figourini banner 1 2021

Ταινίες 002

Η μετοχοποίηση του 5% των φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ και ο Μίλαν Κούντερα (Γράφει ο Γ. Γεωργής)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο τίτλος έξοχος: «Η ΔΕΗ μετοχοποιεί το 5% των φωτοβολταϊκών έργων Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης προς όφελος των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών».

Το περιεχόμενο ακόμα καλύτερο:

Τι «αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς μεριδίων», τι «ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί», τι «συμμετοχικότητα στα μεγάλα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ»… χάρμα οφθαλμών! Ιδιαίτερα εκείνο το υπογραμμισμένο: «Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως καινοτόμα απόφαση που κάνει τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συνεπενδυτές στα μεγάλα έργα της επιχείρησης…» έξοχο! Υπόδειγμα αυτοθαυμασμού! Για το -από 31 Μαΐου- Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, ο λόγος.

Εκείνο δε το καταπληκτικό: «υλοποίηση της στρατηγικής της Δημιουργίας διαμοιραζόμενης αξίας (Creating Shared Value)», όλα τα λεφτά! Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική «…όχι ποντικοκούραδα» που θά ΄λεγε η γιαγιά μου!

Τι, τσάμπα τους πληρώνουν τους επικοινωνιολόγους; Μόνο για να «καινοτομούν» στέλνοντας τον κεραυνό από το σήμα της ΔΕΗ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Έχουν κι άλλες «καινοτομίες» στο μανίκι τους!

Αντιγράφω από τη περσυνή συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Bild, στις 26 Μαΐου 2020, όπως δημοσιεύεται επίσημα στο Διαδίκτυο:

“…Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες…” (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, τρείς φορές τουλάχιστον, το γεγονός πως από την πρόωρη και βιαστική απολιγνιτοποίηση, επωφελούνται γερμανικές εταιρείες, ενώ μια φορά μόνο, σημειώνει πως οι κάτοικοι θα βρουν κάτι άλλο να κάνουν!!! Αυτά, στη «Bild» και τους αναγνώστες της. Γνωρίζει το ποιόν τους! Δεν παρουσίασαν καμμιά βελτίωση από το 1974, όταν ο Χάινριχ Μπελ ξεμπρόστιαζε τον Τύπο της χώρας του και ιδιαίτερα τη «Bild», με το αριστούργημά του «η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ»… Άλλωστε, αυτοί -σε αντίθεση με τους κατοίκους- δεν σηκώνουν και πολλά!

Μέτρησαν, λογάριασαν, ξαναμέτρησαν στα κυβερνητικά επιτελεία και είδαν πως με το πολυδιαφημισμένο «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» δε φαίνεται φως, ούτε φαίνεται να προκύπτει ικανός αριθμός νέων θέσεων εργασίας… και τό ΄ριξαν στις «καινοτομίες»! Εξ ου και το Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ… Όπως ισχυρίζεται ο Μίλαν Κούντερα: «Η αισιοδοξία είναι το όπιο του λαού»!

Προσωπικά, δεν θεωρώ πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις τοπικές κοινωνίες και τις επενδύσεις που αυτές έχουν ανάγκη. Κι εξηγούμαι επί του συγκεκριμένου: Τα Φωτοβολταϊκά ΔΕΝ είναι επένδυση, τουλάχιστον όχι τέτοια που την φαντάζεται ο κόσμος! Δεν είναι μόνο που επιδοτούμε την κατασκευή τους, είναι που τους εξασφαλίζουμε αεριτζίδικο κέρδος με επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος και αντλούνται από τον λογαριασμό ρεύματος και των τοπικών κοινωνιών (ΕΤΜΕΑΡ). Οι θέσεις εργασίας, που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στη χώρα κατασκευής, ενώ για να λειτουργήσει ένα φ/β δεν χρειάζεται μόνιμο προσωπικό –ούτε τους 1-2 που θα απαιτούσε ένα αντίστοιχο αιολικό! Επομένως, ζητάνε από τους κατοίκους να πληρώσουν το φωτοβολταϊκό της RWE, με μόνο αντίκρισμα την όποια απασχολησιμότητά τους στο στάδιο της κατασκευής του!

Η ουσία αυτού που θέλουν να πουν είναι: Αν θέλετε επενδύσεις, αυτές θα είναι τέτοιες που τις απαιτούν οι Εταίροι δανειστές και οι χρηματαγορές τους και όχι αυτές που έχουμε ανάγκη ως έθνος. Όσο για τη χρηματοδότηση αυτών των «επενδύσεων», επιδοτήσεις και δάνεια από τον ιδρώτα και το αίμα του λαού μας! Οι Γερμαναράδες και οι λοιποί «κουτόφραγκοι» έρχονται να εισπράξουν στα σίγουρα κι όχι να ρισκάρουν επενδύοντας. Έρχονται να μας δέσουν και με καινούργια δάνεια που εξυπηρετούν πρωτίστως τη δική τους κερδοσκοπία κι ουδόλως τη δική μας ανάπτυξη! Αυτά όμως δεν είναι επικοινωνιολογικώς ορθά. Οπότε, το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό, πουλάει στο πόπολο αισιοδοξία και μερτικό/«μέρισμα» από τις «μελλοντικές σημαντικές αποδόσεις»!

Ορισμένοι, κακοπροαίρετοι αντιευρωπαϊστές, το πάνε ακόμα παραπέρα: θεωρούν πως επειδή η συγκεκριμένη «επένδυση» εξαγγέλλεται, από το 2008, επί Αθανασόπουλου ακόμα, το Δελτίο Τύπου δεν είναι κάτι διαφορετικό από τα Δελτία Τύπου της τότε Διοίκησης, παπαγαλάκι για χρηματιστηριακό τζόγο! Δεν τους έχω για τέτοιους. Βέβαια, μπορεί και να πέφτω έξω…

«Επιφανειακά, ένα έξυπνο ψέμα. Κατά βάθος, η χαζή αλήθεια»! Κούντερα και πάλι.

Η χαζή αλήθεια: Η απολιγνιτοποίηση και αυτό που βάφτισαν βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των αγορών εργασίας κι ενέργειας δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τη χώρα και το λαό μας, ιδιαίτερα πλήττονται οι λιγνιτικές περιοχές. Η τιμή του ρεύματος, οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί, οι τοπικές αγορές, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ήδη μετρούν απώλειες… Κι ακόμα η απολιγνιτοποίηση και η λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη δεν έχουν καν ξεκινήσει… Που νά ΄ρθει και η «μετά-COVID» εποχή με τους καινούργιους εργασιακούς, ασφαλιστικούς και φορολογικούς νόμους, τις καινούργιες ιδιωτικοποιήσεις…

Μπροστά σε τούτα η ΔΕΗ, χωρίς καμμιά τσίπα, την ίδια ώρα που με την αποεπένδυσή της στα λιγνιτικά «απανθρακώνει» τις τοπικές κοινωνίες σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, έρχεται και τους ζητάει να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των κερδών των Γερμανών!

Τους το πουλάει μάλιστα, με το κλασικό, λειτουργικό και γι αυτό έξυπνο ψέμα της ευχάριστης στην ακοή γενικότητας: «Η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες και η υλοποίηση πολιτικών Βιώσιμης ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιχειρηματική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί σημαντικές δράσεις που έχουν ως κύριο αποδέκτη τόσο τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο». Βέβαια, αν ρωτήσει κανείς ποιες είναι αυτές οι ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ δράσεις, δεν νομίζουμε να λάβει συγκεκριμένη απάντηση...

Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς! Ή σωστότερα: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω μέλι»!

Γ. Γεωργής

Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ/ΚΗΕ

Δημοφιλή Νέα

O Γιώργος Ευκολίδης στο kozani.tv | Μιλά για την αγορά της Δ. Μακεδονίας τα προβλήματα και τις προοπτικές αλλά και για το 10ο ετήσιο bazaar του καταστήματος του | Δείτε το video
Έντονή χαλαζόπτωση στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή (Φωτο)
Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Εορδαία SOS» (video)

Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Εορδαία SOS» (video)


Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στο kozani.tv για την εκδήλωση του «Ε…

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες του Δήμου Εορδαίας με χαμηλά εισοδήματα

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες του Δήμου Εορδαίας με χαμηλά εισοδήματα


Επιτροπή για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος…

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Αλλαγές και στις αποστάσεις

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας - Αλλαγές και στις αποστάσεις


Τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ…

Νέα χαλαζόπτωση και έντονη βροχή στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή (video)
Έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) στην περιοχή Κουρί της Πτολεμαΐδας (στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης)
Τι αλλάζει από σήμερα με νυχτερινή κυκλοφορία - Σε ποιους χώρους εστίασης επιστρέφει η μουσική

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα