figourini banner 1 2021

Ταινίες 002

Πρωτοφανής αλαζονεία από τον Σόιμπλε και τους «μαθητές» του - Η απάντηση του «ψαλιδοχέρη» Ντράγκι (του Μιχάλη Ψύλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Μαθητής του Σόιμπλε» επαίρεται ότι είναι ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Και όπως λέει ο σοφός λαός μας «με όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις».

Και η γραμμή που ενώνει «δάσκαλο» και «μαθητή» είναι η αλαζονεία και ο αυταρχισμός.

Ο 34χρονος αυστριακός καγκελάριος για παράδειγμα, αρνείται πεισματικά ‘όχι μόνο να παραιτηθεί, αλλά και να ζητήσει έστω συγγνώμη για το γεγονός ότι είπε ψέματα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την πολιτική διαφθορά στη Αυστρία. Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του ψευδορκία. «Δεν ζήτησα ποτέ από κάποιον πολιτικό που κατηγορήθηκε να παραιτηθεί, και θα κάνω το ίδιο για τον εαυτό μου», δηλώνει χωρίς αιδώ ο Κουρτς. Τι κι αν σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Αυστρίας το βλέπει πολύ διαφορετικά. Τόσο το χειρότερο για τους πολίτες! Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Profil", το 47% των Αυστριακών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του κεντροδεξιού καγκελάριου και το 41% το απορρίπτει. Ο Κουρτς παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του και επιλέγει την προσφιλή τακτική να επιρρίπτει τις κατηγορίες αλαζονικά σε δήθεν …«συνομωσία της αντιπολίτευσης».

Αυτό έμαθε άλλωστε από τον δάσκαλό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Τι κι αν απέτυχε οικτρά και κατέστρεψε την Ευρώπη η συνταγή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, που επέβαλε σε όλη την ΕΕ ο Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009 έως το 2017! Ο λύκος κι αν εγέρασε , παραμένει λύκος. Ο Σόιμπλε, απερχόμενος πρόεδρος της Γερμανικής βουλής ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, αξίωσε και πάλι την επιστροφή στη λιτότητα. «Η κοινωνική ειρήνη απαιτεί επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλη την Ευρώπη» ισχυρίστηκε ο 78χρονος ιέρακας του νέο-φιλελευθερισμού σε άρθρο του στους Financial Times.« Ο δανεισμός σε περιόδους κρίσης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας έχει νόημα, αρκεί να μην ξεχαστεί το ζήτημα αποπληρωμής» γράφει ο Σόιμπλε και προχωρά στο διά ταύτα : «Πρέπει να επιστρέψουμε στη νομισματική και δημοσιονομική κανονικότητα. Το βάρος του δημόσιου χρέους πρέπει να μειωθεί. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η πανδημία Covid-19 να ακολουθηθεί από μια «πανδημία χρέους», με τρομερές οικονομικές συνέπειες για την Ευρώπη».

Όπως γράφει η Ιταλική ιστοσελίδα AffariItaliani, «ο Σόιμπλε αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας ,Γενς Βάιντμαν έχουν αρχίσει να στέλνουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στη Γερμανία και αυτομάτως σε διάφορες ευρωπαικές κυβερνήσεις ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην « κανονικότητα » των δημοσιονομικών πολιτικών». Γι` αυτό και τα «γεράκια» εντείνουν τις επιθέσεις προς την ηγεσία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 10ης Ιουνίου. Στην Φρανκφούρτη και στον Eurotower της ΕΚΤ , φυλάσσονται κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ-το 80% του χρέους των 19 χωρών μελών της Ευρωζώνης . Τα «γεράκια» αξιώνουν την άμεση αποπληρωμή του από τις κυβερνήσεις ,κάτι που θα γονάτιζε όμως τις περισσότερες ευρωπαικές χώρες και θα οδηγούσε σε νέα μνημόνια λιτότητας ,ιδιαίτερα στο Νότο.

Νέα σφοδρή επίθεση στον Ντράγκι

Να γιατί ο Σόιμπλε τα έχει βάλει με τον αναδυόμενο νέο ηγέτη του ευρωπαικού Νότου, Μάριο Ντράγκι. Ο Γερμανός πολιτικός επέλεξε μάλιστα αυτή τη φορά τους Financial Times - τη ναυαρχίδα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού Τύπου - για να εκτοξεύσει «μια ασυνήθιστα ανοιχτή απειλή εναντίον του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι», όπως γράφει η γερμανική Tagesschau. «Είμαι βέβαιος ότι ο Ντράγκι θα τηρήσει αυτήν την αρχή (της λιτότητας) ,γιατί αλλιώς «θα πρέπει να ιδρυθεί ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που θα έχει την εξουσία να επιβάλλει τους κοινούς κανόνες. Αυτό θα απαιτούσε αλλαγές στις Συνθήκες», είπε ο Σόιμπλε .Ξεχνώντας ότι είναι απλά ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής και όχι το αφεντικό της Ευρώπης, o Σόιμπλε ζητάει πίσω τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. «Πολλές κυβερνήσεις επικεντρώνονται στο «εύκολο» μέρος του κεϋνσιανισμού – το χρέος - και στη συνέχεια αναβάλλουν την αποπληρωμή του», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Bundestag ,ως άλλος Σάιλοκ στον «Εμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ . Μόνο τυχαία δεν είναι η νέα επίθεση του Σόιμπλε κατά του Μάριο Ντράγκι, μόλις 15 ημέρες μετά από ανάλογο άρθρο που είχε δημοσιεύσει στην ιταλική il Sole 24 Ore. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ούτε Αριστερός είναι ούτε σκοπεύει να κάνει επίθεση στα …Χειμερινά Ανάκτορα, μιμούμενος τον Λένιν. Απλά -σε αντίθεση με τον Σόιμπλε και τους οπαδούς του-βλέπει πολύ πιο πέρα από τον ίσκιο του. Ως βασικός πολιτικός σύμμαχος του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη ,ο Σούπερ Μάριο κατανοεί ότι πρέπει να μπει τέλος στην καταστροφική, νεοφιλελεύθερη κληρονομιά του Θατσερισμού. Εχοντας συμπληρώσει 115 ημέρες στην πρωθυπουργία ,ο Μάριο Ντράγκι έχει καταφέρει «να κάνει την Ιταλία να αλλάξει ταχύτητα» ,λέει ο Μιλανέζος οικονομολόγος Τίτο Μπόρι.

Ο Μάριο Ντράγκι προετοιμάζει συστηματικά την Ιταλία για την μετά την πανδημία εποχή ενισχύοντας το κράτος πρόνοιας και έχοντας στόχο να προωθήσει 58 μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας ,αλλά και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Θέλει να αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης -η Ιταλία θα λάβει κάπου 191 δισεκατομμύρια από τα 750 δις του Ταμείου-όχι για να τα δώσει σε ημετέρους επιχειρηματίες και να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη. Αλλά να αναπτύξει ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ,προκειμένου να βγάλει την Ιταλία από την στασιμότητα δεκαετιών. «Η άποψη στην αγορά είναι ότι ο Ντράγκι όχι μόνο δεν κάνει λάθος, αλλά ό, τι αγγίζει μετατρέπεται σε χρυσό » , λέει ο Τζέιμς Ατεϊ, διευθυντής του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Aberdeen Standard Investments.

«Αυτό ακριβώς χρειάζεται η Ιταλία για να αντιμετωπίσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματά της: Ένα σχέδιο δημόσιων δαπανών με στόχο την υιοθέτηση των σωστών μεταρρυθμίσεων» ,τονίζει ο Γκάρετ Κόλσμιθ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων στην εταιρεία Insight Investment.

Η σημασία της αλλαγής στην Ευρώπη

«Ο 73χρονος Ντράγκι θέλει να διαλύσει τους φόβους ότι η χώρα θα επιστρέψει γρήγορα στην παλιά ρουτίνα» ,γράφει η SZ και προσθέτει: «Στο πρώτο τρίμηνο, η Ιταλία τα πήγε συγκριτικά καλά , παρά την καραντίνα: Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 120.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε 11 μονάδες τον Μάιο :Τα πράγματα πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο για τον Ντράγκι» παραδέχεται η γερμανική Suddeutcshe Zeitung,τονίζοντας ότι η δημοτικότητά του Ιταλού πρωθυπουργού αυξήθηκε τον περασμένο μήνα από 58 σε 66%. « Εργάζεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και οι Ιταλοί τον αποκαλούν πλέον …”ο Ψαλιδοχέρης Μάριο” ,εμπνευσμένοι από την ομώνυμη ταινία του Τιμ Μπάρτον ,όπου ο πρωταγωνιστής Εντουαρντ (Τζόνι Ντεπ), αντί για χέρια έχει …ψαλίδια. Εάν ο Ντράγκι πετύχει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Όχι μόνο στην Ιταλία , αλλά και όλη την Ευρώπη. Αυτό τρέμουν οι ιέρακες του νέο-φιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη. Φοβούνται ότι η γραμμή Μπάιντεν- Ντράγκι θα κυριαρχήσει αργά ή γρήγορα στην Ευρώπη και δεν παραδίδουν τα όπλα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα πρέπει να περιμένουμε αν ο Σόιμπλε και οι οπαδοί του καταφέρουν να επικρατήσουν και πάλι στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται στις χώρες της ΕΕ. Λιτότητα και των …γονέων!

Οι απειλές Σόιμπλε, αλλά και η αλαζονική στάση του «μαθητή» του, Σεμπάστιαν Κουρτς, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η αλλαγή στην Ευρώπη. Αρχής γενομένης από τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου , η ήττα των νέο-φιλελεύθερων δυνάμεων στη Γηραιά ήπειρο είναι αναγκαία όσο ποτέ , λόγω και της κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί η πανδημία. Όπως προειδοποιεί η ιταλική εφημερίδα La Verita, αν οι συντηρητικές νέο-φιλελεύθερες δυνάμεις επικρατήσουν και πάλι στην Ευρώπη, «η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται να προορίζεται να επιστρέψει στην εξουσία από το 2022»…

Δημοφιλή Νέα

O Γιώργος Ευκολίδης στο kozani.tv | Μιλά για την αγορά της Δ. Μακεδονίας τα προβλήματα και τις προοπτικές αλλά και για το 10ο ετήσιο bazaar του καταστήματος του | Δείτε το video
Έντονή χαλαζόπτωση στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή (Φωτο)
Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Εορδαία SOS» (video)

Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Εορδαία SOS» (video)


Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Ε…

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες του Δήμου Εορδαίας με χαμηλά εισοδήματα

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες του Δήμου Εορδαίας με χαμηλά εισοδήματα


Επιτροπή για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος…

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Αλλαγές και στις αποστάσεις

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Αλλαγές και στις αποστάσεις


Τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ…

Νέα χαλαζόπτωση και έντονη βροχή στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή (video)
Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) στην περιοχή Κουρί της Πτολεμαΐδας (στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης)
Τι αλλάζει από σήμερα με νυχτερινή κυκλοφορία - Σε ποιους χώρους εστίασης επιστρέφει η μουσική

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα