pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 23 Μαΐου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

 

 

 

1430 Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ’ Αρκ και αργότερα την παραδίδουν στους Άγγλους.

1498 εκτελέστηκε με διαταγή του Πάπα Αλέξανδρου VI ο Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ιταλός ιερωμένος, πολέμιος της Αναγέννησης και δικτάτορας της Φλωρεντίας

1618 Αρχίζει ο 30ετής πόλεμος, όταν στην Πράγα, οι προτεστάντες ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «Η εκπαραθύρωση της Πράγας».

1707 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος Καρλ Φον Λίνε, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων.

1785 Σε επιστολή του, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, περιγράφει την τελευταία του ανακάλυψη, τα γυαλιά διπλής εστίασης, για πρεσβυωπία και για μυωπία.

1788 Η Νότια Καρολίνα γίνεται η 8η Πολιτεία, που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1868 Πεθαίνει ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός (26/5/1862 – 11/10/1862).

1873 Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

1878 Η Κύπρος προσαρτάται στην Αγγλία. Υπογράφεται η μυστική αγγλοτουρκική συμφωνία της 23ης Μαΐου 1878 (παλαιό ημερολόγιο), βάσει της οποίας η σουλτανική κυβέρνηση επιτρέπει στη Μεγάλη Βρετανία να αναλάβει, αντί συμβολικού ενοικίου (92.687 λιρών στερλινών κατ’ έτος), τη διοίκηση και κατοχή της Κύπρου.

1895 γεννήθηκε ο θρύλος της Χάντερσφιλντ, Μπίλι Σμιθ, είναι ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία του ποδοσφαίρου που σκόραρε απευθείας από κόρνερ.

1906 Πέθανε ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, Ερρίκος Ίψεν

1911 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού. Οι σημαντικότερες μεταβολές που επέφερε η αναθεώρηση του 1911 ήταν η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός των θεσμών. Οι σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με το Σύνταγμα του 1864 στο επίπεδο της προστασίας των ατομικών ελευθεριών ήταν η ενίσχυση της προστασίας της προσωπικής ασφάλειας, η μείωση από το 30ό στο 25ο του ορίου ηλικίας των εκλόγιμων βουλευτών, η φορολογική ισότητα, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και του απαραβιάστου της κατοικίας. Ταυτοχρόνως, αναβαθμίσθηκε ο ρόλος της Βουλής, ενισχύθηκαν οι εγγυήσεις της δικαστικής ανεξαρτησίας, επανιδρύθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ανατέθηκε ο έλεγχος του κύρους των βουλευτικών εκλογών σε ειδικό δικαστήριο, το Εκλογοδικείο, καθιερώθηκαν για πρώτη φορά η υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και, τέλος, προβλέφθηκε απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (902.gr)

1912 Η Γερμανία ναυπηγεί το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο, το Ιμπερατόρ, 50.000 τόνων, που δρομολογείται στη γραμμή Αμβούργο-Αμερική.

1923 Στο Βέλγιο, ιδρύεται ο εθνικός αερομεταφορέας Sabena.

1934 Σκοτώθηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, το διάσημο ζευγάρι παρανόμων, Μπόνι (Πάρκερ) και Κλάιντ (Μπάροου).

1941 Καθώς η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

1942 Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο Μικρασιάτης μαντολινίστας και συνθέτης ρεμπέτικων τραγουδιών Παναγιώτης Τούντας

1943 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια, Βίκυ Μοσχολιού

1949 Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) στις τρεις ζώνες κατοχής των δυτικών δυνάμεων (αμερικανική, βρετανική και γαλλική).

1951 Γεννήθηκε ο ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Ανατόλι Καρπόφ

1958 Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση

1960 Πεθαίνει ο Γάλλος χημικός Ζορζ Κλοντ, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon.

1962 Αρχίζει η κατασκευή του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Κεμπέκ του Καναδά.

1970 CIA και χούντα υπονομεύουν την Κύπρο

1974 Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια. Δεκάδες οπαδοί του μητροπολίτη Φλώρινας Καντιώτη εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε δικαζόμενο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου «Jesus Christ Superstar» σε κεντρικό κινηματογράφο, εισέβαλε στην αίθουσα, κατέστρεψε την κόπια και επιχείρησε να σπάσει και τη μηχανή προβολής…

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

1986 Η Κ.Υ.Π. (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) μετονομάζεται σε Ε.Υ.Π. (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) και “μετεξελίσσεται” σε πολιτική οργάνωση.

2003 Ο 25χρονος Νεπαλέζος Πέμπα Ντόρζι Σέρπα ανεβαίνει σε χρόνο ρεκόρ στην κορυφή του Έβερεστ, σε 12 ώρες και 45 λεπτά.

2006 Αερομαχία στο Αιγαίο. Ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Σώος ανασύρεται ο τούρκος πιλότος, νεκρός ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

2013 Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί, ελληνογάλλος τραγουδοποιός. (Γεν. 3/5/1934)

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…