figourini banner 1 2021

Ταινίες 002

Το αλκοόλ και η «δημοκρατία» αλά Ερντογάν (του Μιχάλη Ψύλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Δυο πράγματα δεν ευδοκιμούν στη χώρα μου: Το ένα είναι το δέντρο του καφέ και το άλλο η δημοκρατία. Και τα δύο μας έρχονται από το εξωτερικό», έγραφε πριν πολλά χρόνια

ο μεγάλος Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν, στο περίφημο βιβλίο του «Ο καφές και η δημοκρατία».

«Αν δεν υπάρχει καφές, του ανθρώπου το κεφάλι γυρίζει, αν δεν υπάρχει Δημοκρατία, του ανθρώπου το κεφάλι δεν γυρίζει. Ο καφές μοσκοβολάει, η Δημοκρατία ούτε καν έχει μυρουδιά. Τον καφέ τον βάζεις στο φλιτζάνι, τον πίνεις. Η Δημοκρατία ούτε τρώγεται, ούτε πίνεται. Σε τι χρειάζεται αυτή η Δημοκρατία, μπορείτε να μου πείτε;» διερωτάται στο βιβλίο του ο Αζίζ Νεσίν , σατιρίζοντας την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Ο διάσημος συγγραφέας αν ζούσε σήμερα -πέρασαν 26 χρόνια από τον θάνατό του- θα είχε τόσο πολύ υλικό να γράψει για τη «δημοκρατία» στην πατρίδα του.

Από που να αρχίσουμε; Από τις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, όπου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δια της βίας εκατοντάδες πολίτες που ήθελαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις ; Υποτίθεται ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω των μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αν και τα μέτρα αυτά δεν εμπόδισαν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να παραστεί την ίδια ημέρα μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε μια νεκρώσιμη τελετή!

«Σε τι χρειάζεται αυτή η δημοκρατία;» θα έγραφε και σήμερα πικρόχολα ο Αζίζ Νεσίν , μαθαίνοντας για την απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ασφαλείας , Μεχμέτ Ακτάς να απαγορεύσει με εγκύκλιό του στους δημοσιογράφους, τους φωτορεπόρτερ και στα τηλεοπτικά συνεργεία να βιντεοσκοπούν ή να ηχογραφούν τη …δράση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών. «Τα βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς να επιβάλουν τον νόμο ,δημοσιεύονται σε διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες με τρόπο που είναι επιβλαβής για τα προσωπικά δικαιώματα του προσωπικού της αστυνομίας και βλάπτει την ασφάλειά τους», δήλωσε κυνικά ο Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας. Για να προσθέσει εξοργιστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγγραφή και η δημοσιοποίηση μη εξουσιοδοτημένων ηχογραφήσεων και βίντεο παραβιάζουν το δικαίωμα στην… ιδιωτικότητα»!

Για να προστατεύσει λοιπόν τα … προσωπικά δεδομένα των κρανοφόρων οργάνων της τάξης , η αστυνομία στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις εμπόδισε τους δημοσιογράφους να μαγνητοσκοπήσουν τις Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Yol TV και κατήγγειλε στο Twitter η συνδικαλιστική ομοσπονδία Disk.

Ο ισλαμοσυντηρητισμός εν δράσει

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα «δημοκρατικά» μέτρα, η κυβέρνηση Ερντογάν απαγόρευσε από την περασμένη Πέμπτη και για 17 ημέρες την πώληση αλκοόλ σε όλη τη χώρα ,στο πλαίσιο της επιβολής καραντίνας για την προστασία από την πανδημία ,που σαρώνει τη γειτονική χώρα. Τα κρούσματα έφτασαν πρόσφατα   έως και τις 60.000 σε μία μέρα!

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού , που προαλείφεται και για διάδοχος του Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι το μέτρο που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ δεν αποσκοπεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά εντάσσεται στα υγειονομικά μέτρα, όπως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Μια απόφαση βέβαια ,που δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Η αντιπολίτευση , αλλά και πολλοί Τούρκοι πολίτες που ζουν στα παράλια του Αιγαίου, εκτιμούν ότι η απαγόρευση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά συνδέεται με την συντηρητική θρησκευτική ιδεολογία που προσπαθεί μακροπρόθεσμα να επιβάλει ο Ερντογάν στον πληθυσμό. «Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει τον τρόπο ζωής των πολιτών. Το αλκοόλ στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν και η απαγόρευσή του έρχεται σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενσταλάξει αυτές τις συντηρητικές αξίες», λέει ο πολιτικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Πικολί . Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Σμύρνης σε ανακοίνωσή του τονίζει μάλιστα ότι πρόκειται για μια αντισυνταγματική απόφαση. «Είμαστε σε μια χώρα όπου το δίκαιο και η προστασία του νόμου αγνοούνται. Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες που περιέχονται στο άρθρο 13 του Συντάγματος δεν μπορούν να παραβιαστούν» αναφέρει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Φικρί Σαγκλάρ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία ως πρόσχημα για την απαγόρευση του αλκοόλ. «Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ Covid και αλκοόλ» τονίζει.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Εζγκιούν Εμρέ Κοτς υπενθυμίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση Ερντογάν αύξησε αρχικά τον φόρο για το αλκοόλ, στη συνέχεια απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ μετά τις 10 μ.μ. και στη συνέχεια εισήγαγε απαγόρευση πωλήσεων τα Σαββατοκύριακα, για να ακολουθήσει τώρα η πλήρης απαγόρευση πώλησης» .

Ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ γράφει στην ιστοσελίδα T24 ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα επεκτείνει την απαγόρευση αλκοόλ στην επόμενη ευκαιρία.

Υπάρχει βέβαια και η οικονομική διάσταση του προβλήματος. Όπως λέει ο Εζγκιούρ Αϊμπάς ,επικεφαλής της Ομοσπονδίας εμπόρων αλκοολούχων ποτών, «πολλά από τα 160.000 καταστήματα θα χρεοκοπήσουν εάν πρέπει να παραμείνουν κλειστά για δυόμισι εβδομάδες. Οι έμποροι δεν μπορούν άλλωστε να περιμένουν καμία υποστήριξη από το κράτος».

Σε εφαρμογή η Σαρία

«Η χρησιμοποίηση της πανδημία είναι δικαιολογία» λέει ο γνωστός δημοσιογράφος Σανσράν Κ.Εϊμέν. «Πρόκειται για άλλη μια πρακτική που έχε τεθεί σε εφαρμογή για την επιβολή του θρησκευτικού κράτους, του Ισλαμικού νόμου -της σαρία, της θεοκρατίας…Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα, δεν αναγνωρίζει το νόμο, στην πραγματικότητα κυβερνά τη χώρα σύμφωνα με τους στίχους του Κορανίου, αψηφά ανοιχτά τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους», σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος και προσθέτει : «Τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι το μόνο πράγμα που είναι επιβλαβές για την υγεία. Πολλά πράγματα όπως τα τσιγάρα, τα αναψυκτικά , τα λιπαρά κρέατα, το βούτυρο, η μαργαρίνη, η ζάχαρη, το αλάτι είναι επιβλαβή για την υγεία. Ωστόσο, από όλα αυτά, μόνο τα αλκοολούχα ποτά μπαίνουν στο στόχαστρο ! Επειδή υπάρχουν μερικά εδάφια γι 'αυτά στο Κοράνι! Ο Μεσαίωνας έχει κυριεύσει την εξουσία… Ο ισλαμοφασισμός έχει φτάσει στο ανώτατο όριο όταν η κυβέρνηση αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να σκέφτεται ο κόσμος, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εκφράσει, και τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πίνει»…

Με αυτά και μ` αυτά όμως ο Ερντογάν χάνει συνεχώς έδαφος και βλέπει να εξασθενεί η βάση της εξουσίας του. « Η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί στην κρίση» εκτιμά η Γερμανική ιστοσελίδα T-online σε ανταπόκρισή της από την Τουρκία. «Μέσα από τα δικά της λάθη,η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυροποιεί την αντιπολίτευση ,εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι κρίσεις θα διαρκέσουν περισσότερο. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, οι προσπάθειες εξαγωγής της κρίσης σε συγκρούσεις με τις ξένες χώρες, δεν περνάνε πλέον στον πληθυσμό ,όπως κάποτε. Τα δεινά του πληθυσμού έχουν γίνει άλλωστε πολύ μεγάλα για αυτό» εκτιμά η γερμανική ιστοσελίδα.. Την ίδια ώρα πληθωρισμός αυξάνεται συνεχώς και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Απρίλιο ανέβηκε στο 17,19%.

Φυσικά, οι υποστηρικτές του Ερντογάν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις οργισμένες αντιδράσεις στην απαγόρευση του αλκοόλ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία. «Θα πεθάνουμε από αυτό;» διερωτάται ο Αλί Καρασανανόγλου, αρθρογράφος της ισλαμοσυντηρητικής εφημερίδας «Yeni Akit». Αν και στις μικρές πόλεις της Ανατολίας, όπου το αλκοόλ είναι σχεδόν ανύπαρκτο, η απαγόρευση δεν έχει σημασία, αλλά στις μητροπόλεις και στις ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου ,επικρατεί …ενθουσιασμός. «Αν ο πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να …ξυπνήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με την απαγόρευση του αλκοόλ,τότε έχει επιτύχει τον στόχο του» γράφει η γερμανική Tagesspiegel . Κάτι αλλάζει άλλωστε στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Η αντιπολίτευση έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δεν διστάζει να βάζει τα δάχτυλά της στις πληγές του κυβερνώντος κόμματος AKP. Αλλά και να επιτίθεται όλο και περισσότερο απευθείας στην οικογένεια του Ερντογάν με κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά. Το ερώτημα, πώς εξαφανίστηκαν συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια της θητείας του γαμπρού του Ερντογάν , Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται πλέον στα χείλη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Και ο Ερντογάν, το καταλαβαίνει ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο…

Δημοφιλή Νέα

O Γιώργος Ευκολίδης στο kozani.tv | Μιλά για την αγορά της Δ. Μακεδονίας τα προβλήματα και τις προοπτικές αλλά και για το 10ο ετήσιο bazaar του καταστήματος του | Δείτε το video
Έντονή χαλαζόπτωση στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή (Φωτο)
Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Εορδαία SOS» (video)

Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Εορδαία SOS» (video)


Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Ε…

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες του Δήμου Εορδαίας με χαμηλά εισοδήματα

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες του Δήμου Εορδαίας με χαμηλά εισοδήματα


Επιτροπή για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος…

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Αλλαγές και στις αποστάσεις

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Αλλαγές και στις αποστάσεις


Τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ…

Νέα χαλαζόπτωση και έντονη βροχή στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή (video)
Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) στην περιοχή Κουρί της Πτολεμαΐδας (στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης)
Τι αλλάζει από σήμερα με νυχτερινή κυκλοφορία - Σε ποιους χώρους εστίασης επιστρέφει η μουσική

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα