omikronbannernew

ACSORIZONTIO

Συνδυασμός Ελπίδα - Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Έργο συντήρησης κτιρίου «Αγ. Όλγας» στη Φλώρινα - Με τη νόμιμη οδό το έργο θα 'χε τώρα τελειώσει με λιγότερα χρήματα!

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 1-12-2017 συνεδρίασε εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από κοινό αίτημα της Αντιπολίτευσης και των Ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων, για τις απευθείας αναθέσεις

ποσών του Τοπικού Πόρου για την ανακατασκευή του κτιρίου της Αγ. Όλγας που θα στεγάσει την Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης αφού αρχικά διέψευσαν τα πάντα, όπως άλλωστε  συνηθίζει αυτή η Περιφερειακή Αρχή, στη συνέχεια προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία και μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, αναγκάστηκαν υπό το βάρος της αλήθειας σε άτακτη υποχώρηση.

Για να καταλάβουν καλύτερα οι πολίτες το μέγεθος της ζημιάς που έγινε εξ αιτίας της παράνομης μεθόδου που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

Το επίμαχο έργο είναι τμήμα μιας μελέτης που αφορά τη συντήρηση του κτιρίου της Παιδόπολης της Αγ. Όλγας με προϋπολογισμό 825.000€.

Αρχικά, μέρος της μελέτης, προϋπολογισμού 110.000€, δημοπρατήθηκε από τις υπηρεσίες της ΠΕ Φλώρινας, τον Απρίλιο του 2016, πήρε έκπτωση 61% και πέντε μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2016,  το έργο ολοκληρώθηκε. Συνολικός χρόνος (διακήρυξης - υλοποίησης) οκτώ μήνες!

Άρα αν το έργο, μετά την ομόφωνη ένταξη του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δημοπρατούνταν στο σύνολό του από τις υπηρεσίες της ΠΕ Φλώρινας τον Απρίλιο του 2016, θα έπαιρνε την ίδια, περίπου, έκπτωση, θα κατασκευαζόταν νόμιμα, με ένα ποσό γύρω στα 400.000€, και θα ήταν ήδη στη διάθεση φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου.

Όμως ο Αντιπεριφερειάρχης δεν ήθελε να κάνει κανέναν διαγωνισμό. Έτσι για να το υλοποιήσει με απευθείας ανάθεση, πρότεινε να το υλοποιήσει ο Σύλλογος στον οποίο ανήκει το κτίριο, γνωρίζοντας ότι δεν έχει καν Τεχνική Υπηρεσία.

Ο Σύλλογος δέχτηκε μεν να είναι Φορέας Υλοποίησης του έργου, ζήτησε δε από τον Αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει την επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου!

Με τον Σύλλογο  ως Φορέα Υλοποίησης μπορούσαν πλέον να γίνουν απευθείας αναθέσεις.

Το έργο ανατέθηκε απευθείας με τέσσερις (4) συμβάσεις.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο σκοτεινό σημείο σε αυτή την υπόθεση.

Το άλλο σκοτεινό σημείο είναι τι ακριβώς ανατέθηκε. Αν και το κόστος του έργου εγκρίθηκε στα 300.000€ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφαιρέθηκαν κρίσιμες εργασίες που θα οδηγούσαν σε ένα προβληματικό, μη λειτουργικό, κτίριο που θα ήθελε πολλές χιλιάδες ευρώ επιπλέον για να γίνει όπως πρέπει.

Προφανώς έτσι εξηγείται το ότι ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε επιπλέον 100.000€ και προετοίμαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο  και για τα επόμενα. Στην εισήγηση για την αύξηση αυτή του προϋπολογισμού αναφέρεται  «…η συγκεκριμένη δράση είναι έργο συντήρησης κτιρίου, όπου η προμέτρηση των εργασιών είναι δύσκολο να είναι ακριβής με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για αύξηση των ποσοτήτων των εργασιών που πρόκειται να εκτελεστούν αυξάνοντας τελικά το κόστος των εργασιών για την έντεχνη ολοκλήρωσή του.»

Πρωτοφανές! Δεν ξανάγινε, να ΜΗΝ μπορείς να μετρήσεις την αύξηση αντικειμένου, και δη σε οικοδομικό έργο, όπου όλα είναι μετρήσιμα και δεν υπάρχουν αφανείς εργασίες!

Ακόμη ποιο αδιανόητο είναι ότι,  ενώ ζητούν αύξηση προϋπολογισμού αφαιρούν εργασίες!

Έτσι  ενώ το έργο έχει πλέον προϋπολογισμό 400.000€, αφαιρούνται,  το περιμετρικό στραγγιστικό δίκτυο , η διοχέτευση των κατακόρυφων απολήξεων σε κεντρικό αγωγό όμβριων, η ράμπα για τα ΑμΕΑ, που μαζί με το στραγγιστικό είναι επιβεβλημένη υποχρέωση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

 Για έγγραφα που να εξηγούν και να δικαιολογούν τα πώς και τα γιατί, ούτε λόγος.

Τίποτα, παρόλο που οι  προμετρήσεις που συνόδευαν τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας είναι από τις αρτιότερες και ακριβέστερες που έχουμε δει

Από δε τις συμβάσεις του Συλλόγου με τους ιδιώτες και σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας προκύπτουν τα παρακάτω:

Στα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ καταργούνται εργασίες που προβλέπονται στη μελέτη της Υπηρεσίας, η οποία έχει τύχει έγκρισης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Επίσης:

 ·         ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται ΚΑΝ στη σύμβαση οι παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο:

·         ΔΕΝ εκτελούνται οι επεμβάσεις στον περιμετρικό περίβολο (καθαιρέσεις – επισκευές περίφραξης)

·         ΔΕΝ  συντηρούνται - επισκευάζονται  μεταλλικές θύρες

·         ΔΕΝ πλακοστρώνεται υπαίθριος χώρος έκτασης 1.500 m2

·         Στους χρωματισμούς και τα επιχρίσματα επιλέγονται άλλα άρθρα, άλλα εμβαδά και άλλα υλικά από εκείνα της μελέτης, τροποποιώντας αυθαίρετα το αντικείμενο της

·         Στη μελέτη της Υπηρεσίας η αποξήλωση και κατασκευή εκ νέου τμήματος μωσαϊκού δαπέδου κοστολογείται 4.046,39€, στη σύμβαση με τον ιδιώτη κοστολογείται 7.248,00 € !

·         ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται κατασκευές ερμαρίων κουζίνας και πάγκων

·         ΔΕΝ εκτελείται συντήρηση ελαιοχρωματισμών

Στη ΘΕΡΜΑΝΣΗ τροποποιούνται αυθαίρετα οι προδιαγραφές της μελέτης όσον αφορά τη θερμική απόδοση (ισχύ) του θερμαντικών σωμάτων από 190.000 kcal σε 55.000 kcal που επακόλουθα θα οδηγούσε σε αδυναμία θέρμανσης του κτιρίου … με τον γνωστό χειμώνα της Φλώρινας!

Στα ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ καταργούνται ως δια μαγείας όλες οι εργασίες ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης, που προβλέπονται από τη μελέτη! Ως προς τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τροποποιούνται αυθαίρετα οι προδιαγραφές των φωτιστικών σωμάτων, των γραμμών κλπ

Στα ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ τροποποιούνται αυθαίρετα οι προμετρήσεις των κουφωμάτων, χωρίς κανένα στοιχείο για τα επιπλέον τ.μ. ενώ η προμέτρηση της μελέτης της Υπηρεσίας είναι απολύτως αναλυτική

Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε να δαπανήσει πάνω από 500.000€ για να καταλήξει σε ένα προβληματικό κτίριο;

Ποιος αποφάσισε μια διαδικασία όπου  δεν θα υπήρχε ΚΑΝΕΙΣ που να παρακολουθεί τις συμβάσεις που χρηματοδοτούνταν με δημόσιους πόρους.  Ούτε ποιοτικοί έλεγχοι, ούτε ποσοτικοί. Εκτέλεση – Επίβλεψη – Πιστοποίηση,  από ένα Σύλλογο.  

 Ρωτάμε, λοιπόν:

  • Ποιος αποφάσισε τόσο δραστικές αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο; Ο εξουσιοδοτηθείς δικηγόρος του Συλλόγου και ο Αντιπεριφερειάρχης;
  •  Ποιος τις ενέκρινε; Οι ίδιοι;
  • Ποιος θα πιστοποιούσε τις τμηματικές πληρωμές;
  • Ποιος θα παραλάμβανε στο τέλος το έργο ως λειτουργικό;  
  • Ποιος θα εισηγούνταν επιπλέον ποσά στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να γίνει λειτουργικό το κτίριο;
  • Ποιος θα απολογούνταν στην κοινωνία και στο βαριά φορολογούμενο πολίτη για το γεγονός ότι θα ξοδεύονταν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να μην υπάρχει πάλι κτίριο κατάλληλο για να στεγάσει τη Σχολή Καλών Τεχνών;

Τι θα έλεγε τότε ο Πρύτανης στους φοιτητές του;  

Ειπώθηκε ότι η Επιτροπή Ελέγχου του Πόρου επέστρεψε το φάκελο του έργου. Αυτό ελέγχεται βέβαια, καθώς:

1ο : Ενώ το έγγραφο της Επιτροπής Ελέγχου δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου παρά μόνο ημερομηνία (8.8.2017).

2ο Ένα μήνα μετά  ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου. Πώς είναι δυνατόν αυτό αφού ο Φάκελος, υποτίθεται πως, είχε επιστραφεί.

Συμπέρασμα.

Αν είχε ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, θα τηρούνταν οι αρχές της ισονομίας, του υγιούς ανταγωνισμού, της χρηστής διαχείρισης δημόσιων πόρων  και φυσικά το Πανεπιστήμιο θα στεγαζόταν ήδη σε ένα λειτουργικό κτίριο που θα είχε ήδη ολοκληρωθεί  με πολύ χαμηλότερο κόστος..

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Δημοφιλή Νέα

 H κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Εντυπωσιακή η πρεμιέρα του
Για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου [1] - Γράφει, επιμελείται ο Νίκος Δινόπουλος
ΔΕΗ: Πρόσληψη 43 ατόμων σε Ορυχεία και Κλάδους - Διαβάστε την προκήρυξη

ΔΕΗ: Πρόσληψη 43 ατόμων σε Ορυχεία και Κλάδους - Διαβάστε την προκήρυξη


ΔΕΗ: Πρόσληψη 43 ατόμων σε Ορυχεία και Κλάδος. Διαβάστε …

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος


Από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχή Κοζάνης ανακοινώνεται ότι λ…

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Ο πίνακας των σκόρερ στο Α' Τοπικό

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Ο πίνακας των σκόρερ στο Α' Τοπικό


Συνολικά 17 γκολ σημειώθηκαν μετά το πέρας της 9ης αγωνι…

Η Ομιλία του Ν. Χουντή για σκάνδαλο Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ (video)

Η Ομιλία του Ν. Χουντή για σκάνδαλο Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ (video)


Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντή…

Δείτε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα