omikronbannernew

ACSORIZONTIO

Από το «γιατί χάσαμε» στο «πώς θα νικήσουμε» (Του Κώστα Μάρκου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Έρχεται μια νέα, άγνωστη και ταραγμένη, μια μη συνηθισμένη ιστορική περίοδος 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Στις πλάτες των σημερινών αγωνιστών, 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, βαραίνει το φορτίο ενός δυσεπίλυτου προβλήματος: Πώς να συνδυάσουν την περίπλοκη εμπειρία ενός αιώνα νικών, υποχώρησης, εκφυλισμού και τελικής ήττας με την ακόμη πιο περίπλοκη κατανόηση του σημερινού καπιταλισμού που καλούνται να ανατρέψουν; Πώς να συνδυάσουν το παρελθόν και το μέλλον στο παρόν της δράσης τους;

Το θεωρητικό αυτό πρόβλημα εμφανίζεται στην πράξη με άλλη μορφή: Πώς να απαντήσουν με καινοτόμο τρόπο, στο ερώτημα και την ανάγκη μιας «διπλής μετάβασης», της μετάβασης από τη σημερινή «αντεπαναστατική κατάσταση» στην επανάσταση και από κει στην κομμουνιστική κοινωνία, χωρίς να κολλήσουν εκεί που κόλλησε ο Οκτώβρης; Τελικά, πώς να λύσουν τον περίφημο γρίφο του συνδυασμού στρατηγικής – τακτικής, που έχει μετατραπεί σε Γόρδιο Δεσμό;

Οι γενιές των αγωνιστών πριν τις καταρρεύσεις του 1989 – 90 έζησαν και αγωνίστηκαν με την αισιοδοξία της μακρινής νίκης του Οκτώβρη, που όμως κάλυπτε τον εκφυλισμό της ΕΣΣΔ, παρά τα ολοένα και πιο ανησυχητικά σημάδια. Οι σοφοί κι ηρωικοί νεκροί του, μαζί με τις αντιφάσεις τους, βάραιναν τους ζωντανούς, τη σκέψη και τη δράση τους.

Οι γενιές μετά το 1990 έζησαν -και ζουν ακόμη σε ένα βαθμό- με την απαισιοδοξία της μη συλλογικής γνώσηςγια το «τι πήγε στραβά», την ίδια στιγμή που ο καπιταλισμός αναπτυσσόταν ραγδαία πάνω στα συντρίμμια του Οκτώβρη και του εργατικού κινήματος σε Ανατολή και Δύση, πάνω στην εκτίναξη των παραγωγικών δυνάμεων και των αλλεπάλληλων επιστημονικών επαναστάσεων. Η επικράτηση του «δεν πάει άλλο» πάνω στο «να πάει αλλιώς», στον προηγούμενο γύρο της πάλης του 2010 – 15, δεν είναι άσχετη με αυτό το βάρος, που συνέβαλε καθοριστικά στο να καταλήξουμε σε «μια από τα ίδια».

Όμως, οι ίδιες οι καταρρεύσεις κέντρισαν και σήμερα, κεντρίζουν πολύ περισσότερο τη σκέψη για το «τι πήγε στραβά». Αναπτύσσεται έτσι, μια πρώτη προϋπόθεση, το υλικό έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να ανθίσει, μέσα από τα συντρίμμια, μια νέα κομμουνιστική θεωρία χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει νέο κομμουνιστικό εργατικό κίνημα.

Στις μέρες μας έχει ήδη συσσωρευτεί μια ορισμένη ποσότητα μαρξιστικής γνώσης και ερμηνείας της ήττας που αναζητά τη μετατροπή της σε μια νέα ποιότητα. Ωστόσο, ακόμη και η απάντηση στο «γιατί ηττήθηκε ο Οκτώβρης», στο «γιατί χάσαμε», είναι μόνον η αρχή. Απαιτείται μια συλλογική απάντηση στο «πώς θα νικήσουμε».

Οι σημερινές συζητήσεις μεταξύ των πρωτοποριών για τα 100 χρόνια φαίνεται να στρέφονται λιγότερο στο «γιατί ηττήθηκε» ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» και περισσότερο στο «γιατί νίκησε» η Οκτωβριανή Επανάσταση. Φυσικά, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι γιορτάζουμε τη νίκη της. Εξάλλου, τη γιορτάσαμε και στα 90χρονα. Οφείλεται πρωτίστως στην ιστορική τομή της κρίσης του υπαρκτού καπιταλισμού, στη μαζική πλέον συνείδηση ότι αυτή δεν ξεπερνιέται με τα συνηθισμένα μέσα. Οφείλεται στην υπαρκτή κατάσταση εξαθλίωσης εκατομμυρίων εργαζόμενων, σε όλο τον πλανήτη, χωρίς ορατή προοπτική αντιστροφής με τα συνηθισμένα μέσα. Οφείλεται στο γεγονός ότι το νεοφιλελεύθερο και «παγκοσμιοποιημένο» ΤΙΝΑ απέτυχε να ξεπεράσει την κρίση, αδυνατεί να ενσωματώσει τις εργαζόμενες μάζες, κατέρρευσε στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Τσεχία. Οφείλεται και στο γεγονός ότι δίνει τη θέση του σε μια ακροδεξιά, εθνικιστική και νεοφασιστική «εναλλακτική», σε μια μη συνηθισμένη, εδώ και 80 χρόνια, ρεβανσιστική αστική πολιτική. Μπορεί στην Ελλάδα να βασιλεύει ακόμη ο νεοφιλελευθερισμός στη γκροτέσκα εκδοχή του συριζαϊκού «αριστεροφιλελευθερισμού», αλλά δεν θα αργήσει να βουλιάξει μέσα από τις ίδιες τις αντιθέσεις του.

Ανάμεσα στα 90χρονα και τα 100χρονα, ανάμεσα στο 2007 και το 2017, μεσολαβεί μια άβυσσος.

Η αντιδραστική περίοδος που άνοιξε το 1989, ολοκληρώνει τον κύκλο της. Μια νέα, άγνωστη και ταραγμένη, μια μη συνηθισμένη ιστορική περίοδος έρχεται με τις μαύρες σημαίες του φασισμού και του πολέμου.

Το γενικό πνεύμα της αλλαγής που ζούμε είναι ότι ο αστικός, αντιδραστικός μεταρρυθμισμός του νεοφιλελευθερισμού δίνει τη θέση του στον ακροδεξιό και νεοφασιστικό ριζοσπαστισμό. Το «πώς θα νικήσουμε», σε αυτή τη νέα περίοδο πρωτόγνωρων αναμετρήσεων, έρχεται ξανά αυθόρμητα στις πλατιές μάζες με τη μορφή του πώς θα νικήσουμε την «καταστροφή που μας απειλεί», πώς θα αντιμετωπίσουμε την πείνα, το φασισμό και τον πόλεμο. Σε αυτή την πάλη οφείλουν να στρέψουν άμεσα την προσοχή τους οι επαναστάτες της νέας εποχής, εάν θέλουν να ξανασυνδεθούν με τις αγωνίες των ευρύτερων μαζών.

Και η επανάσταση;

Η επανάσταση μπορεί να αργεί, αλλά ωριμάζει με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι. Όμως, ποτέ δεν ήρθε, ούτε θα έρθει με μια «καθαρούτσικη» και «τακτοποιημένη» μορφή κάποιας αφηρημένης πάλης εργατικής τάξης εναντίον αστικής τάξης, κομμουνισμού εναντίον καπιταλισμού. Η επανάσταση νίκησε τον Οκτώβρη μέσα από την πάλη για μεταρρυθμίσεις, όπως το ψωμί, η γη και η ειρήνη, διότι οι τότε συνθήκες γενικά και ειδικά στη Ρωσία, απαιτούσαν αντικαπιταλιστική «συντριβή του αστικού κράτους» για να υλοποιηθούν. Απαιτούσαν σοβιέτ. Απαιτούσαν την επανάσταση. Οι μπολσεβίκοι ανταποκρίθηκαν θεωρητικά και πρακτικά σε αυτή τη δύσκολη διαλεκτική.

Σήμερα, ανάμεσα στη διάσπαση της αστικής πολιτικής, ο αριστερός μεταρρυθμισμός των Μελανσόν, Κόρμπιν και Σάντερς, παρά την άμεση πολιτική χρησιμότητα για τις εργαζόμενες μάζες, δεν μπορεί να έχει αυτοτελή ιστορική προοπτική. Η άρνηση, όχι μόνο του επαναστατικού ριζοσπαστισμού, αλλά και της αναγγελίας μιας άλλης κοινωνίας, από τα σύγχρονα ρεφορμιστικά ρεύματα δεν μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση ούτε των πιο αναγκαίων εργατολαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυο εποχές της συνεχούς επανάστασης

Από την εργατική εξουσία στην εργατική κυριαρχία και από κει στον κομμουνισμό

Αλλά και πάλι, πώς πάμε από τη σημερινή «αντεπαναστατική κατάσταση» στη νίκη της επανάστασης και από κει, στη νίκη του κομμουνισμού;

Δεν είναι λίγοι όσοι περιορίζουν τον Οκτώβρη στον Οκτώβρη, το πολύ στην περίοδο μεταξύ Φλεβάρη και Οκτώβρη. Σήμερα, με την άνοδο των μεταμοντέρνων θεωριών, δυναμώνει η «αφήγηση» της επανάστασης σαν ένα «συμβάν», σαν μια στιγμιαία «ρήξη», σαν μια «ιστορική στιγμή», την οποία οφείλουν να αδράξουν οι επαναστάτες για να εφαρμόσουν το εδώ και πολλές δεκαετίες, έτοιμο πρόγραμμα για την κατάκτηση της εξουσίας. Βλέπουν τις επαναστατικές καταστάσεις που πράγματι έρχονται, περίπου σαν το τέλος της επαναστατικής διαδικασίας, ενώ αποτελούν μόνον μια αδέξια, βασικά αυθόρμητη και κυρίως αβέβαιη έναρξή της. Η μετάβαση από τη σημερινή «αντεπαναστατική κατάσταση» στη νίκη της επανάστασης απαιτεί μια ολόκληρη «εποχή επαναστάσεων».

Οφείλουμε να μελετήσουμε και να διδαχτούμε από τις επαναστατικές καταστάσεις ή τα προεπαναστατικά γεγονότα της πρόσφατης εικοσαετίας, στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Νεπάλ, την Τυνησία, την Αίγυπτο, από τις ήττες ή τα αγκομαχητά τους. Κυρίως, να κατανοήσουμε την ακόμη μεγάλη υστέρηση του συνειδητού, επαναστατικού και κομμουνιστικού εργατικού προγράμματος και υποκειμένου, που εμποδίζει τη νίκη τους. Η μέγιστη δυνατή προγραμματική συγκέντρωση των αντίστοιχων δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το άλμα από την επαναστατική κατάσταση στην «πανεθνική» και με διεθνείς προεκτάσεις, επαναστατική κρίση, στη δυαδική εξουσία και τον ένοπλο λαό, που θα θέσει το ζήτημα της εργατικής εξουσίας και κυβέρνησης «επί τάπητος».

Παράλληλα, η πολύτιμη εμπειρία της Οκτωβριανής Επανάστασης και της ΕΣΣΔ μας έδειξε ότι η κατάκτηση της εργατικής πολιτικής εξουσίας δεν ταυτίζεται με την εργατική, ταξική, κοινωνική κυριαρχία, δηλαδή με τη «δικτατορία του προλεταριάτου», πολύ περισσότερο, με το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, που υπερβαίνουν τις τάξεις και το κράτος, άρα κάθε ταξική κυριαρχία. Δείχνει ότι η κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής δεν ταυτίζεται με τον εργατικό έλεγχο και τη δημοκρατική εργατική διεύθυνσή τους, πολύ περισσότερο, με την κοινωνικοποίησή τους, με την υπέρβαση της αγοράς και του νόμου της αξίας. Έδειξε ότι η μετάβαση από τη νίκη της επανάστασης στον κομμουνισμό απαιτεί μια ολόκληρη εποχή ταξικών συγκρούσεων, μια «δεύτερη εποχή» μετάβασης.

Αυτές οι δυο μεταβάσεις συνιστούν «δυο εποχές» επαναστάσεων μέσα στη «μεγα-εποχή» της συνεχούς και παγκόσμιας επανάστασης, που ενώνονται και χωρίζονται από την ποιοτική τομή της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε μια χώρα ή σε σειρά χωρών. Ορίζουν το βαθύτερο περιεχόμενο μιας «μεγάλης νίκης» που θα έρθει μέσα από μια αλληλουχία ηττών, αλλά κυρίως μέσα από μια ανοδική εμπειρία πολύτιμων «μικρών» νικών.

ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ

kokinokamini.blogspot.gr

Δημοφιλή Νέα

Εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς με δύο τραυματίες

Εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς με δύο τραυματίες


Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε περίπου στις 8 το βράδυ σ…

Η δεύτερη από τις τρεις εκπομπές του KOZANI.TV ONLINE στις Βρυξέλλες. Τι θέματα συζητήθηκαν με άλλους πέντε Έλληνες Ευρωβουλευτές. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ "Η Ένωση": Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδιάς


Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδι…

Καλά στην υγεία τους οι δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς

Καλά στην υγεία τους οι δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς


Στα δύο νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης μεταφέρθηκαν οι δύο …

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς


Χθες 11.12.2018, και ώρα 19:30 στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιά…

Εργατική Αλληλεγγύη:
Σία Αναγνωστοπούλου από την Πτολεμαΐδα:
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: «Άγιο είχαν» οι συνάδελφοι στον ΑΗΣ Καρδιάς

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: «Άγιο είχαν» οι συνάδελφοι στον ΑΗΣ Καρδιάς


Ευτυχώς, η άμεση αντίδραση των συναδέλφων, της διοίκησ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα