omikronbannernew

ACSORIZONTIO

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Ενημέρωση για τους πλειστηριασμούς

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους  δανειολήπτες σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που άρχισαν να διενεργούνται

από την 29.11.2017, καθόσον τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το ΚΕΠΚΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που από την πρώτη στιγμή της κρίσης στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, σχετικά με το ζήτημα αυτό ενημερώνει ότι:

  • Η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε από τον Δεκέμβριο του 2014. Συνεπώς δεν ισχύει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Με βάση τα σημερινά ισχύοντα, μία τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο, το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι την 31.12.2017. Επομένως, η απαγόρευση αυτή δεν θα υφίσταται από 1.1.2018, αφού ο νόμος για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη μέχρι τις 31.12.2017. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ημερομηνία αυτή και με δεδομένη τη δέσμευση των τραπεζών να ακολουθήσουν "επιθετικότερη" πολιτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πωλήσεις "κόκκινων" δανείων, δεν θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία.
  • Η μόνη προστασία που υπάρχει για την πρώτη κατοικία είναι αυτή που παρέχει ο ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και αυτή μέχρι την 31.12.2018 και για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σ’ αυτόν.

Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να διαδίδεται από επίσημα χείλη ότι η αποκαλούμενη                             «λαϊκή κατοικία», μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προστατεύεται, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο νομικό πλαίσιο καλύπτει την προστασία της αποκαλούμενης                                     «λαϊκής κατοικίας» και ενώ είναι μνημονιακή δέσμευση ότι μέσα στο 2018 θα διενεργηθούν 18.000 πλειστηριασμοί.

Καταρχάς είναι επιβεβλημένο να οριοθετηθεί ποια είναι η «λαϊκή» κατοικία, να καθοριστούν δηλαδή τα κριτήρια που την ορίζουν. Και φυσικά η «λαϊκή» κατοικία δεν μπορεί να προστατεύεται με τη μορφή δηλώσεων και συμφωνιών κυρίων μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως ισχύουν μέχρι τέλους του 2017, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που θα προστατεύει την κύρια και μοναδική κατοικία, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Επιπροσθέτως, τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “λαϊκή κατοικία”, όταν τέτοιος όρος δεν αναγνωρίζεται στο δικαιϊκό μας σύστημα, καθώς μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο τους όρους “μοναδική κατοικία”, “κύρια κατοικία” και “πρώτη κατοικία”. Μήπως στο γενικότερο κλίμα του λαϊκισμού και των εντυπώσεων υιοθετούνται όροι που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στους δανειολήπτες όταν νομοθετικό πλαίσιο για την οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται ?

Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι η πρώτη κατοικία, δεν μπορεί να γίνεται με ευχολόγια, γιατί αφενός αφήνει ακάλυπτους τους δανειολήπτες απέναντι στους δανειστές τους και αφετέρου δημιουργεί ένα αστήρικτο εφησυχασμό στους δανειολήπτες, οι οποίοι, πιστεύοντας πως δεν κινδυνεύει η κατοικία τους, αποφεύγουν και δεν μεριμνούν για την ρύθμιση των οφειλών τους, με όλες τις αρνητικές για τους ίδιους και την ελληνική οικονομία και κοινωνία συνέπειες.

Ο δε ισχυρισμός ότι οι προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν μόνο σε μεγάλης αξίας ακίνητα, είναι παντελώς αναληθής και αυτό πιστοποιείται από μια απλή επισκόπηση του site της ηλεκτρονικής δημοσίευσης πλειστηριασμών, από την οποία προκύπτει ότι έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για μικρής αξίας ακίνητα.

ΣΥΝΕΠΩΣ είναι επιβεβλημένο να θεσπισθεί ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η ελληνική κοινωνία έχει σηκώσει μεγάλα βάρη και δεν αντέχει ευχολόγια και αστήρικτους εφησυχασμούς που τελικά στρέφονται εναντίον της.

Καλούμε τους καταναλωτές δανειολήπτες να προστρέξουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε σε συνεργασία απευθείας με τις τράπεζες, είτε επιλέγοντας τον πλέον πρόσφορο γι’ αυτούς τρόπο που τους παρέχει το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως ο ν.2869/2010 (νόμος Κατσέλη) και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το ΚΕΠΚΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, όπως πάντα, στέκεται αρωγός στον δοκιμαζόμενο καταναλωτή - δανειολήπτη και βρίσκεται στη διάθεσή σας: Στα γραφεία μας στην Κοζάνη και επί της οδού Σ. Μπλιούρα 2 (στο Μπλιούρειο Ίδρυμα, απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο), στον 3ο όροφο, τηλ: 2461042282, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και ώρες Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή                                  09:30 – 12:30, Πέμπτη 18:00 – 20:00.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος        

Βασίλειος Ιωαννίδης            

                

Η Αντιπρόεδρος                    

Βασιλική Διάφα       

 

Η Γεν. Γραμματέας                   

Παρασκευή Κτενίδου            

Δημοφιλή Νέα

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης η πρώτη κατοικία στη Βόρεια Ελλάδα με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Τι λένε στο kozani.tv ιδιοκτήτης και μελετητής (video)
Μια βαριά φασιστική «κληρονομιά» (Α΄)

Μια βαριά φασιστική «κληρονομιά» (Α΄)


Ο πρόδρομοι του ελληνικού φασισμού-Από τον Τριεψιλίτη …

Προϊστορικός χαυλιόδοντας εντοπίστηκε στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔEH

Προϊστορικός χαυλιόδοντας εντοπίστηκε στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔEH


Στο ορυχείο Αμυνταίου σε σημείο κατολίσθησης, στις 8/11/2…

Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση στην Γιορτή Παναγιάς Μεσοσπορίτισσας και Μπορμπολορακές
Γ. Σταθάκης: Δεν θα επιβαρυνθεί η κατανάλωση και ο λιγνιτικός σταθμός του Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί
Άρθρο του Νικόλα Παούνη φιλοξενεί το CNN Greece

Άρθρο του Νικόλα Παούνη φιλοξενεί το CNN Greece


Με τίτλο «Έργα και Ημέραι» ενός Εθνικιστή Πρωθυπουργο…

Λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Εορδαίας

Λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Εορδαίας


Ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας του …

Για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου [1] - Γράφει, επιμελείται ο Νίκος Δινόπουλος

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα