figourini banner 1 2021

σ

Πώς η Monsanto «φακέλωνε» και «πολεμούσε» δημοσιογράφους και ακτιβιστές

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Monsanto έστησε ένα έστησε ένα «Fusion Center», για να παρακολουθεί και να δυσφημεί τους δημοσιογράφους και ακτιβιστές

που τολμούσαν να τα βάλουν μαζί της. Το «Fusion Center» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν το FBI και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας για να περιγράψουν τα «κέντρα πληροφοριών» που λειτουργούν συλλέγοντας στοιχεία στους τομείς της επιτήρησης και της τρομοκρατίας. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε λοιπόν, το δικό της «κέντρο πληροφοριών» για να υπερασπίζεται το διαβόητο ζιζανιοκτόνο της, Round Up που έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου. 

Μεταξύ άλλων η Monsanto - που τώρα ανήκει στη γερμανική φαρμακευτική εταιρία Bayer, η οποία σύρεται στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας χιλιάδες αγωγές για το Round Up - είχε στοχοποιήσει μία δημοσιογράφο που έγραψε βιβλίο ασκώντας κριτική στην εταιρεία. Παρακολουθούσε επίσης τον τραγουδιστή Neil Young και έγραψε ένα σημείωμα σχετικά με τη δραστηριότητα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης του και της μουσική του. Παρακολουθούσε επίσης έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας για τα τρόφιμα.

Εσωτερικά έγγραφα της Monsanto, αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Guardian ότι η εταιρεία υιοθέτησε μια στρατηγική πολλαπλών κατευθύνσεων για να στοχοποιήσει την Carey Gillam, δημοσιογράφο του Reuters που ερεύνησε το ζιζανιοκτόνο της εταιρείας και τη σύνδεση του με τον καρκίνο.

Τα έγγραφα, κυρίως από το 2015 έως το 2017, αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής μάχης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το ζιζανιοκτόνο της εταιρείας. Αναλυτικά δείχνουν:

  • Η Monsanto σχεδίασε μια σειρά «ενεργειών» για να επιτεθεί στο βιβλίο της Gillam πριν αυτό βγει στην αγορά.
  • Η Monsanto πλήρωσε την Google για να προωθήσει τα αποτελέσματα αναζητήσεων που ασκούσαν κριτική στο βιβλίο της Gillam. Το προσωπικό της Monsanto επίσης συζήτησε εσωτερικά την άσκηση διαρκούς πίεσης στο Reuters για το θέμα. 
  • Οι υπάλληλοι του «κέντρου πληροφοριών» της Monsanto έγραψαν μια μακρά έκθεση σχετικά με τον τραγουδιστή Neil Young, παρακολουθώντας τον αντίκτυπό του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και τη μουσική του. Επίσης παρακολούθησε τον US Right to Know (USRTK), μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που γράφει εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με την ηλεκτρονική δραστηριότητα του οργανισμού.
  • Οι αξιωματούχοι της Monsanto ανησυχούσαν επανειλημμένα για την δημοσίευση εγγράφων σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις τους με επιστήμονες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι η Monsanto προσπαθούσε να επηρέασει τις έρευνες. 

Μάλιστα η Monsanto φαίνεται ότι έχει «εκφοβίσει» επικριτές της και επιστήμονες και δούλεψε πολύ σκληρά για να αποκρύψει τους κινδύνους της ουσίας γλυφοσάτης, που αποτελεί τη βάση του Round Up. Αυτό συνέβη αφού, τον περασμένο χρόνο, δύο αμερικανικές επιτροπές αποφάσισαν ότι η Monsanto ήταν υπεύθυνη για το Λέμφωμα Non Hodgkin (NHL), έναν καρκίνο του αίματος, και διέταξε την εταιρεία να πληρώσει σημαντικά ποσά σε καρκινοπαθείς. Η Monsanto συνέχισε να ισχυρίζετια ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και πλέον η Bayer κάνει το ίδιο. 

«Πάντα ήξερα ότι η δουλειά μου δεν άρεσε στην Monsanto... και εργάστηκε για να με πιέσει να σιωπήσω», δήλωσε σε συνέντευξή της η Gillam, η οποία είναι επίσης συνεργάτης της Guardian και ερευνήτρια της USRTK. «Αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ξόδευε πραγματικά τόσο πολύ χρόνο, ενέργεια και προσωπικό. Είναι εκπληκτικό», πρόσθεσε.

 

Η Gillam, συγγραφέας του βιβλίου «Whitewash: The Story of a Weed Killer, Cancer, and the Corruption of Science», δήλωσε ότι τα αρχεία που ήρθαν στο φως στα δικαστήρια είναι «ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία λειτουργεί παρασκηνιακά για να προσπαθήσει να χειριστεί αυτό που γνωρίζει το κοινό σχετικά με τα προϊόντα και τις πρακτικές της».

Μεταξύ άλλων στη δημοσιότητα ήρθε ένα εσωτερικό έγγραφο της Monsanto, με τίτλο «Carey Gillam Book», με περισσότερες από 20 ενέργειες ενάντια στο βιβλίο πριν από τη δημοσίευσή του. Μάλιστα η Gillam, η οποία εργάστηκε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters για 17 χρόνια, δήλωσε στον Guardian ότι εμφανίστηκε μια σειρά αρνητικών αναθεωρήσεων στο Amazon λίγο μετά την επίσημη δημοσίευση του βιβλίου. «Αυτό είναι το πρώτο μου βιβλίο και είχε πάρει πολύ καλές κριτικές από κριτικούς. Αλλά στο Amazon έλεγαν απαίσια πράγματα για μένα...  Αυτό φυσικά και με αναστάτωσε αλλά ήξερα ότι κατασκευάστηκε από την εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της Bayer, Christopher Loder, αρνήθηκε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα έγγραφα ή το «κέντρο πληροφόρησης», αλλά δήλωσε ότι τα αρχεία δείχνουν «ότι οι δραστηριότητες της Monsanto είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν έναν δίκαιο, ακριβή και επιστημονικά βασισμένο διάλογο σχετικά με την εταιρεία και τα προϊόντα της, ως απάντηση σε ψεύτικες πληροφορίες του βιβλίου». «Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των προϊόντων μας και τη φήμη μας», πρόσθεσε.

«Μας είδαν σαν απειλή»

Τα εσωτερικά αρχεία δεν παρέχουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες του «κέντρου πληροφοριών», αλλά δείχνουν ότι παρακολουθούσαν την Gillam και άλλους.

Το «κέντρο πληροφοριών» έκανε επίσης λεπτομερή γραφήματα σχετικά με τη δραστηριότητα του Twitter του Neil Young, ο οποίος κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ το 2015 που ονομάζεται Monsanto Years. Το κέντρο αξιολόγησε τους στίχους στο άλμπουμ για να αναπτύξει έναν κατάλογο με 20 πιθανά θέματα που μπορεί να είχε στο στόχαστρο.

Σε μια σελίδα του LinkedIn έγινε μια δημοσίευση από κάποιον που δήλωσε ότι ήταν «διευθυντής πληροφοριών» της Monsanto και υποστήριξε ότι δημιούργησε ένα «εσωτερικό κέντρο πληροφοριών» και διαχειρίστηκε μια «ομάδα υπεύθυνη για τη συλλογή και ανάλυση εγκληματικών, ακτιβιστικών και πολιτικών ενεργειών που επηρεάζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας σε 160 χώρες». «Μας είδαν ως απειλή», είπε σε συνέντευξή του ο Gary Ruskin, συνιδρυτής της USRTK.

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΝΥΜΦΑΙΟΥ:
Στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία
Κυριάκος Ελευθεριάδης για Νυμφαίο: Η αστυνομία παίζει το ρόλο του security και του καλύτερου υπηρέτη της εταιρίας των ανεμογεννητριών. Από χθες το βράδυ ήταν εμφανείς οι προθέσεις (ηχητικό)
Διαδρομή στην Βλάστη (Video - Tovoion Tv)

Διαδρομή στην Βλάστη (Video - Tovoion Tv)


Διαδρομή στην Βλάστη.

παπά Γιάννης
Κούβα: Ελπιδοφόρα τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Soberana 2 κατά του κορωνοϊού

Κούβα: Ελπιδοφόρα τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Soberana 2 κατά του κορωνοϊού


Ανακοινώσεις από τη δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCub…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα