figourini banner 1 2021

σ

Για ένα «μπλοκ» των αριστερών δυνάμεων (του Κωνσταντίνου Ζαγάρα)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεν πάνε πολλά χρόνια από τη στιγμή που ένα πρωτόγνωρο, για τις τελευταίες δεκαετίες, λαϊκό κίνημα στη χώρα μας πίστεψε με την ψήφο του ότι είχε σημάνει η ώρα να ανοίξει ο δρόμος

στην ελπίδα, προκειμένου να καταργηθούν τα μνημόνια και να μπει τέλος στην ασφυκτική λιτότητα. Σύντομα όμως, οι προσδοκίες αυτές κατέρρευσαν  και η απογοήτευση που ακολούθησε με τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό τοπίο. Σήμερα φαντάζει ανέφικτο να επιτύχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της πολιτικής και κοινωνικο-οικονομικής διαχείρισης.

Τους τελευταίους μήνες, το κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνει μία νέα στρατηγική που θα το οδηγήσει στις εκλογές, όποτε αυτό αποφασίσει ότι η συγκυρία το ευνοεί. Το κυβερνητικό στρατόπεδο ξεδιπλώνει μέρα με την ημέρα μια νέα αφήγηση για την «αυτοδύναμη έξοδο από τα μνημόνια», τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής. Τρία χρόνια μετά τις 25 Ιανουαρίου του ’15,   ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. επιδίδονται σε ένα νέο εμπόριο υποσχέσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων με στόχο την εκλογική νίκη. Την ίδια στιγμή και τα δύο κόμματα, αποφεύγουν επιμελώς να εισέλθουν στον πυρήνα του πραγματικού ζητήματος, που δεν είναι άλλος, από τον  τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής βαρβαρότητας.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της Αριστεράς, κατακερματισμένες και τσακισμένες, προσπαθούν να βρουν χώρους αναφοράς, προκειμένου να ξανακερδίσουν κάτι από τη χαμένη αγωνιστική αίγλη των προηγούμενων ετών. Αποδυναμωμένες από τις φουρτούνες των καιρών, οδεύουν κι αυτές προς τις εκλογές με τις δικές τους βεβαιότητες και ανυποχώρητες πεποιθήσεις.

Στους πέντε ανέμους

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει το ελάχιστο όσων υποσχέθηκε τον Ιανουάριο του ’15, τραυμάτισε και σκόρπισε τους αριστερούς στους πέντε ανέμους. Ταυτόχρονα, η μετατόπιση του κυβερνητικού κόμματος σε πολιτικές λιτότητας και επιλογές ακραίου νεοφιλελευθερισμού, συμπαρέσυρε στο καταστροφικό της διάβα όλες τις οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κι ενώ οι κοινωνικές συνθήκες βοούν για την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη των τελευταίων χρόνων, κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται με μαζικά οργανωμένο τρόπο πουθενά.

Η Αριστερά, εγκλωβισμένη μεταξύ της κοινωνικής άπνοιας και των δικών της αδιεξόδων, βαδίζει ανενόχλητη στην πεπατημένη, ευελπιστώντας να βγει κερδισμένη από τις κοινωνικές «σπίθες» και τα ξεσπάσματα των καιρών. Οι υπάρχουσες συλλογικότητές της, χωρίς πνοή και προοπτική, παραμένουν ατελή υποκείμενα, υποκατάστατα στην πολιτική υστέρηση, λειτουργώντας περισσότερο σαν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, παρά σαν μια πραγματική οργάνωση ψυχών και σωμάτων. Γενιές αριστερών παίρνουν διαδοχικά αποστάσεις από την πολιτική ένταξη και εξαντλούν- στην καλύτερη των περιπτώσεων- την όποια πολιτική τους συμμετοχή σε διαδικτυακούς σχολιασμούς.

