pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ποια χώρα ήταν το 2020 πρώτη στην ΕΕ στη μείωση της χρήσης ενέργειας και της οικονομικής δραστηριότητας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πριν ένα χρόνο, στη συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μητσοτάκης είχε πει το περίφημο "...κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα απ' τη Γερμανία

... θα πρέπει πλέον οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες."

Στις 7/5/2021 η Eurostat ανακοίνωσε πως το 2020, βοηθούντων των χειρισμών για την πανδημία, κατά τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι εκπομπές CO2 από χρήση ενέργειας μειώθηκαν στην ΕΕ κατά 10% ως προς το 2019. Από την ανακοίνωση της Eurostat είναι το πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει πως το 10% είναι ο μέσος όρος, αλλά η Γερμανία, που παράγει το 25% των εκπομπών της ΕΕ, δεν φαίνεται να σκοτίστηκε ιδιαίτερα και μείωσε λιγότερο απ' το μέσο όρο. Η Πολωνία, που έχει σχεδόν έξι φορές τις εκπομπές της Ελλάδας, σκοτίστηκε ακόμα λιγότερο κι απ' τη Γερμανία.

Οι εκπομπές CO2 χρεώνονται στη χώρα όπου καίγονται τα καύσιμα, για σκοπούς όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορές, παραγωγή χάλυβα, κλπ. Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο: για παράδειγμα, εάν εισάγεται λιθάνθρακας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνονται οι εκπομπές CO2 στη χώρα που τον εισάγει. Αν όμως εισάγεται ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από λιθάνθρακα, δεν επηρεάζει τις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές οι εκπομπές θα χρεωθούν στη χώρα όπου έχει παραχθεί η ηλεκτρική ενέργεια. Όταν λοιπόν εισάγουμε ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη Σκοπιανών και Βούλγαρων, απ' το λιγνίτη και το λιθάνθρακα των Τούρκων, δεν χρεωνόμαστε τις εκπομπές CO2, τις χρεώνονται οι γείτονες, που όμως δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν σκοτίζονται για την παράνοια των εκπομπών CO2.

Η πανδημία ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δείξει η κυβέρνηση πόσο πραγματικά εννοούσε αυτά που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης στη Bild. Όπως πολύ καλά μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα, πρωταθλητές Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη χρήση ενέργειας ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ...

η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ελλάδα με -18,7%, ακολουθούμενη από την Εσθονία με -18,1%, το Λουξεμβούργο με -17,9%, την Ισπανία (-16,2%) και τη Δανία (-14,8%). Οι πιο μικρές μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-1,0%), την Ουγγαρία (-1,7%), την Ιρλανδία και τη Λιθουανία (και οι δύο -2,6%).

Οι εκπομπές CO2 απ' τη χρήση ενέργειας επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. κρύο ή/και μακρύ χειμώνα ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, οι μεταβολές πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, τη συνολική λειτουργία της οικονομίας: μια οικονομία που αναπτύσσεται ζητά ολοένα και περισσότερη ενέργεια, μια οικονομία που συρρικνώνεται μειώνει τη χρήση ενέργειας και "σώζει τον πλανήτη".

Μετά τα πιο πάνω μπορούμε ασφαλώς να πούμε πως ο αρχηγός χρεοκοπημένου κόμματος, πρωθυπουργός χρεοκοπημένης χώρας, μειώνει τη χρήση ενέργειας στην οικονομία σε πανευρωπαϊκό ρεκόρ κι ύστερα απορούμε γιατί δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, γιατί η ανεργία καλπάζει, γιατί οι νέοι ξενιτεύονται, γιατί το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται ξανά και φέρνει και νέα χρεοκοπία. Αλλά, βεβαίως, "θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες". Οι μόνοι φυσικά που δεν το βλέπουν είναι τα ξεπουλημένα Μέσα της λίστας Πέτσα και οι δημοσκόποι, όσοι δηλαδή προτιμούν να εξαντλούν την εθνική τους συνείδηση στο ξεκοκάλισμα όσων τους πετά η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: greeklignite.blogspot.com

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.