pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ιωάννα Τζουλάκη - Επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: "Η πανδημία έδειξε πόσο απαραίτητα είναι τα δημόσια συστήματα υγείας" (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Τα σελφ τεστ δεν συμμετέχουν στην επιδημιολογική εικόνα, έχουν ρόλο επικουρικό στην διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης».

«Είμαστε τυχεροί που μέχρι τώρα τα εμβόλια δείχνουν να αντέχουν στις μεταλλάξεις, προστατεύοντάς μας από τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και εισαγωγής στο Νοσοκομείο», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννα Τζουλάκη, επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής του κόσμου στον εμβολιασμό.

«Η δημόσια υγεία δεν έχει διακόπτη να τον ανοίγουμε όταν κάτι έκτακτο συμβαίνει. Για αυτό πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα  για να μπορεί να αντιδρά αποτελεσματικά σε παρόμοια γεγονότα. Ελπίζω η εμπειρία της πανδημίας, να μας δίδαξε πόσο πολύ χρειαζόμαστε να έχουμε δημόσια συστήματα υγείας».

Σχετικά με τα σελφ τεστ που από εχθές είναι υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους, η κ. Τζουλάκη σημείωσε: «Τα σελφ τεστ δεν έχουν το ρόλο επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά να βρούμε κάποια κρούσματα έτσι ώστε να διακόψουμε  την αλυσίδα μετάδοσης. Δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα στην επιδημιολογική εικόνα, σε αντίθεση με τα μοριακά. Τα μοριακά έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, αλλά όχι όσο θα θέλαμε για να έχουμε μία καλή επιδημιολογική εικόνα. Τα σελφ τεστ λόγω της μικρής ευαισθησίας και ειδικότητας που έχουν δεν είναι έγκυρα. Ωστόσο, έχοντας στο μυαλό μας αυτό μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία κι όταν έχουμε θετικά αποτελέσματα, να διενεργούμε πρώτα ράπιντ και στη συνέχεια μοριακά, για να ελέγξουμε την μετάδοση».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα δεν είχαμε καλή επιδημιολογική εικόνα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Στην αρχή, κανείς δεν ήταν έτοιμος να κάνει πολλά μοριακά τεστ. Σιγά-σιγά χτίστηκε αυτό, αλλά δεν είχαμε πολλές φορές αντιπροσωπευτική εικόνα γιατί δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού. Θα έλεγα ότι κάτι καταφέραμε, αλλά σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη καταγραφή και απεικόνιση της πανδημίας στη χώρα».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, η κ Τζουλάκη επισήμανε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή. «Μας απασχολεί ότι συνεχώς εμφανίζονται καινούργιες μεταλλάξεις. Νομίζω ότι είμαστε τυχεροί που μέχρι τώρα τα εμβόλια δείχνουν να αντέχουν στις μεταλλάξεις, προστατεύοντας από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και το θάνατο αν κάποιος νοσήσει βαριά. Βέβαια μπορεί τα δεδομένα να αλλάξουν αν παρουσιαστούν και άλλες μεταλλάξεις, για αυτό είναι πολύ επικίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού, ώστε να μην έχουμε εισαγόμενες μεταλλάξεις οι οποίες ενδεχομένως να είναι δύσκολες στην αντιμετώπιση τους. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να στοχεύσουμε στη σωστή επικοινωνία προκειμένου να πειστεί να εμβολιαστεί ο πληθυσμός γιατί εκεί κινδυνεύουμε να χάσουμε το παιχνίδι, καθώς υπάρχουν διάφορες ηλικιακές ομάδες που έχουν χαμηλή συμμετοχή στους  εμβολιασμούς».

 
ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