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Κι αν εδώ που φτάσαμε αποτελεί υποχρέωση να δούμε τα λάθη μας και να τα αντιμετωπίσουμε, την ίδια αντίληψη φαίνεται να μη συμμερίζεται, στην πραγματικότητα, καμία από τις ηγεσίες των υπαρχόντων αριστερών σχηματισμών. Η σιωπή γίνεται η σφραγίδα της ενότητας της εκάστοτε ηγεσίας και η απάντηση στην όποια κριτική άποψη. Ο στόχος μάλιστα της εκλογικής μάχης αποτελεί πάντοτε το «ιερό δισκοπότηρο» (κυρίως κάποτε για τον ΣΥΝ, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα τη ΛΑΕ), ώστε τα λάθη να αφήνονται πίσω, με την προσδοκία να εξαφανιστούν στην ομίχλη του παρελθόντος. Η τακτική αυτή έχει το προτέρημα, για τις ηγεσίες των κομμάτων ή των σχηματισμών, να μην ανοίγει ποτέ ένας πραγματικός διάλογος για τα σφάλματα που γίνανε και εν τέλει να μην αμφισβητούνται πρόσωπα και επιλογές. Έχει όμως το μειονέκτημα, για όλους συνολικά, τα ίδια λάθη να επαναλαμβάνονται και νέα να γίνονται. Υπάρχει εξάλλου πάντοτε η πεποίθηση ότι η σιωπή θα μας κάνει να ξεχάσουμε τι έγινε. Όσο όμως οι αιτίες των λαθών δεν αντιμετωπίζονται τα τραύματα θα παραμένουν και τα σφάλματα θα διαιωνίζονται.    

Το κόμμα- οχυρό  

Η αντίληψη να διατηρήσουμε δυνάμεις και να οχυρωθούμε στο κόμμα- φρούριο ήταν, επίσης, πάντα αντίληψη που κέρδιζε έδαφος εντός της Αριστεράς, πολύ περισσότερο σε δύσκολους καιρούς, όπως είναι οι σημερινοί.

Μετά τις απανωτές αποτυχίες των αριστερών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, όλο και περισσότερο οι αριστερές οργανώσεις γίνονται καχύποπτες με τους πολλούς,  κλείνονται στον εαυτό τους, μετατρέπονται σε κρησφύγετα ηττημένων.

Παράλληλα με τον φόβο νέων αποτυχημένων εγχειρημάτων και την αδυναμία να ορθωθεί ένα συνεκτικό ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο, η Αριστερά περιορίζεται στον αμόλυντο μικρόκοσμό της, αγνοώντας αυτό που έλεγε ο Μακιαβέλι: όποιος χτίζει ένα φρούριο για να καταφύγει εκεί, φυλακίζεται από τα ίδια του τα τείχη και χάνεται. Όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και για την πολιτική.      

Ο κατακερματισμός δεν είναι η απάντηση

Παρά τις ηθικολογικού τύπου αναφορές για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων και τα διακηρυκτικού επιπέδου καλέσματα γι’ αυτή, η Αριστερά οδεύει προς το μέλλον, κλεισμένη σε συλλογικότητες- φρούρια και κατακερματισμένη. Η πολυδιάσπαση του χώρου συντηρείται από ξεπερασμένους ή τεχνητούς διαχωρισμούς, από απωθημένα, εμμονές και ιδεοληψίες που ακυρώνουν όποια δημιουργική αναζήτηση ή προβληματισμό υπάρχει.

Μέσα στην παρούσα απέραντη μικρότητα λόγων και έργων, η μόνη δύναμη των αριστερών παραμένει να αποδείξουμε τη μεγαλοσύνη των πιο λαμπρών στιγμών της δικής μας παράδοσης. Να σταθούμε δυναμικά μέσα στις συνθήκες των υπόγειων κοινωνικών διεργασιών που τώρα συντελούνται και να τις ενισχύσουμε. Να φτιάξουμε και πάλι το μέρος που θα ξανασυναντηθούμε.

Αριστερό «μπλοκ»

Καθότι η ανάγκη ενασχόλησης με την πολιτική παραμένει αδήριτη ανάγκη, ακόμη και στο ελάχιστα, είναι αλήθεια, ενθαρρυντικό σημερινό τοπίο, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν εκείνες οι εστίες αντίστασης, ανάλυσης, κριτικής, και προβληματισμού, από τις οποίες θα αναδυθούν πρωτοβουλίες σύγκλισης και πολιτικής ενοποίησης. Μέσα από αυτόν τον χώρο θα μπορέσουν να προκύψουν οι δυνατότητες να  οικοδομηθεί ένας νέος πολιτικός τόπος διαλόγου και δράσης που θα οδηγήσει σε ένα μπλοκ των αριστερών δυνάμεων. Δυνάμεις για να το πετύχουν αυτό υπάρχουν και δεν είναι άλλες από τους ανένταχτους αριστερούς, τη ΛΑΕ και τις μικρότερες οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις παραδοσιακές δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τον κόσμο που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις κινηματικές συλλογικότητες, τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά σχήματα. Από μια συνολική ανασυγκρότηση του αριστερού χώρου, που να συμβαδίζει με τη λαϊκή διαθεσιμότητα, μπορεί να προκύψει και η πολυπόθητη νέα τολμηρή πολιτική ταυτότητα και ιδεολογική αυτονομία του.

Και τώρα τι;

Η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα μας ξαναφέρνει με αμείλικτο τρόπο μπροστά σε νέα και παλιά διλήμματα, σε νέα και παλιά ερωτήματα.

Το βέβαιο ωστόσο είναι πως οι δυνάμεις της Αριστεράς ή θα μάθουν να παρεμβαίνουν με νέους όρους και συσπειρωμένες ή θα είναι η πολιτική του κυρίαρχου μετώπου που θα επικρατήσει.

Σε αυτή την ιστορική φάση λοιπόν, χρειάζεται ο καθορισμός μιας πολιτικής συμμαχιών που να περιλαμβάνει τις νέες γενιές, τον κόσμο της εργασίας, τους πνευματικά και χειρωνακτικά μισθωτούς και τις στρατιές των ανέργων, με στόχο την ενεργή κινητοποίηση των κοινωνικών ομάδων.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται επίσης μια συγκριμένη ανάλυση της κοινωνικής  πραγματικότητας στην Ελλάδα και διεθνώς, ώστε να κατανοήσουμε τι έχουμε απέναντί μας και να το νικήσουμε. Να ανακαλύψουμε τις μορφές παρέμβασης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολλών, θα υπερβαίνουν τα στενά όρια της κομματικής οργάνωσης και θα παραμένουν δεμένες με το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Χρειαζόμαστε μία πολιτική θεωρία- όπλο στα χέρια των μαζών, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς, αναπτύσσοντας παράλληλα μία σύγχρονη στρατηγική, που δεν μπορεί παρά να είναι και διεθνιστική. Μία διαρκή σύνδεση με τον χώρο της διανόησης, καθώς και μία συλλογική δημοκρατική λειτουργία που να παράγει αποτελέσματα. Αν τελικά μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι, θα φανεί στην πράξη.

Εξάλλου, το μέλλον συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό. Οι προκλήσεις δεν τελείωσαν, όπως και η προσδοκία για την αλλαγή των προϋποθέσεων της ζωής μας.   

(*Δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 17/1/2018)

Δημοφιλή Νέα

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΝΥΜΦΑΙΟΥ:
Στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία
Κυριάκος Ελευθεριάδης για Νυμφαίο: Η αστυνομία παίζει το ρόλο του security και του καλύτερου υπηρέτη της εταιρίας των ανεμογεννητριών. Από χθες το βράδυ ήταν εμφανείς οι προθέσεις (ηχητικό)
Διαδρομή στην Βλάστη (Video - Tovoion Tv)

Διαδρομή στην Βλάστη (Video - Tovoion Tv)


Διαδρομή στην Βλάστη.

παπά Γιάννης
Κούβα: Ελπιδοφόρα τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Soberana 2 κατά του κορωνοϊού

Κούβα: Ελπιδοφόρα τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Soberana 2 κατά του κορωνοϊού


Ανακοινώσεις από τη δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCub…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα