figourini banner 1 2021

σ

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Παράρτημα Πτολεμαΐδας): Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν των επτά Ελασσιτών που σκοτώθηκαν στη μάχη του Περδίκκα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ομιλία για τους 7 ΕΛΑΣιτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Περδίκα.                 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλοι και φίλες

Στις ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού λόγω της πανδημίας τιμούμε σήμερα τους 7 ΕΛΑΣιτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Περδίκα Στο πρόσωπό τους τιμούμε και τους χιλιάδες συντρόφους και συναγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και όταν χρειάστηκε έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα.

Τιμούμε όλους όσους η δύσκολη πορεία του αγώνα, δεν τους έκαμψε. Που δεν δήλωσαν μετάνοια για τα πιστεύω τους.

Είναι γνωστό πλέον ότι με την κατάρρευση του μετώπου πολλοί έκρυψαν τον οπλισμό τους και με πρωτοπόρους όσους κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φυλακές και τις εξορίες, έστησαν τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και άλλων μικρότερων κομμάτων ιδρύεται το ΕΑΜ και σύντομα ο ΕΛΑΣ, ο στρατός του λαού μας. Η ΕΠΟΝ, η οργάνωση της νεολαίας και άλλες οργανώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες αριθμούσαν τα μέλη του ΕΑΜ σε όλη τη χώρα. 70.000 αντάρτες ο ΕΛΑΣ.

Η περιοχή της Πτολεμαΐδας δεν έμεινε πίσω στο κάλεσμα. Προπολεμικά υπήρχαν οργανώσεις του ΚΚΕ με μεγάλη δραστηριότητα και έτσι υπήρχε η μαγιά και η πείρα στην οργανωτική δουλειά.

Απαραίτητο τμήμα της εκδήλωσής μας είναι η σύντομη αναφορά στα γεγονότα και την εποχή τους...

Στις 11 Οκτώβριου το 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατά την αποχώρηση τους από την Ελλάδα μετέφεραν τον βαρύ οπλισμό τους διασχίζοντας την Εορδαία. Λίγο έξω από τον Περδίκκα πηγαίνοντας προς το χωριό Φιλώτα επτά Ελασίτες με αρχηγό τον ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΗΛΙΑ στήσανε ενέδρα τα γερμανικά στρατεύματα με στόχο ανίχνευση και καταγραφή δυνάμεων . Όμως έγιναν αντιληπτοί από μια ομάδα Γερμανών που επιτηρούσαν όλοι την διαδρομή για να γίνει η έξοδος των Γερμανικών στρατευμάτων και του οπλισμού τους με ομαλό τρόπο και χωρίς απώλειες. Στην μάχη που ακολούθησε έπεσαν και οι επτά Ελασίτες. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας αντιφασίστας Ιταλός στρατιώτης με το όνομα Μάριο.

Οι νεκροί συναγωνιστές μας είναι:

ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΤΩΝ 28

ΑΡΑΜΑΔΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝ. ΕΤΩΝ 27

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤ. ΕΤΩΝ 19

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΜΙΧ. ΕΤΩΝ 50

ΤΣΟΠΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡ. ΕΤΩΝ 38

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Γ. ΕΤΩΝ 23

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ MARIO

Για αυτούς τους ανθρώπους που δεν προλάβανε να αναπνεύσουν των αέρα της ελευθερίας στήθηκε αυτό το μνημείο προς τιμήν τους,,

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Οι εκδηλώσεις μνήμης-τιμής αποτελούν πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού. Υπενθυμίζουν το δικό μας χρέος σήμερα για προσφορά και αυτοθυσία, στάσης ζωής και αξιών, για να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές των αγώνων του λαού μας.

Για εμάς οι αγώνες και οι θυσίες που έκαναν οι σύντροφοί μας, από όλα τα μετερίζια, είτε στο βουνό, είτε στις πολιτικές οργανώσεις, είτε στις φυλακές και τις εξορίες, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, οδηγό για τους σημερινούς αγώνες.

Ποτέ άλλοτε τόσο λίγοι πεινασμένοι και ξυπόλυτοι με λιανοντούφεκα δεν τα έβαλαν με τόσους πολλούς, με το ναζισμό και το φασισμό βγαίνοντας νικητές. Και ύστερα με το διεθνή ιμπεριαλισμό, με χορτάτους και ποταμούς εφοδίων από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Αυτό δείχνει πως η λαϊκή θέληση είναι πανίσχυρη. Πως ο δρόμος της σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό δεν είναι μόνο αναγκαίος, αλλά είναι και ελπιδοφόρος και ρεαλιστικός.

Σήμερα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη. Η Τούρκικη αστική τάξη έχει ξεσαλώσει και θέλει τα πάντα δικά της (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο κλπ). Στις συνθήκες κρίσης ο ιμπεριαλισμός γίνεται αδίστακτος. Οι μεγάλοι μας «σύμμαχοι» (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ) συζητούν τις Τουρκικές απαιτήσεις και υπολογίζουν πως θα μοιράσουν τα κέρδη. Η περιοχή μας είναι πεδίο σκληρών ιμπεριαλιστικών πολέμων για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου και οι λαοί χρειάζεται να είναι σε συναγερμό, να μην παρασύρονται από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ο λαός μας πρέπει να είναι έτοιμος σε κάθε περίπτωση να θέσει το ερώτημα:

“θα χυθεί το αίμα μας άλλη μια φορά για τα συμφέροντα των πολεμοκάπηλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ή η όποια αναμέτρηση θα οδηγήσει σε ουσιαστική, επαναστατική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, και η εργατική τάξη θα πάρει την εξουσία αυτή στα χέρια της;”

Το ερώτημα μπαίνει σήμερα στη γειτονιά μας. Μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις. Ετοιμάζονται οι επόμενοι πόλεμοι. Ο λαός πληρώνει με αίμα τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Εκεί χρειάζεται η αναμέτρηση να μετατραπεί σε ταξική, μακριά από θρησκευτικούς και εθνικιστικούς φανατισμούς, να οργανωθεί η εργατική τάξη, η πρωτοπόρα τάξη και να παίξει τον ιστορικό της ρόλο. Να μετατρέψει τον πόλεμο σε επαναστατικό, στο επίπεδο αλλαγής της εξουσίας της τάξης. Αυτό που εκτιμάμε σήμερα ότι έπρεπε να είχε από την αρχή στόχο ο ΕΛΑΣ.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές

Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους γερμανούς κατακτητές. Όπως σήμερα έτσι και τότε δεν ήμασταν όλοι μαζί, όπως λαθραία προσπαθούν κάποιοι να περάσουν στη συνείδηση του λαού. Όπως και σήμερα έτσι και τότε η σύγκρουση γινόταν μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του, ντόπιων και ξένων. Η γερμανική κατοχή δεν κατάργησε το εκμεταλλευτικό σύστημα. Αντίθετα ανέδειξε τις πιο απάνθρωπες και άρρωστες πλευρές του.

Και παρ' όλο που στο πεδίο της μάχης νικήσαμε το φασισμό αυτός πολιτικά επικράτησε για πολλά χρόνια. Οι απόγονοί του κυβέρνησαν και πολλοί ακόμα βρίσκονται σε καίριες θέσεις της δημόσιας ζωής. Και όχι τυχαία. Το ίδιο το σύστημα είναι που θέλει τους απογόνους των ταγματασφαλιτών και των δοσιλόγων σε αυτές τις θέσεις.  

Εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο της και η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Η φασιστική Χρυσή Αυγή έχει δώσει εξετάσεις στο σύστημα, όχι μόνο με τις δολοφονικές επιθέσεις στο Πέραμα και την δολοφονία του Φύσα, μεταναστών κλπ αλλά επιπλέον ζητάει προνόμια για τους εφοπλιστές, στήνει δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης φτηνών, δίχως δικαιώματα, εργατικών χεριών για τους εργολάβους. . Μετά την ολοκλήρωση της δίκης της η θέση της είναι στο περιθώριο, στη φυλακή.

Η καλύτερη τιμή για όλους τους αγωνιστές, σε όλους όσους θυσιάστηκαν και σε όσους είναι ακόμα μαζί μας, είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι η εργατική τάξη, ο λαός, μας να επιβάλλει τη ζωή που του αξίζει. Μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και αδικία.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Φίλοι και φίλες

Τιμή και δόξα στους συναγωνιστές μας που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.

Τιμή και δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Γεια σας

Δημοφιλή Νέα

ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΝΥΜΦΑΙΟΥ:
Στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία
Κυριάκος Ελευθεριάδης για Νυμφαίο: Η αστυνομία παίζει το ρόλο του security και του καλύτερου υπηρέτη της εταιρίας των ανεμογεννητριών. Από χθες το βράδυ ήταν εμφανείς οι προθέσεις (ηχητικό)
Διαδρομή στην Βλάστη (Video - Tovoion Tv)

Διαδρομή στην Βλάστη (Video - Tovoion Tv)


Διαδρομή στην Βλάστη.

παπά Γιάννης
Κούβα: Ελπιδοφόρα τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Soberana 2 κατά του κορωνοϊού

Κούβα: Ελπιδοφόρα τα δεδομένα κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Soberana 2 κατά του κορωνοϊού


Ανακοινώσεις από τη δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCub…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα