pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια: "Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας - Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Η 1η ΜΑΗ είναι η παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, είναι μέρα μνήμης και τιμής

για όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ταυτόχρονα, είναι μέρα ανασύνταξης και οργάνωσης των διεκδικήσεών μας απέναντι στις κυβερνήσεις, στο κεφάλαιο, στους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, που πασχίζουν να υπονομεύσουν και να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο της ταξικής πάλης. Η 1η ΜΑΗ μας διδάσκει πως τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται, με αγώνες, θυσίες, οργάνωση και ταξική ενότητα. Οι εργαζόμενοι σήμερα μπορούν και πρέπει να σηκώσουν το ανάστημα τους απέναντι στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού, των κυβερνήσεων τους. Μια πολιτική που τους σπρώχνει στην φτώχια και την εξαθλίωση:

-Με το νέο νόμο που καταργεί το 8ωρο, που χτυπάει το εισόδημα των εργαζόμενων αφού δεν θα πληρώνονται υπερωρίες και διαλύει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ρομπότ στην υπηρεσία του εργοδότη, με τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης με νέα εμπόδια για να μην μπορούν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι.

-Με την πολιτική της απολιγνιτοποίησης που θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η ενεργειακή φτώχεια, θα μπει σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Κι όλα αυτά στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος το οποίο όμως τελικά θυσιάζεται για τα κέρδη μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ.

- Με την διαχείριση της πανδημίας με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δεν προβλέπει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας , την επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση παρά μόνο περιορίζεται σε περιορισμούς, καταστολή και αποθέωση της ατομικής ευθύνης για να κρύψει την ευθύνη κράτους και εργοδοτών να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

- Για τα κέρδη τους δεν παίρνουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζόμενων ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω της απολιγνιτοποίησης γίνονται εκπτώσεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο συναδέλφων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και λίγες μέρες νωρίτερα 3 θανάτους σε εργολαβία του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια.  

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω σε νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς που φέτος συμπίπτει με το Μ. Σάββατο στις 4 Μάη, ώστε να περάσει σαν μια επετειακή γιορτή. Η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο συμφώνησε με τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, αλλά προχώρησε σε μια χυδαία επίθεση στα ταξικά σωματεία λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις ευθύνονται για τη διασπορά του κορονοϊού. Ο ρόλος των εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστών είναι πιο ξεκάθαρος από ποτέ, έχουν πάρει διαζύγιο με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στελέχη τους στην περιοχή έτρεξαν να στελεχώσουν επιτροπές για το πώς θα υλοποιηθεί η απολιγνιτοποίηση, βρίσκουν θετικά στο νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα όπως π.χ. το μητρώο συνδικαλισμένων που θα παραδίνεται στο αστικό κράτος κ.α. Στην πανδημία την στιγμή που οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης δεν έχουν κάνει τίποτα από το να στηρίζουν την ατομική ευθύνη που βγάζει λάδι κράτος και εργοδοσία. Στο εργοδοτικό έγκλημα στον Άγιο Δημήτριο ενώ οι ταξικές δυνάμεις ζήτησαν να συνεδριάσει το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ο Σπάρτακος, το ΣΩΠ Σπάρτακου για να απαντηθεί το έγκλημα ακόμα περιμένουμε. Οι ανύπαρκτοι στους αγώνες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων είναι πανταχού παρών όταν είναι να υπερασπιστούν τα κέρδη της εργοδοσίας. Όπως και με την απεργία της 1η Μάη που έσπευσαν να διαχωριστούν από τα καλέσματα για απεργία στις 6 Μάη που έχουν πάρει εκατοντάδες εργατικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας κ.α.) σαν απάντηση στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Καλούμε την ΓΕΝΟΠ να διαχωρίσει τη στάση της και να πάρει απόφαση για απεργία στις 6 Μάη συντασσόμενη με τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.ΕΝ. σε συνεδρίασή του στις 26/4/2021 αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας στις 6 Μάη και τη συμμετοχή του στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η 1η ΜΑΗ είναι απεργία και η απόφαση για απεργία είναι υπόθεση των εργαζόμενων και όχι της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των υποτακτικών της στο εργατικό κίνημα.

Συνάδελφοι

Ο αγώνας μας αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση και έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμαι και παλεύουμε για:

  • Κανένα κλείσιμο – πώληση σταθμών παραγωγής και ορυχείων.
  • Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να τηρηθούν όλα τα μέτρα στους χώρους δουλειάς για προστασία από τη πανδημία (μέσα προστασίας,rapidtests, ιχνηλάτηση)
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού στις λαϊκές οικογένειες.
  • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ»

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΚΟΖΑΝΗ: 10:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 10:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας