banner ekthesi aeomatika 2

ACSORIZONTIO

Το ανολοκλήρωτό μου διήγημα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το ανολοκλήρωτό μου διήγημα έρχεται και τρυπώνει στο κρεβάτι μου τη νύχτα. Τεντώνεται, απλώνεται και ροχαλίζει, αλλάζει πλευρό, τραβάει το πάπλωμα και με ανοίγει.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ντύνεται Ροζ Πάνθηρας, πετάγεται στην κουζίνα να φάει λίγο ρυζόγαλο και μέχρι που να ξανανυστάξει τριγυρνάει πέρα δώθε στο δωμάτιο με ένα μαλλί γριάς στο χέρι, για να επανακάμψει νωρίς νωρίς τα ξημερώματα παρέα με τους πιο σκοτεινούς μου εφιάλτες. Και κάθε πρωί το βρίσκω να χουζουρεύει στο κεφάλι μου, να τρίβει τα νυσταγμένα μάτια του κι αμέσως να τινάζεται στο πάτωμα και να με σπρώχνει με το ζόρι στο γραφείο. Με τα πρώτα τικι-τίκι σαν να ξυπνάει από τον λήθαργο και αρχίζει το κρυφτό πίσω από τις λέξεις, προβάλλει πού και πού το κεφαλάκι του ανάμεσα στις παραγράφους και προς το τέλος του κειμένου μού βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα.

Τις περισσότερες βέβαια φορές φοβάμαι να το αφήσω μονάχο του στο σπίτι και εξ ανάγκης το παίρνω μαζί μου στη δουλειά. Επιβιβαζόμαστε στο αυτοκίνητο, ανοίγουμε την γκαραζόπορτα, βάζουμε μπρος και ξεκινάμε. Αλλά από το πρώτο ακόμη χιλιόμετρο της διαδρομής βλέπω το στίγμα μου να εξασθενεί στο ναβιγκέιτορ και μετά από λίγο να χάνεται τελείως. Ένας απροσδιόριστος φόβος νιώθω τότε να με κυριεύει και ανασκουμπώνομαι στο κάθισμα, σφίγγω πιο γερά με τα χέρια το τιμόνι και στρέφω δεξιά αριστερά ανήσυχος το κεφάλι για να δω. Αίφνης ο μακεδονικός κάμπος της μικρής μου διαδρομής μεταμορφώνεται άλλοτε στον Μώλο των Ιωαννίνων ή στο ποτάμι της Φλώρινας ή στους καταρράκτες της Εδέσσης και άλλοτε σε νεκρή φύση μιας σουρεαλιστικής τοπιογραφίας για δημόσιες ή ιδιωτικές αιματοχυσίες.

Με το που φτάνω βέβαια στο σχολείο το ανολοκλήρωτό μου διήγημα σαν να τρομάζει από την βαριά καγκελόπορτα, την τσιμεντένια αυλή και την πρωινή παράταξη των μαθητών και αποσύρεται αμέσως στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μου. Αρνούμενο πεισματικά να ξαναπαρουσιαστεί μπροστά μου, να καθίσει στο πρώτο θρανίο μπροστά ακριβώς από τον πίνακα και να κάνει μαζί με τους άλλους μαθητές μου ιστορία, έκθεση, φιλοσοφία και κυρίως λογοτεχνία. Όσο κι αν παίρνω το πιο γραφειοκρατικό μου ύφος για να το φοβερίζω με παιδαγωγικές ευθύνες, δημοσιοϋπαλληλικούς κώδικες και εκπαιδευτικά καθήκοντα. Ελπίζοντας κατά βάθος ότι θα σταματήσει  να γρατζουνάει το μυαλό μου με την έμμονη ιδέα για μια ζωή που δεν είναι εδώ αλλά είναι αλλού, χωρίς όμως να ξέρω ακόμη πού ακριβώς είναι, και ότι  θα πάψει, επιτέλους, να μου κάνει κοροϊδευτικές γκριμάτσες, να μου βγάζει τη γλώσσα και να σχηματίζει με τα χέρια κερατάκια μέσα από τα αδιάφορα και κουρασμένα βλέμματα των πιο υποψιασμένων μαθητών μου. Έτσι που από την αρχή μέχρι το τέλος της διδακτικής ώρας να ’μαι τσιτωμένος στο διδασκαλικό μου έδρανο για να προλάβω τις καινούριες του αυθάδειες και αταξίες σαν τους ξινούς δασκάλους της χούντας που ήταν συνέχεια με μια μαγκούρα στο χέρι.

Και μόνο όταν χτυπάει το κουδούνι σκάει λιγάκι το χειλάκι μου, ενόσω βλέπω το ανολοκλήρωτό μου διήγημα να πετάγεται αμέσως έξω από την τάξη και να τρέχει για να κάνει ένα τσιγάρο και ας το ’χω κόψει εδώ και χρόνια ή να ψάχνει στην κουζίνα μια καθαρή κούπα για καφέ και να σαχλαμαρίζει στο γραφείο διδασκόντων μαζί με τους άλλους συναδέλφους. Με το που τελειώνω το ωράριο το βρίσκω ξανά μπροστά μου, να βιάζεται πάλι για να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο, να ανάψει το κλιματιστικό, να βάλει μπρος και να γυρίσει αμέσως σπίτι. Από τους ίδιους βεβαίως μακεδονικούς κάμπους αλλά αυτή τη φορά χωρίς τον Μώλο των Ιωαννίνων, το ποτάμι της Φλώρινας, τους καταρράκτες της Εδέσσης και τις σουρεαλιστικές τοπιογραφίες των δημόσιων ή ιδιωτικών αιματοχυσιών μου. Είναι δε εκείνες ακριβώς οι στιγμές που το ανολοκλήρωτό μου διήγημα δεν θα ντρεπότανε καθόλου να ανταλλάξει τις πιο αδιαπραγμάτευτες αισθητικές μου αξίες και τις πιο αταλάντευτες λογοτεχνικές μου αρχές με μια χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα, συνοδευμένη από καυτερή πιπεριά της μάνας μου και κατσικίσια φέτα της περιοχής, μαζί ασφαλώς με τον καναπέ του σαλονιού και το αναμμένο τζάκι για τον μεσημεριανό μου ύπνο. Και όταν με το καλό ξανασηκώνομαι από τον καναπέ με την ελπίδα ότι δεν έχω να διορθώσω γραπτά των μαθητών μου ή να ετοιμάσω σημειώσεις για το μάθημα της άλλης μέρας, πιάνω και υπολογίζω τις ημέρες με τα δάχτυλα του αριστερού χεριού σαν να ’μουν μαθητούδι του δημοτικού.

Αν δεν είμαι τυχερός αναγκάζομαι να πάρω ένα βιβλίο και να κάτσω δίπλα στο τζάκι μαζί με το ανολοκλήρωτο διήγημά μου μέχρι αργά το βράδυ. Αν όμως έχω την τύχη να πέσω στη μέρα παρά μέρα για το καθιερωμένο τσίπουρό μου, τότε το ανολοκλήρωτο διήγημά μου γίνεται ύστερα από τρία ποτήρια τσίπουρο το αλκοολικό μου διήγημα. Και αρχίζει να αγαπάει όλον τον κόσμο και αρχίζει να πικραίνεται για όλο τον κόσμο και αρχίζει να θέλει να αλλάξει όλον τον κόσμο, για να βρεθεί στον πάτο του τρίτου ποτηριού μπρος στις μεγαλύτερες σιωπές που το ζυγώνουν, στις μεγαλύτερες μοναξιές που το κυκλώνουν και στις μεγαλύτερες προδοσίες που το αλώνουν. Αλλά τότε ακριβώς το ανολοκλήρωτό μου διήγημα σηκώνεται από τη θέση του τρεκλίζοντας και με πιάνει προστατευτικά από το χέρι, για να με ξεντύσει απ’ όλες τις ψευδαισθήσεις, απ’ όλες τις προσδοκίες και από όλες τις αναμνήσεις και να με βάλει νωρίς νωρίς για ύπνο. Παρ’ όλη δε τη ζαλάδα και τη σύγχυσή μου το νιώθω μετά από λίγο να ανασηκώνει το πάπλωμα και να τρυπώνει ξανά μαζί μου στο κρεβάτι. Και πριν να με πάρει για τα καλά ο ύπνος  η ίδια πάντα σκέψη με γεμίζει με ανακούφιση και ευγνωμοσύνη, ότι το πιο ωραίο θαύμα της γραφής είναι τούτη ακριβώς η καινούρια γραφή που ανθεί αγέννητη εντός μου μέχρι πολύ νωρίς, τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας. Και μια καινούρια μέρα αρχίζει. 

ΠΗΓΗ: www.artinews.gr

Δημοφιλή Νέα

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου

Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου


Φωτογραφίες του www.kozani.tv από την εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου.

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)

77 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη 1941. Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου μιλά για το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη (video)


77 χρόνια πέρασαν από το Ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου της Εορδαίας, στις 23 Οκτώβρη 1941. 

Γ. Μαργαρίτης:

Γ. Μαργαρίτης: "Παράδειγμα αντιστασιακής δράσης" και για άλλες κοινωνίες, το Μεσόβουνο και οι κάτοικοί του (video)


Ο καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης καλεσμένος της  εκπομπής "KOZANI.TV ONLINE…

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ» από το αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου στο Μουσείο Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)


Παρουσία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης –Πρεσπών και Εορδαίας Αρχιμανδρίτη Νικηφόρ…

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)

“Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες” (του Θανάση Σκαμνάκη)


Διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, είχαν την ευκαιρία να συλλογιστούν τα όσα προηγήθηκαν, και να σκεφτού…

Η παρουσίαση της Καλλιόπης και Λάζαρου Σεμερτζίδη στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη στις Βρυξέλλες - δείτε το video - φωτογραφίες !!
Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)

Απέναντι στον διογκούμενο νεοναζισμό (του Ανέστη Ταρπάγκου)


Οι πολιτικές και κοινωνικές παράμετροι του νεοφασισμού. Σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά όχι …

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου | Δείτε τα Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα