pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τίμησε τα θύματα του ναζισμού σε Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργους η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας του ΚΚΕ (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επισκέφτηκαν την Κυριακή 25 Απρίλη 2021 τα χωριά Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργοι του δήμου Εορδαίας, προκειμένου να τιμήσουν

τα θύματα του ολοκαυτώματος που κορυφώθηκε στα τέλη Απριλίου του 1944 με τον σφαγιασμό των κατοίκων και των εμπρησμό των χωριών.

Ο αγώνας του λαού μας ενάντια στους φασίστες εισβολείς που ξεκίνησε από τα βουνά της Αλβανίας δεν μπορούσε να τελειώσει με την συνθηκολόγηση και την προδοσία του Τσολάκογλου και της κατοχικής κυβέρνησης. Μεγάλη μερίδα του λαού εντάχθηκε στο κίνημα της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης και στρατεύτηκε ενάντια στην τριπλή κατοχή Γερμανών-Ιταλών και Βούλγαρων.

Τα χωριά της περιοχής μας δεν μπορούσαν να απέχουν από το πατριωτικό προσκλητήριο του ΕΑΜ. Με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις και πείρα από τις διώξεις από το Μεταξικό καθεστώς, οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες και άρχισαν τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή με πρωτοπόρους οργανωτές και καθοδηγητές τους κομμουνιστές.

Τα αντίποινα ξεκίνησαν αμέσως με την πρώτη καταστροφή του Μεσοβούνου τον Οκτώβρη του 1941 και την εκτέλεση από τους Γερμανούς 165 ανδρών του χωριού.

Παρ’ όλη την τρομοκρατία και τις πιέσεις των κατακτητών και των συνεργατών τους, το αντάρτικο κίνημα μεγάλωνε και απελευθέρωνε όλο και περισσότερες περιοχές. Τα χτυπήματα του γινόταν όλο και πιο καίρια ενάντια στους εισβολείς.

Η γερμανική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με το κωδικό όνομα «Μαγιάτικη καταιγίδα» αφ’ ενός για να εξοντωθούν οι δυνάμεις των ανταρτών του ΕΛΑΣ που έδρευαν στο όρος Βέρμιο και με τις κρούσεις τους προκαλούσαν συνεχή πλήγματα στις κατοχικές δυνάμεις και αφ’ ετέρου να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό των χωριών της περιοχής που ενίσχυε τους αντάρτες με τρόφιμα, πληροφορίες, φάρμακα και εφεδρείες.

Κατά την επιχείρηση οι γερμανικές δυνάμεις συνεπικουρούμενες από «Έλληνες» συνεργάτες τους των οργανώσεων της ΠΑΟ από τα γύρω χωριά, του γερμανοντυμένου φασιστικού συντάγματος του Γεωργίου Πούλου «Ελληνικό Εθελοντικό Σώμα», επέδραμαν στην Ερμακιά και μετά από 5 επιθέσεις προκάλεσαν 60 νεκρούς, στο Μεσόβουνο 145 νεκρούς κυρίως γυναικόπαιδα και στους Πύργους οι πλήρωσαν ιδιαίτερα βαρύ φόρο αίματος 327 νεκρούς. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα των ναζί στην Ελλάδα μετά από αυτό των Καλαβρύτων. Τα χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ οι φασίστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο πλιάτσικο των περιουσιών των κατοίκων.

Παρά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε το αντιστασιακό κίνημα της περιοχής σύντομα ανασυντάχθηκε. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ο ΕΛΑΣ προκάλεσε συντριπτικό χτύπημα στις ναζιστικές δυνάμεις πολύ κοντά στον τόπο των μαρτυρίων στη θέση Μουχαρέμ Χάνι με αποτέλεσμα την  εξουδετέρωση 640 ναζιστών και ντόπιων συνεργατών τους, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι.

Οι Γερμανοί κατακτητές, ήταν αποφασισμένοι να τσακίσουν κάθε φωνή, κάθε πράξη αντίστασης. Οι σφαγές αυτές δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά άλλα πάγια τακτική των ναζιστών που εφαρμοζόταν σε όλες τις κατεχόμενες χώρες και είχε στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των λαών για απελευθέρωση. Επομένως κάθε προσπάθεια συμψηφισμού του θύτη με το θύμα γίνεται εκ του πονηρού και στόχο έχει είτε να δικαιολογήσει την απραξία απέναντι στους φασίστες ή ακόμη και τη συνεργασία με τον κατακτητή άλλων δυνάμεων είτε να σπιλώσει και να συκοφαντήσει το κίνημα της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης και το ρόλο του ΚΚΕ σε αυτό.

Η χιτλερική κτηνωδία δεν πρέπει να περάσει στη λήθη της ιστορίας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς τα μορφώματα του ναζισμού καλλιεργούν το μίσος, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική και εθνικιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού.

Αιώνια η μνήμη στα θύματα του ναζισμού. Ποτέ ξανά φασισμός. Ποτέ ξανά πόλεμος.

Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας του ΚΚΕ

Πτολεμαΐδα 25/04/2021

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας