pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ιφιγένεια Καμτσίδου - Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ: "Η εξαίρεση της λογοδοσίας πλήττει τη Δημοκρατία" (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Η αντίληψη της κυβέρνησης για τη Δημοκρατία, αποτυπώθηκε στον περίφημο νόμο για το επιτελικό κράτος».

«Η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο σε όσους εμπλέκονται

 

στη διαχείριση της πανδημίας και στην χάραξη των μέτρων προστασίας των πολιτών, γεννά μεγάλο προβληματισμό θεσμικά, γιατί ενδεχομένως υποκρύπτει αμνηστία και σίγουρα είναι ένας δραστικός περιορισμός στην λογοδοσία ανθρώπων που μετέχουν στην εξουσία», είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου.

«Με την κατάργηση της λογοδοσίας που επιχειρεί η κυβέρνηση θίγεται το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος μας και παρεμποδίζεται η πραγμάτωση του κοινοβουλευτικού ελέγχους» σημείωσε. Υπενθύμισε ότι ακόμα και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι όταν ασκούν ένα σημαντικό για τα κοινωνικά αγαθά έργο είναι υπόλογοι  ποινικά και αστικά. 

Όπως είπε, «Αυτή η ιδιότυπη αμνήστευση και άρση της οποιασδήποτε υποχρέωσης λογοδοσίας σε αυτούς που μετέχουν και συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, σημαίνει ότι το έργο της επιτροπής και η επιστημονική της γνώμη δίνονται ανέλεγκτα. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να επικαλείται την γνώμη  αυτή προκειμένου να απαλλάσσεται από τις πολιτικές της ευθύνες. Αντιθέτως στη Γαλλία δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της οικείας επιτροπής στην οποία μετέχουν και πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες, ώστε να υπάρχει διακλαδικός προβληματισμός και  διεπιστημονική προσέγγιση και οι εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία να είναι σταθμισμένες».

Η κα Καμτσίδου υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, με τον περίφημο νόμο για το επιτελικό κράτος αποτυπώθηκε και νομοθετικά ο περιορισμός της λογοδοσίας και μια νέα αντίληψη πολιτικής ηθικής.

Όπως όμως εξήγησε, η υπερσυγκεντρωτική δομή του επιτελικού κράτους είναι δύσκολο να περάσει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, γιατί εκεί απαιτεί οι κυβερνώντες να λογοδοτούν στην Βουλή, η Βουλή να εκφράζει σταθερά κατά τη διάρκεια της θητείας της τις αντιλήψεις του εκλογικού σώματος, οι οποίες διαμορφώνονται μέσα από το δημόσιο διάλογο και έτσι να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κύκλωμα ευθύνης και λογοδοσίας. 
Αν καταλυθεί, όπως επιχειρείται να καταλυθεί, αυτό το σύστημα ευθύνης και λογοδοσίας τότε θίγεται το θεμέλιο του πολιτεύματος μας, Παρεμποδίζεται η πραγμάτωση της κοινοβουλευτικής αρχής» τόνισε.

Η κ Καμτσίδου έκανε λόγο και για την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών που είναι οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για τη Δημοκρατία και την ρύθμιση   μηχανισμών του κοινωνικού, πολιτικού και κοινωνικού βίου, όπως είναι το ΑΣΕΠ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η Αρχή Διαφάνειας.  Αλλά και για την δυσχερέστερη πρόσβαση στην δημόσια Παιδεία με την ενιαία βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ που είναι τόσο υψηλή, ώστε μαθητές να αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν όλες οι παιδαγωγικές έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδοση στις εισαγωγικές δεν αποτελεί το κριτήριο για τις σπουδές.

Απαντώντας αν υπάρχει νομική προστασία απέναντι στον αποκλεισμό από τη Δημόσια Παιδεία, τόνισε ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει δωρεάν δημόσια εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες. Το πλέγμα όμως των κυβερνητικών παρεμβάσεων  μάρτυρα μία προσπάθεια υποβάθμισης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, μετατροπής τους σε κέντρα κατάρτισης και κατάδειξης τους ως χώρους εγκληματικών δραστηριοτήτων. Ο νόμος Χρυσοχοΐδη- Κεραμέως στηρίζεται στην επιτήρηση από την αστυνομία  και την καταστολή, για την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων. 

«Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση γιατί αυτός ο πολλαπλασιασμός των περιορισμών, μπορεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα του πολιτεύματος» κατέληξε. 

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας