pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Αθλιότητες αστικοποιημένου συνδικαλισμού (του Στέφανου Πράσσου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ*

Κωμικοτραγικές, αλλά και ολέθριες καταστάσεις για την εργατική τάξη της περιοχής, εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Πρόκειται για ένα Εργατικό Κέντρο που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία 25 χρόνια ελεγχόταν από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και τα προεδρεία συγκροτούνταν σε αναλογική βάση με τη συμμετοχή και της «Ταξικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ). 

Η «Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων», ταξικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», παρότι είχε το μεγαλύτερο διάστημα εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ, ποτέ δεν δέχτηκε να συμμετέχει σε αυτή την «αναλογική μοιρασιά» θέσεων και «λοιπών ευεργετημάτων», θεωρώντας ότι η συγκρότηση προεδρείων και στα πρωτοβάθμια αλλά κυρίως στα δευτεροβάθμια συνδικάτα προϋποθέτει μια στοιχειώδη πολιτική συμφωνία και όταν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει σιωπηρή αποδοχή της πολιτικής γραμμής που εκφράζει η πλειοψηφία.

Όλη αυτή η κατάσταση άλλαξε στο συνέδριο του περασμένου Μαρτίου, όπου το σώμα αποφάσισε, με πλειοψηφία, να αποκλείσει τέσσερα σωματεία «μαϊμού» που δημιουργήθηκαν ή επανιδρύθηκαν λίγες μέρες πριν το συνέδριο και ανέβαζαν μέσα από εκτεταμένη νοθεία, κατά 60% τους αντιπροσώπους του συνεδρίου! Δηλαδή το ΕΚΚ που στις καλύτερες μέρες του δεν ξεπέρασε τους 100 αντιπροσώπους, τώρα εμφάνιζε επιπλέον 66 αντιπροσώπους, δηλαδή άλλους 3.000 ψηφίσαντες συνδικαλισμένους εργαζόμενους σε καιρούς μάλιστα που υπάρχει έντονη αποσυσπείρωση από τα συνδικάτα και τα σωματεία της ΔΕΗ έχασαν το 50% της δύναμής τους!

Τι είχε συμβεί; Υπήρξε σοβαρή διάσπαση στη ΔΑΚΕ του ΕΚΚ που έφερε τρομερό ανταγωνισμό για την επικράτηση στην προεδρεία. Γι’ αυτό φτιάχτηκαν την τελευταία στιγμή συνδικάτα «παραγωγής αντιπροσώπων». Ο Γιάννης Μανές, πρώην ανώτερο στέλεχος της ΔΑΚΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ανεξαρτητοποιήθηκε και κατέβασε άλλο ψηφοδέλτιο που ονομάστηκε ΑΚΕ και συσπείρωσε μέλη της ΝΔ και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στις τελευταίες εκλογές. Η ΠΑΣΚΕ με το ΠΑΜΕ ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση και στην κλήρωση, έδρα και δεύτερη θέση πήγαν στο ΠΑΜΕ. Έτσι, τρίτη έμεινε η ΠΑΣΚΕ και τέταρτη η ΔΑΚΕ, με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΚ, Α. Κουρκούτα, που συμμετέχει ως εκπρόσωπος εργαζομένων στο Κεντρικό ΔΣ του ΟΑΕΔ, να μην είναι ούτε καν αντιπρόσωπος, αφού το σωματείο (εργατοτεχνιτών, ανέργων κλπ..) με το οποίο εκλέχτηκε αντιπρόσωπος αποκλείστηκε. Ο ίδιος είναι εργαζόμενος στη ΔΕΗ αλλά δεν εκλέχτηκε αντιπρόσωπος από το σωματείο του, για αυτό και «τίμησε» τους ανέργους! Η ΤΣΕ δεν έπιασε το μέτρο και δεν εξέλεξε μέλος στο ΔΣ.

Όμως το αναλογικό προεδρείο που ίσχυε τα τελευταία 30 χρόνια δεν μπόρεσε να συγκροτηθεί γιατί ενώ τα βρήκαν σε όλες τις θέσεις, δεν τα βρήκαν στη θέση του Ταμία, όπου διαγκωνίστηκαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Έτσι προεδρείο έγινε μεταξύ ΑΚΕ και ΠΑΜΕ με πρόεδρο της ΑΚΕ και Γραμματέα του ΠΑΜΕ, μοιράζοντας όλες τις θέσεις και αποκλείοντας την ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. 

Ενδιαφέρον υπάρχει και στα οικονομικά, λόγω του χρέους του ΙΝΕΚΑ (ΚΕΚ αντίστοιχο των ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), 130.000 ευρώ προς τη ΓΣΕΕ. Αυτά τα λεφτά επειδή καταργήθηκε το ΙΝΕΚΑ μεταφέρονται ως χρέη του ΕΚΚ και καλούνται οι εργαζόμενοι της περιοχής να τα πληρώσουν! 

Η ΤΣΕ Κοζάνης έθεσε το ερώτημα (πού πήγαν αυτά τα λεφτά) επανειλημμένα και μέσω του μέλους της στο προηγούμενο ΔΣ, Κ. Ασαλουμίδη, και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, χωρίς να πάρει τεκμηριωμένες απαντήσεις ["Που πήγαν τα 130.000 ευρώ δάνειο στο ΙΝΕΚΑ;" ζητά εξηγήσεις από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης η Ταξική Συσπείρωση (video) ] . Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ ο Μανές (ΔΑΚΕ) παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, τελευταίος διευθυντής ΙΝΕΚΑ, δικαιολόγησε την κατάσταση λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κατηγορώντας την Τ.Σ.Ε για «εντυπωσιοθυρία»["Εντυπωσιοθηρική" χαρακτηρίζει τη καταγγελία Ασαλουμίδη για τις 130 χιλ ευρώ δάνειο ο Β. Δεληολάνης._)] ! Κι όταν κεντρικά το ΠΑΜΕ αποχώρησε από το Δ.Σ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ από το 2013 ακόμα, καταγγέλλοντάς το «ως ένα από τα πιο ισχυρά διαφθορεία» [Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) - Παραίτηση της ΔΑΣ, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ]

Η παρέμβαση της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης ήρθε μετά από αίτημα της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ και τη στήριξη του γνωστού εργοδοτικού συνδικάτου της ΔΕΗ, «Σπάρτακος» διορίζοντας νέα διοίκηση που οφείλει σε εύλογο χρονικό διάστημα, να πάει το ΕΚΚ σε νέο συνέδριο (βλ. Πριν 17.12.2017). Οι τρεις αντιπρόσωποι που εκλέγονται μέσα από το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη», Ασαλουμίδης, Νιάκας, Κονδυλίδης, καταγγέλλουν «την ωμή παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης στα εσωτερικά των συνδικάτων» και δηλώνουν ότι «δε θα συμμετέχουν σε διορισμένη διοίκηση».

*Πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη 

αναδημοσίευση από: ΠΡΙΝ 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.