pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 24 Απριλίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

1184 π.Χ Κατά μία άποψη, οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία, στην οποία εισέρχονται χρησιμοποιώντας το Δούρειο Ίππο.

1783 Πέθανε ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»). Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου – διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.

1792 Ο λοχαγός του πυροβολικού Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ συνθέτει τη “Μασσαλιώτιδα”, που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

massaliotida

1800 Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, που βρίσκει αρχικά φιλοξενία στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον. ‘Επειτα από 97 χρόνια θα αποκτήσει τη δική της στέγη.

1821 Ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Αθανάσιος Διάκος, βρήκε φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς, οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας

1827 Μία μέρα μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινή Νέα Σμύρνη.

1898 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία, όταν η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφό τους για να αποσυρθεί από την Κούβα

1904 Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.

1915 Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμενίους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923

1918 Λαμβάνει χώρα η πρώτη αρματομαχία στην ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων. Στο Βιγιέ – Μπρετονέ της Γαλλίας έρχονται αντιμέτωπα τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα γερμανικά A7V.

1925 Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων. Για την κατασκευή του έργου συνάπτεται δάνειο ύψους 11.000.000 δολαρίων με τόκο 8%, τιμή έκδοσης 85% και χρόνο απόσβεσης 27 χρόνια. Η ΟΥΛΕΝ θα αναλάμβανε επιπρόσθετα την κατασκευή και διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.

1926 Εγκαινιάζεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

1926 Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και αποτελεί χτύπημα κατά των σχεδίων τους για νέα επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ένωσης

1935 Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935

1941 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

1944 Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1945 Κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις ελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου

Dahau

1945 Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού εισέβαλαν στους δρόμους του Βερολίνου.

1967 Το διαστημόπλοιο Σογιούζ Ι συντρίβεται στη Γη. Ο σοβιετικός κοσμοναύτης, Βλαντιμίρ Κομάροφ, που επιβαίνει σε αυτό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

1968  Ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1971 Ανακοινώνεται η ανέγερση του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων1973

1973 Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε βομβαρδιστικά που έπλητταν συμμαχικές νηοπομπές και όχι μόνο. Ήταν ένα από τα πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα των ΗΠΑ, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε χρυσές δουλειές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

1974 Τη νύχτα της 24ης προς 25η του Απρίλη 1974 εκδηλώνεται στην Πορτογαλία στρατιωτικό κίνημα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, που συμπλήρωνε 42 χρόνια. Ετσι, άρχισε η «Επανάσταση των γαρυφάλλων».

epanastasi garufalon

1975 Στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση “Φράξια Κόκκινος Στρατός” (RAF), μετεξέλιξη της “Μπάαντερ-Μάινχοφ”, εισβάλλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη και συλλαμβάνει 12 ομήρους, ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.

1981 Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.

1997 Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό, που γίνεται στη Ρώμη, επιβάλλεται της Μπαρτσελόνα με 73-58.

2004 Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το “Ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.