omikronbannernew

ACSORIZONTIO

«Για την αθλιότητα κύκλων της τοπικής διανόησης: Να κάνουμε το αίσχος ακόμα πιο επαίσχυντο, αναδεικνύοντάς το»*, του Νίκου Δινόπουλου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη,

της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,

και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι,

του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!

Κώστας Βάρναλης

Γράφει ο Νίκος Δινόπουλος (Εργάτης - συνταξιούχος)

Με αφορμή την ταινία του "«Π. Βούλγαρη (σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη), «Το τελευταίο σημείωμα»" για τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 1944 ο -και εραστής των βιβλίων- Β. Π. Καραγιάννης γράφει άλλη μια κακοφορμισμένη «παρέμβαση», διαβάστε την εδώ «Μια κολόνια που κακοφορμίζει χρόνια… (του Β. Π. Καραγιάννη)» 7/11/2017). Δεν είναι η πρώτη (διαβάστε εδώ), δεν θα είναι και η τελευταία φορά που ο -και λόγιος διανοούμενος- νομικός της περιοχής μας ελεεινολογεί για κομβικά ιστορικά γεγονότα,  οικτίροντας αγώνες, νεκρούς ήρωες και αγωνιστές.

Ο -και ποιητής- Β. Π. Καραγιάννης με «λεπτή αστική ειρωνεία», όπως επιβάλει η «αστική ευγένεια», γράφει για τον εκτελεσμένο με τους διακόσιους κομμουνιστές Νίκο Πλακοπίτη:  «η οδός ΝΙΚΟΥ ΠΛΑΚΟΠΙΤΗ συμβολικώ λόγω ορίζει το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης» και «το 1936 εκδίδει και διευθύνει μια μικρή εφημερίδα «Παλλαϊκό Μέτωπο». Δε νομίζω να κυκλοφόρησε και δεύτερο φύλλο» και προϊδεάζει για τη συνέχεια

Είναι παγερά αδιάφορα τα όσα γράφει -ο και εραστής των τεχνών- για την ταινία, «δεν την είδα (ακόμα). Δεν ξέρω αν τη δω», «την προηγούμενη ταινία του «Ψυχή βαθιά» την είδα και μου φάνηκε κάπως απλοϊκή (σαν σχολικό σκετς) με τον τρόπο που χειριζόταν το θέμα του Εμφυλίου […]». Πλην όμως δεν είναι αδιάφορα αυτά που γράφει για τις ιστορικές αναδρομές: «Δεν μπορώ τους ηρωικούς λυρισμούς, τις αγιογραφήσεις, τα ιστορικά, κομματικά μελιστάλαχτα […]». Προς απάντησή του προστρέχω στον ποιητή Κ. Παλαμά: «Γύριζε, μή σταθής ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη, /  ο ψεύτης είδωλο είναι εδώ, το προσκυνά η πλεμπάγια, / η Αλήθεια τόπο να σταθή μια σπιθαμή δέ θάβρη. / Αλάργα. Νέκρα της ψυχής της χώρας τα μουράγια».

 

«Αλλά λλού είναι το θέμα» για τον - και λογοτέχνη- Β. Π. Καραγιάννη. Με μοναδική πηγή τον «αλήστου μνήμης σπουδαίου συγγραφέα κι ανιδιοτελούς αριστερού πολίτη […]» Μάριο Χάκκα (Δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής 1964-1967) και "από τη συλλογή διηγημάτων του «Το κοινόβιο» το διήγημα «Σκοπευτήριο Καισαριανής»", [διαβάστε από το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών το Βιογραφικό του Μ.Χ.], ανακαλύπτει(;!) και αποκαλύπτει(;!) πως «μεταξύ των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο υπήρξαν και μερικοί σαλταδόροι [διαβάστε εδώ, Οι σαλταδόροι της Κατοχής]. Παρακαλώ να ληφθεί μέριμνα και να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη τους». Φυσικά μου αφαιρούνε το λόγο, επιχειρώ να συνεχίσω, μου βουλώνουν το στόμα, άλλοι με βρίζουνε, «βέβηλε» φωνάζει κάποιος από το ακροατήριον…». Για τούτο και εξανίσταται ο μύστης της γνώσης και της ιστορίας Β. Π. Καραγιάννης: «Ηταν, λοιπόν, και σαλταδόροι μεταξύ των εκτελεσθέντων. ‘Οχι μόνον κομμουνιστές κ.λπ. Κι εγώ που νόμιζα…». Προς απάντησή του παραθέτω αυτούσια τη διαταγή των ναζί:

 

 «Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτες. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:

 

1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944 .

 

2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.

 

Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Ελληνες εθελονταί (σ.σ. πρόκειται για ταγματασφαλίτες) εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.

 

Ο στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».

Για τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής γράφει ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος -απάντηση σ’ όλη τη σαβούρα του αντικομουνισμού-: «Εμείς / μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτα. Μόνον / θυμηθείτε το: αν η ελευθερία / δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, / εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας». Και ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης: «Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων / εμείς καθόμασταν τα βράδια / και ζωγραφίζαμε σκηνές απ’ την αυριανή ευτυχία του κόσμου / Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας».

Είναι αρκετή αυτή η «αντικειμενική» ανασκολόπιση της ιστορίας για τον -και ποιητή- Β. Π. Καραγιάννη; Όχι! Για τούτο σπεύδει να κάνει γνωστό πως:

 

«Στην περιοχή Νταμάρια Παναγίας Κοζάνης εκτελέστηκαν το 1944, 44 Ελληνες σε αντίποινα για το θάνατο γερμανού ταγματάρχη ιατρού στην περιοχή Ξηρολίμνης. Στήθηκε μνημείο σοσιαλιστικού (κομφορμισμού) ρεαλισμού εννοείται, (αλλά και γιατί να εννοείται;) εις μνήμην. Οι 44 ήταν στις φυλακές Κοζάνης και οι Γερμανοί άρπαξαν αδιακρίτως ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός που απαιτούσε η εκδίκηση του κατακτητή από τη μοιραία πράξη (για τους 44 Κοζανίτες πατριώτες) εκείνων που σκότωσαν το γερμανό. Μεταξύ τους ήταν κομμουνιστές υποθέτω, αντιστασιακοί, αριστεροί, φιλελεύθεροι, δημοκράτες αλλά και μαυραγορίτες, ποινικοί κατάδικοι για παραπτώματα ασήμαντα, μπορεί και κανένας σαλταδόρος όπως στην Καισαριανή του Μ.Χ.».

 

Δεν είναι σε θέση ο -και διανοούμενος- Β. Π. Καραγιάννης να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της χώρας μας από τη ναζιστική κατοχή και σ’ αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί τους; Αν όχι τότε ας μάθει πως: Είναι άλλο πράγμα να πολεμάς τους ναζί καταχτητές και άλλο πράγμα να συνεργάζεσαι μαζί τους. Είναι άλλο πράγμα το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ και είναι άλλο πράγμα οι δωσίλογοι, και οι μαυραγορίτες… Είναι άλλο πράγμα οι εκτελεσμένοι στον τοίχο της Καισαριανής και στα Νταμάρια Παναγίας Κοζάνης και άλλο πράγμα οι γερμανοτσολιάδες, οι ταγματασφαλίτες και οι κουκουλοφόροι χαφιέδες…

Ας είναι. Γνωστή και πάγια είναι η πρακτική των «αναθεωρητών της ιστορίας»: Όχι με στοιχεία, με μαρτυρίες και αξιόπιστες πηγές όπως απαιτεί μια επιστημονική έρευνα, αλλά, με μισές αλήθειες - ολόκληρα ψέματα από ορισμένα γεγονότα τα ανακατεύουμε με ανακρίβειες στο μίξερ και είναι έτοιμη η διαστρέβλωση για το ξαναγράψιμο της ιστορίας σύμφωνα με τις επιθυμίες του αστικού μπλοκ εξουσίας.

Και κλείνοντας ο -και λόγιος διανοούμενος- Β. Π. Καραγιάννης μας κατακεραυνώνει γράφοντας: «Ολοι εκτελέστηκαν και οδηγήθηκαν εκόντες άκοντες στην χώρα και τη χορεία των μαρτύρων, αν και κανείς τους δεν το επιδίωκε. Αλλά η ιστορία (ποιά ιστορία δηλαδή;) έτσι γράφεται. Οπως και η καπηλεία αυτής της μάταιης θυσίας τους που κρατάει χρόνια σαν κακοφορμισμένη κολόνια.


Τι νόημα είχαν οι σποραδικές τιμωρίες που έφερναν μαζικές τραγωδίες ως αντίποινα…
».

Ώστε έτσι λοιπόν! Οι ιστορικές αναδρομές στην αντίσταση είναι «καπηλεία»! Οι μαζικές εκτελέσεις στην κατοχή, τα μαρτυρικά ολοκαυτώματα οφείλονταν στις… ανεύθυνες «σποραδικές τιμωρίες» του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που «έφερναν μαζικές τραγωδίες ως αντίποινα…» και έκανε τους Έλληνες με το ζόρι… πατριώτες επί ματαίω! Όλα αυτά ήταν απλά …αντίποινα, ήταν μια φυσική αντίδραση των καταχτητών και υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο ΕΛΑΣ και η δράση του!

Αλήθεια αν αυτό δεν είναι ξέπλυμα των ναζί, των δωσίλογων, των γερμανοτσολιάδων και των ταγμάτων ασφαλείας τότε τι είναι; Και, πόσο διαφορετικό είναι αυτό που γράφει ο -και εραστής του πολιτισμού- Β. Π. Καραγιάννης από αυτό που έγραφαν οι ντόπιοι δωσίλογοι γερμανοτσολιάδες αναγνωρίζοντας(!) τη «νομιμότητα»(;!) των ναζί κατακτητών: «Καλώς συνετάγη ο νόμος που τιμωρεί με θάνατο τους Έλληνες υπηκόους όσοι μετέχουν σε πολεμικές εχθροπραξίες κατά των Γερμανών» («Καθημερινή», 1/6/1941);

 

Εν κατακλείδι ολόκληρη την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης να διαβάσει ο -και διανοούμενος, λόγιος, ποιητής, νομικός κ.α.- Β. Π. Καραγιάννης, θα συνεχίσει με κακοφορμισμένες «παρεμβάσεις» να ελεεινολογεί κομβικά ιστορικά γεγονότα και να  οικτίρει αγώνες, νεκρούς ήρωες και αγωνιστές… Παρά ταύτα υπερασπίζομαι και θα υπερασπιστώ το δικαίωμά του να το κάνει ώστε «αναδεικνύοντας το αίσχος αυτό να γίνεται ακόμα πιο επαίσχυντο».

 

«Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,

ραγιάδες έχεις, μάννα γή, σκυφτούς για το χαράτσι,

κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,

των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι.

 

Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,

Και Μαμμωνάδες βάρβαροι, και χαύνοι λεβαντίνοι·

Λύκοι, κοπάδια, οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι

Κι οι χαροκόποι αδιάντροποι, και πόρνη η Ρωμιοσύνη!»

 

Κωστής Παλαμάς

* Δάνειο σε παράφραση από το βιβλίο, «Internationale Situationniste - Για την αθλιότητα των φοιτητικών κύκλων».

Δημοφιλή Νέα

Εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς με δύο τραυματίες

Εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς με δύο τραυματίες


Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε περίπου στις 8 το βράδυ σ…

Η δεύτερη από τις τρεις εκπομπές του KOZANI.TV ONLINE στις Βρυξέλλες. Τι θέματα συζητήθηκαν με άλλους πέντε Έλληνες Ευρωβουλευτές. Δείτε το ρεπορτάζ του kozani.tv (video)
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ "Η Ένωση": Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδιάς


Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Καρδι…

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για το εργατικό ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς


Χθες 11.12.2018, και ώρα 19:30 στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιά…

Καλά στην υγεία τους οι δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς

Καλά στην υγεία τους οι δύο εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν στον ΑΗΣ Καρδιάς


Στα δύο νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης μεταφέρθηκαν οι δύο …

Σία Αναγνωστοπούλου από την Πτολεμαΐδα:
Εργατική Αλληλεγγύη:
Δείτε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα