pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Νέες "Α"ΠΕ στη Γερμανία το 2020, το 2021 και τι σημαίνουν για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα (Μέρος 1ο)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στα μέσα Μαρτίου είχαμε δει πως το 2020 μόνο ο κορονοϊός δεν ήταν η αιτία για τις μειωμένες, (μόλις 1431MW, 420 ανεμογεννήτριες), νέες εγκαταστάσεις αιολικών στη Γερμανία.

Συνεχίζουμε σήμερα με μια ανάρτηση σε δυο μέρη, βλέποντας τι έγινε με τα νέα φωτοβολταϊκά το 2020, τι προβλέπεται για το 2021 και τι αναμένεται να σημάνει αυτό για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Το Δεκέμβριο 2020 σημειώθηκε στη Γερμανία ένα μικρό ράλι στο τέλος του έτους για την προσθήκη φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα προστέθηκαν 525,409MW φωτοβολταϊκών και ήταν ο μήνας με τις περισσότερες προσθήκες. Ήταν ο μόνος μήνας που έσπασε το φράγμα των 500MW το 2020, που έκλεισε συνολικά στα 4884,701MW, σχεδόν 4,9GW. Περίπου 3991 από τα σχεδόν 4885MW της επέκτασης κατασκευάστηκαν εκτός του συστήματος διαγωνισμών.

Την ώρα λοιπόν που οι εγκαταστάσεις αιολικών φθίνουν, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνε απ' το καλό στο καλύτερο. Οι μειωμένες εγκαταστάσεις αιολικών δεν είναι κάτι το μη αναμενόμενο, καθώς οι δημοπρασίες για νέα αιολικά το 2018 και 2019 ήταν διαρκώς αποτυχημένες. Μάλιστα στο ιστολόγιο είχα παρουσιάσει δυο παρεμβάσεις στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο 2019, παρεμβάσεις που είχαν ως κοινή πρόταση την κατάργηση των ξεχωριστών διαγωνισμών για κάθε τεχνολογία "Α"ΠΕ και να γίνονται μόνο κοινοί διαγωνισμοί, προκειμένου ν' αφεθεί ελεύθερη η αγορά να επιλέξει την πιο κατάλληλη τεχνολογία.

Φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ αγρόν ηγόρασε και οι ξεχωριστοί διαγωνισμοί συνεχίζονται, καθώς ΕΕ και ελεύθερη αγορά είναι πλέον έννοιες ασύμβατες: η ΕΕ κατευθύνει απολύτως την αγορά εκεί όπου διασφαλίζεται η απασχόληση της Βορειοευρωπαϊκής βιομηχανίας κι οι υπόλοιποι απλά να κόψουν το λαιμό τους, να βάζουν τα προϊόντα Γερμανών και Δανών.

Το Δεκέμβριο πέρασε απ' την Ομοσπονδιακή Βουλή η αναμόρφωση του νόμου για τις "Α"ΠΕ (EEG). Με το νέο νόμο προβλεπόταν σύστημα πληρωμών για τις παλιές ανεμογεννήτριες, που από το 2021 συμπληρώνουν την 20ετή περίοδο επιδοτήσεων του νόμου EEG. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Zeit Online, η διάταξη που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο δεν ...

μακροημέρευσε και ήδη πρέπει να τροποποιηθεί, καθώς προσκρούει στις διατάξεις επιτρεπόμενων κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ! Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως, χάρη στην 20ετή περίοδο επιδοτήσεων, οι "επενδυτές" είχαν αρκετό χρόνο για ν' αποσβέσουν τις "επενδύσεις" τους. Οπότε, χωρίς τις νέες πληρωμές, μένει να δούμε πόσες απ' τις παλιές ανεμογεννήτριες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με όρους αγοράς πλέον κι όχι με επιδοτήσεις, καθώς κι αν ο ρυθμός αποσύρσεων θα είναι μικρότερος απ' το ρυθμό νέων εγκαταστάσεων.

Αυτά συμβαίνουν λίγους μόνο μήνες πριν τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, (ενώ θα υπάρξουν και κρατιδιακές εκλογές, τον Ιούνιο στη Σαξονία-Άνχαλτ και την ημέρα των γενικών εκλογών στο Βερολίνο, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και τη Θουριγγία). Μια καθαρά εκλογική χρονιά, στην οποία για πρώτη φορά δεν θα συμμετέχει η Μέρκελ και η προπαγάνδα έχει κάνει τους ψηφοφόρους να στρέφονται προς τους Πράσινους, εγκαταλείποντας Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Στην επόμενη ανάρτηση το 2ο μέρος, με μια διόλου αναπάντεχη απόφαση της Bundesnetzagentur. Μείνετε συντονισμένοι!

ΠΗΓΗ: greeklignite.blogspot.com

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας