλίας, θρηνούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έπληξε την συγκομιδή και τους όγκους, όμως η Unione Italiana Vini και άλλοι φορείς δίνουν έμφαση στην καλή απόδοση των ιταλικών κρασιών στις εξαγωγές του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την Ismea, «οι ιταλικές εξαγωγές ανήλθαν σε ιστορική αύξηση σε αξία φέτος, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική αύξηση του 6% σε όγκο και αξία, γεγονός που προαναγγέλλει τη δυνατότητα επίτευξης του ορίου των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Ιταλοί επαγγελματίες τονίζουν τη δέσμευσή τους για τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα, στηριζόμενοι στο παράδειγμα του Pinot Grigio που ανέπτυξε ένα project, βάσει του οποίου ξεπεράστηκαν κατά πολύ οι στόχοι που τέθηκαν με μέσες τιμές να αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα όπως έχει ανακοινώσει η ΚΕΟΣΟΕ η παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά ως προς τον όγκο κατά περιοχές (Κρήτη, Εύβοια, Ιωάννινα, Αν. Αττική, Ν. Ιονίου…) από τις ακατάστατες κλιματικές συνθήκες.

Σε επίπεδο συνόλου η ελληνική οινοπαραγωγή παρουσιάζει μείωση κατά 4,67% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 14,22% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Οι τιμές σταφυλιών κινήθηκαν οριακά προς τα πάνω ή προς τα κάτω συγκριτικά με τις καταβληθείσες το προηγούμενο έτος.

Οι αυξανόμενες τιμές δεν θα καλύψουν το έλλειμμα για όλους

Απομένει να δούμε αν η αποτίμηση της ευρωπαϊκής συγκομιδής θα είναι επαρκής φέτος για να αντισταθμιστεί η απώλεια όγκων. Υπογραμμίζοντας τις «πολύ καλή ποιότητα των σταφυλιών στην Ευρώπη», ο Thierry Coste πρόεδρος της ομάδας «Οίνος» των Copa-Cogeca είναι προσεκτικός: «Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις απώλειες ορισμένων παραγωγών. Οι παραγωγοί χρειάζονται καλύτερα ασφαλιστικά καθεστώτα. Οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες Omnibus για το εργαλείο σταθεροποίησης του εισοδήματος θα είναι χρήσιμες, αφού θα ενεργοποιηθούν βοήθειες όταν οι απώλειες εισοδήματος μιας εκμετάλλευσης θα είναι 20% αντί για 30%».

Κατέληξε λέγοντας ότι η ομάδα εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca εργάζεται επίσης για την «εποικοδομητική απάντηση στην πρόταση της Επιτροπής για την παροχή διατροφικών πληροφοριών στους καταναλωτές».

ΠΗΓΗ: www.keosoe.gr

Δημοφιλή Νέα

Εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς με δύο τραυματίες

Εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς με δύο τραυματίες


Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε περίπου στις 8 το βράδυ σ…

Η δεύτερη από τις τρεις εκπομπές του KOZANI.TV ONLINE στις Βρυξέλλες. Τι θέματα συζητήθηκαν με άλλους πέντε Έλληνες Ευρωβουλευτές. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ "Η Ένωση": Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδιάς


Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδι…

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς


Χθες 11.12.2018, και ώρα 19:30 στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιά…

Καλά στην υγεία τους οι δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς

Καλά στην υγεία τους οι δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς


Στα δύο νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης μεταφέρθηκαν οι δύο …

Σία Αναγνωστοπούλου από την Πτολεμαΐδα:
Εργατική Αλληλεγγύη:
Δείτε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα