pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Άρης Καζάκος - Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ: "Πυροβολούν τα δικαιώματα αλλά σκοτώνουν ανθρώπους" (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Η κυβέρνηση βρυκολακιάζει τα μνημόνια με δική της επιλογή, χωρίς καταναγκασμούς από μνημόνια».

«Δέκα χρόνια τώρα βλέπουμε να πυροβολούνται τα δικαιώματα, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτοί που πέφτουν είναι οι άνθρωποι». Με μία φράση, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Άρις Καζάκος, περιέγραψε, μιλώντας Στο Κόκκινο και στους Άγγελο Τσέκερη – Γιώργο Κυρίτση, την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνεχίσει τις πολιτικές των μνημονίων.

«Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο που εξυπηρετείται με συνέπεια από την κυβέρνηση και η υλοποίησή του άρχισε πριν την πανδημία» διευκρίνισε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει το σύνολο του Ν/Σ Χατζηδάκη, εκτιμώντας πως στην τελική του μορφή θα αποδειχθεί πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι φαίνεται από τις «παρουσιάσεις» του κ. Χατζηδάκη.

Στάθηκε, πάντως, σε συγκεκριμένα σημεία για όσα προωθούνται  στο εργασιακό τοπίο.  

-      Για τις ατομικές συμβάσεις, εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η συρρίκνωση των μισθών και να προχωρήσει το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης. Γιατί η ΝΔ πιστεύει σε αυτό το σχέδιο και το προωθεί με ελεύθερη επιλογή της, χωρίς μνημόνιο. Εξάλλου, το μεγάλο πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και την διαιτησία το επέφερε η κυβέρνηση με νόμους που έχει ήδη περάσει.

-      Για τις υπερωρίες: Αν ο εργοδότης μπορεί τώρα να επιβάλει μέσω της «διευθέτησης» - που είναι η ψευδεπίγραφη ονομασία της επιβολής 10ωρης εργασίας - απλήρωτη υπερωριακή εργασία, θα καλύπτει τις ανάγκες του και δεν θα αναγκαστεί να κάνει προσλήψεις. Αντιθέτως, όταν μειώνεται ο χρόνος εργασίας με διατήρηση των μισθών στο ίδιο ύψος, ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το μοντέλο δοκιμάζεται σε κάποιες σκανδιναβικές χώρες, σε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία αλλά και στην Ισπανία, όπου προτείνεται εργασία 4ων ημερών με διατήρηση μισθού.

-      Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δύο είναι τα εργαλεία, το ένα είναι ένα στελεχωμένο ΣΕΠΕ και το δεύτερο να διαθέτουν οι επιθεωρητές αποτελεσματικά εργαλεία, όπως οι κυρώσεις. Και τα δύο τα έχει διαλύσει η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…