omikronbannernew

ACSORIZONTIO

Καστανιά Σερβίων: Το μπαλκόνι της Δυτικής Μακεδονίας (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΠΗΓΗ: www.eranistis.net

του Νίκου Γ. Μπουκουβάλα σε συνεργασία με το ιστολόγιο Σερβίων Φρουρός

Ανηφορίζοντας νοτιοανατολικά των Σερβίων και αφού διανύσουμε μια απόσταση 3χλμ. φτάνουμε στο χωριό Καστανιά, σε υψόμετρο 1050μ. στο όρος Τίταρος. Η θέση βρίσκεται μεταξύ των Πιερίων και Καμβουνίων όρεων και εξασφαλίζει μια πλούσια πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του μέσου ρου του Αλιάκμονα και την κορυφογραμμή του όρους Μπούρινος στα δυτικά, με εντυπωσιακά ενδιάμεσα τη λίμνη και την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων.

Σήμερα στο χωριό κατοικούν λίγοι στη διάρκεια του χειμώνα ενώ το καλοκαίρι έχει περισσότερους κατοίκους. Το χωριό μεταφέρθηκε το 1996 βορειοανατολικά πλησίον των Σερβίων στα πεδινά. Ωστόσο αρκετοί Καστανιώτες συντηρούν και αναπαλαιώνουν τα σπίτια τους στο παλιό χωριό, το οποίο έχει αποκτήσει  σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης κατ’ οίκον.

Καστανιά Σερβίων

Απ’ την Βυζαντινή περίοδο υπήρχε εδώ ανδρικό μοναστήρι των αγίων Θεοδώρων, που σύμφωνα με την προφορική παράδοση ήταν τόσο ανθηρό, ώστε η τεράστια ποσότητα γάλακτος διοχετευόταν στο Βυζαντινό Κάστρο των Σερβίων με υπόγειες σωληνώσεις (πήλινα κλιούγκια). Η υπερβολή αυτής της παράδοσης απομειώθηκε στις μέρες μας, αφενός διότι τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της εδαφικής διάβρωσης αποκαλύφθηκαν πολλά πήλινα κλιούγκια στις κατωφέρειες του όρους, αφετέρου διότι γνωρίζουμε πλέον ότι η Καστανιά τροφοδοτούσε με νερό τα Σέρβια τον 16ο αιώνα γι’ αυτό φοροαπαλλάσσόταν μερικώς. Τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν ότι και υπόγεια σωλήνωση υπήρχε και τροφοδοσία προς τα Σέρβια, με νερό όμως όχι με γάλα.

Στο μοναστήρι υπήρχε τοιχογραφία του Ιωάννη Παλαιολόγου με την οικογένεια του (1350 – 1400). Ο Ιωάννης το 1372 έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στα Μετέωρα όπου και έγινε ο δεύτερος κτήτορας της μονής του Μεγάλου Μετεώρου, μετά τον Αθανάσιο Μετεωρίτη ο οποίος έχει επίσης καθοριστική σχέση με τα Σέρβια.

Το χωριό πιθανότατα ιδρύθηκε την περίοδο 1450-1480, δηλαδή στην πρώιμη τουρκοκρατία, ασφαλώς όμως το ορεινό αυτό μέρος με τα πλούσια βοσκοτόπια κατοικούνταν ήδη από οικογένειες κτηνοτρόφων (τσελιγκάτα).

Εκκλησία στην Καστανιά Σερβίων

 

 

 

 

 

Εκκλησία στην Καστανιά Σερβίων

 

 

 

 

 

Η πρώτη σχηματοποίηση του χωριού αναφέρεται το 1480 με 15 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 60 κάτοικοι, ενώ η μεγάλη του επέκταση με υπερδιπλασιασμό των κατοίκων συνέβη το 1500 με 160 κατοίκους.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη του πληθυσμού και της φορολογίας στην Καστανιά την περίοδο 1480-1613.

 

 

Καστανιά Σερβίων

 

 

Στην σημερινή έντονη προφορική παράδοση του χωριού διασώζεται ότι στην Καστανιά παλιά ήρθαν αρκετές οικογένειες απ’ τους ερημωθέντες γειτονικούς οικισμούς Παλαίχωρα, πίσω απ’ το ύψωμα Ντουμπανάρι στα ριζά προς τη Λαβανίτσα και Γκαρντίνι προς τον άγιο Αντώνιο δεξιά. Από οικονομικής άποψης φαίνεται ότι το χωριό προοδεύει, αφού στον παραπάνω πίνακα πρέπει να προσθέσουμε και τον φόρο για τα κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδών που ήταν ξεχωριστός. Το φόρο του παραπάνω πίνακα τον πλήρωναν για τα εξής είδη: σιτάρι, κριθάρι, χοίροι, σίκαλη, βρώμη, αμπέλια, λαχανόκηπους, λινάρι, κάστανα καρύδια, μήλα, φακή, κεχρί, βίκος, κουκούλια (μετάξι), και κεράσια. Η πατάτα ως γνωστό ήρθε στην Ελλάδα πολύ αργότερα επί Καποδίστρια (1828). Το φόρο αυτό τον εισέπρατταν για λογαριασμό τους οι διοικητικοί, δικαστικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του βιλαετίου (επαρχίας) Σερβίων, διαθέτουμε και τα ονόματα αυτών για την Καστανιά: Νασούχ (1500), Αχμέντ (1519), Ενιέλ (1528), Χαμζά, Χασάν, Ντουντάρ (1543), Μαχμούντ (1569), Χάσι του Σουλτάνου (1613). Χαρακτηριστικό της περιόδου του πίνακα είναι ότι κανείς μουσουλμάνος κάτοικος δεν υπήρχε στην Καστανιά.

Καστανιά Σερβίων

 

 

Καστανιά Σερβίων

 

 

Ο 19ος αιώνας είναι η εποχή της αφύπνισης του ελληνισμού, μια μεγάλη και νικηφόρα

μάχη είναι αυτή της Σιάπκας, με ηγετική μορφή τον Σερβιώτη αγωνιστή Ζήση Σωτηρίου κατά την επανάσταση του 1854. Όταν η επανάσταση λύγισε οι Οθωμανοί συμπεριφέρθηκαν βάναυσα στα γύρω χωριά (Λιβάδι, Καστανιά, Ματσκοχώρι, Νεοχώρι κ.α.). Στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) ενεργοί αγωνιστές της Καστανιάς ήταν οι Αθανάσιος Τυροδήμος, Αθανάσιος Τολίκας, Αθανάσιος Γκαμπούρας και Κωνσταντίνος Ντούφας, ενώ σχηματίστηκε και εικοσαμελής εφεδρική ομάδα ενόπλων στο χωριό. Αργότερα στις μέρες της απελευθέρωσης απ’ τον οθωμανικό ζυγό συνέβη το εξής περιστατικό: 8 ή 9 Οκτωβρίου 1912 ο Καστανιώτης Ευάγγελος Παπαδημητρίου επέστρεφε απ’ το Μεταξά, όπου υπηρετούσε ως δάσκαλος, στην Καστανιά. Όταν περνούσε έξω απ’ το σπίτι του φιλλέληνα Ομέρ μπέη στα Σέρβια, ο μπέης τον σταμάτησε και του είπε αυστηρά και εμπιστευτικά να μην κατέβει κανένας Καστανιώτης στα Σέρβια γιατί θα γίνει σφαγή. Έτσι σώθηκαν πολλοί Καστανιώτες, εκτός εκείνων που ήδη είχαν συλληφθεί και αναγνωρίστηκαν μετά μεταξύ των 117 σφαγιασθέντων Εθνομαρτύρων στα Σέρβια. Αυτοί ήταν οι Κώστας Λάσπας, Γούλας Λάσπας και Γιάννης Γκαμπούρας, ενώ τραυματίας επέστρεψε στην Καστανιά ο Θεόδωρος Ντραγκόλας.

 

Η δημογραφική εικόνα της ελεύθερης πλέον κοινότητας Καστανιάς στον 20ο αιώνα παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

Καστανιά Σερβίων

 

 

 

 

 

Καστανιά Σερβίων

 

 

 

 

 

Την περίοδο αυτή τα έσοδα της Καστανιάς προέρχονταν κυρίως απ’ την πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία και απ’ την εκτεταμένη καλλιέργεια της πατάτας. Η πληθυσμιακή μεγέθυνση της κοινότητας ως το κάψιμο απ’ τους Γερμανούς, το 1943, δεν κάμφθηκε αλλά συνεχίστηκε ως το 1961 με μέγιστο αριθμό κατοίκων 1268. Οι Καστανιώτες όμως ήταν ασφαλώς περισσότεροι αφού, κυρίως μετά το 1912, αρκετές οικογένειες εγκαταστάθηκαν στα Σέρβια στις νότιες συνοικίες Νταμπάχανα και Κουκουμπέτσι.

Τα ονόματα αυτών των οικογενειών ήταν: Ποντίκη, Ζαρογιάννη, Λάσπα, Τολίκα, Χολέβα, Ζυγούρη, Σπανοθύμνιου (Θύμνιου,Ψαλίδα), Παπαδημητρίου, Καραμήτσου, Καργατζή, Μποζατζή, Ντραγκόλα, Σουλντά, Βλάχου, Βαρταλά, Γκαμπούρα, Ντούλια, Γκόγκου, Ντέμου, Παναγιωτούλα, Καραγίωργου, Λέκκα, Τάσιου, Κακκαλέ, Πιτσιάβα, Καραζιώτα, Τόλιου, και άλλων που μας διαφεύγουν. Αυτή η μετοίκηση είχε σημαντικές συνέπειες για την εξοικείωση των Καστανιωτών με τα Σέρβια σ’ ένα στάδιο μεγαλύτερης εγγύτητας, αφού πύκνωσαν και τα συμπεθεριάσματα. Στα καφενεία και στις ταβέρνες της αγοράς οι πιο θορυβώδεις παρέες ήταν αυτές μεταξύ Σερβιωτών, Καστανιωτών και Λιβαδιωτών οι οποίοι «έβαζαν την σπίθα στο δαδί» και άναβε το κέφι στα καταστήματα της αγοράς «τις Δευτέρες». Το κεφάλαιο των σχέσεων μεταξύ Σερβίων, Καστανιάς και Λιβαδίου αν το γράψει κάποιος ιστορικός στο μέλλον θα έχει ενδιαφέρον να το διαβάσουμε.

Μετά το 1961, σ’ όλη την περιοχή μας αρχίζει η μετανάστευση εξωτερική και εσωτερική. Οι Καστανιώτες μεταναστεύουν κυρίως στην Γερμανία την Αθήνα τη Βέροια και την Θεσσαλονίκη (βιομηχανική περιοχή), δεν λησμόνησαν όμως τη ρίζα τους και κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν στο χωριό για να δουν τους συγγενείς και τους φίλους και να γλεντήσουν σαν τον παλιό καιρό.

Μια σχηματική εικόνα της Καστανιάς το 1970 ήταν: 954 κάτοικοι, 55 τ. χλμ. έκταση, 43 τ. χλμ. καλλιεργήσιμη γη, 6,5 τ. χλμ. δάση, δύο δρομολόγια την εβδομάδα προς Σέρβια, Δευτέρα και Σάββατο, 5θέσιο δημοτικό σχολείο, 4 παντοπωλεία, 4 καφενεία, 1 κρεοπωλείο και 1 πριονοκορδέλα.

   Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει το πολύ ωραίο λαογραφικό μουσείο, ενώ μπορεί να φιλοξενηθεί στον ξενώνα και τα δύο έργα του δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου Καστανιάς. Εντυπωσιακός είναι ο ναός των αγίων Θεοδώρων ο οποίος ανακατασκευάστηκε το 1898 και μάλλον τελούσε το καθολικό του παλαιού μοναστηριού. Το καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1917 και ήταν τετραώροφο επιμελούς κατασκευής ύψους 15-16μ. με τρούλο. Σήμερα είναι διώροφο διότι ο τρίτος και τέταρτος όροφος αποδομήθηκε λόγο επικινδυνότητας.

 Μέσω του Συλλόγου επίσης διατηρούνται τα εξής έθιμα του χωριού:

α) την Πρωτοχρονιά το έθιμο των Βασιλιάδων όπου άντρες με παραδοσιακές στολές τραγουδάνε τα κάλαντα και άλλα παραδοσιακά τραγούδια.

β) την Κυριακή του Λαζάρου, το έθιμο των Λαζαρίνων όπου γυναίκες με παραδοσιακές στολές μαζεύουνε αυγά απ’ τα σπίτια για το Πάσχα τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.

γ) την ημέρα των φώτων το έθιμο της περιφοράς των εικόνων της εκκλησίας στον προαύλιο χώρο της.

Άξιο αναφοράς είναι η παρουσία πολλών αρχαιοελληνικών ονομάτων ως βαπτιστικά στην Καστανιά.

Η Καστανιά έχει καθιερωμένες τρεις μεγάλες γιορτές:

α) 15 Αυγούστου, της Παναγίας με το αντάμωμα στο αναπαλαιωμένο σχολείο.

β) 1 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.

γ) 17 Φεβρουαρίου των Αγίων Θεοδώρων.

Τα μικροτοπωνύμια της Καστανιάς είναι πολλά. Εδώ σημειώνουμε τα εξής:

Γκότσα, Ασπρόες, Παρτσάκες, Μπακάλης, Ντουμπανάρι, Παζαρκάνο, Άη Θανάσης, Αγιαντώνης (Σιάπκα), Καλύβια, Κλιούγκι, Νερομάνα, Κρυά, Παλαίχωρα, Μέγας, Κρυονέρι, Γκέκας, Βρυσούλι, Τσιάγκενα, Τσιούκα, Μαντόνα, Καραούλι, Βιρόπλι, Αλωνάκια, Χάνι του Γκαμπούρα, Λουτρό …

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι η ένταξη της πίστας Καστανιάς στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού. Το όμορφο θέαμα των ιπτάμενων ανθρωποαετών στον ουρανό, πάνω απ’ την κοιλάδα των Σερβίων, έχει καθιερωθεί πλέον (2006) και το περιμένουμε κάθε Ιούλιο. Με βελτίωση των υποδομών της πίστας αυτό το μπαλκόνι του Αλιάκμονα , συνδυάζοντας όλες τις χάρες του, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί στο μέλλον ως ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός.

Βιβλιογραφία.

Κ. Καμπουρίδη – Γ. Σαλακίδη, Η επαρχία Σερβίων τον 16ο αιώνα μέσα από οθωμανικές πηγές, 2013.

Γνωριμία με τον νομό Κοζάνης, 1970.

Μ. Μαλούτας, τα Σέρβια, 1956.

Μ. Σταματελάτος – Φ. Βάμβα Σταματελάτου, Γεωγραφικό λεξικό της Ελλάδας, 2012.

Λ. Γκούμας, το Λιβάδι, 1973.

Πηγή: http://cerbiwnfrouros.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html#more

Δημοφιλή Νέα

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης η πρώτη κατοικία στη Βόρεια Ελλάδα με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Τι λένε στο kozani.tv ιδιοκτήτης και μελετητής (video)
Μια βαριά φασιστική «κληρονομιά» (Α΄)

Μια βαριά φασιστική «κληρονομιά» (Α΄)


Ο πρόδρομοι του ελληνικού φασισμού-Από τον Τριεψιλίτη …

Προϊστορικός χαυλιόδοντας εντοπίστηκε στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔEH

Προϊστορικός χαυλιόδοντας εντοπίστηκε στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔEH


Στο ορυχείο Αμυνταίου σε σημείο κατολίσθησης, στις 8/11/2…

Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση στην Γιορτή Παναγιάς Μεσοσπορίτισσας και Μπορμπολορακές
Γ. Σταθάκης: Δεν θα επιβαρυνθεί η κατανάλωση και ο λιγνιτικός σταθμός του Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί
Άρθρο του Νικόλα Παούνη φιλοξενεί το CNN Greece

Άρθρο του Νικόλα Παούνη φιλοξενεί το CNN Greece


Με τίτλο «Έργα και Ημέραι» ενός Εθνικιστή Πρωθυπουργο…

Λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Εορδαίας

Λειτουργία του Γραφείου Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Εορδαίας


Ενημερώνουμε ότι το Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας του …

Για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου [1] - Γράφει, επιμελείται ο Νίκος Δινόπουλος

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα