pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα - Η 28η Απριλίου στην ιστορία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα 28 Απριλίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργατών που πέθαναν σε εργατικά ατυχήματα

 

 

ergatika atuxmata

***

1789 Ξεσπά η “ανταρσία του Μπάουντι” στο βρετανικό ιστιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού “Μπάουντι”. Ο καπετάνιος και 18 μέλη του πληρώματος αφήνονται στη θάλασσα, σε μια μικρή ανοικτή βάρκα.

1814 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί Έλβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης».

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας, ο Κολοκοτρώνης γίνεται αρχιστράτηγος και ο Τομπάζης ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων.

1900 Γεννιέται ο Μορίς Τορέζ, ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1930 έως το 1964.

1906 Γεννιέται ο Αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ, που διατύπωσε ένα από τα σημαντικότερα θεωρήματα στα σύγχρονα μαθηματικά, γνωστό ως Απόδειξη του Γκέντελ.

1908 Γεννήθηκε ο Όσκαρ Σίντλερ, γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος. Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ».

1919 Στη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού, εγκρίνεται το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη για την Κοινωνία των Εθνών.

1920 Το Αζερμπαϊτζάν προσαρτάται στη Σοβιετική Ένωση.

1923 Ανοίγει της πύλες του το Γουέμπλεϊ με τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ανάμεσα στη Μπόλτον και τη Γουέστχαμ. 200.000 θεατές παρακολουθούν το μεγάλο αγώνα, που λήγει 2-0 υπέρ της Μπόλτον.

1930 Η Πολιτεία της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, βυθίζεται στο σκοτάδι, λόγω ολικής έκλειψης ηλίου.

1932 Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού από τους ερευνητές Γουίλμπορ Σόγιερ, Ρέι Λόιντ και Στιούαρτ Κίτσεν.

1952  Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο, με την οποία τερματίζεται η περίοδος κατοχής της Ιαπωνίας από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

1952  Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτείται από Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Τρεις νεολαίοι ΕΛΑΣίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ’ ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

kastro umittou

1945 Ιταλοί αντιφασίστες, σκότωσαν τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι. Την ίδια μέρα απελευθερώνεται το Τορίνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση. Την επομένη τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν στη Βόρεια Ιταλία.

1947 Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας. Εκτός από στρατηγός του ΕΛΑΣ, ο Ε. Μάντακας υπήρξε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14-27 Μαΐου 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ.

mantakas

1952 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο, με την οποία τερματίζεται η περίοδος κατοχής της Ιαπωνίας από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

1952 Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτείται από Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

1961 Πεθαίνει ο Γιάνης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και την γενική ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα).

kordatos

1971 Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και παίρνει το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, οι πράσινοι θα γνωρίσουν την ήττα από τον Άγιαξ

pao agiax

1974 Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία 0-0 σε φιλικό αγώνα στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

1986 Πέθανε Σπύρος Μουστακλής, έλληνας αξιωματικός του στρατού, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας. (Γεν. 1926)

moustaklis

1993 Τραυματίζεται ο Σέρβος καλαθοσφαιριστής του Πανιωνίου, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, στο κλειστό της Νέας Σμύρνης στον αγώνα Πανιώνιος- ΠΑΟ με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Θα παραμείνει για 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι και θα πεθάνει στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο.

1997 Πέθανε ο ποιητής Νίκος Παππάς

nikos pappas

1998 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμον Χρήστο Παρασκευαΐδη.

2005 Πέθανε ο Οδυσσέας Δημητριάδης, κορυφαίος έλληνας διευθυντής ορχήστρας, που έδρασε κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ένωση. (Γεν. 7/7/1908)

dimitriadis

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.