pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 11 Ιουνίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

1184 π.Χ. Η Τροία κυριεύεται και καίγεται από τους Αχαιούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ερατοσθένη.

troia

1572 Γεννιέται ο Αγγλος θεατρικός συγγραφέας Μπεν Τζόνσον.

1832 Γεννήθηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης, πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας

1835 Πέθανε ο Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821

1858 Πέθανε ο αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821 την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).

1864 Γεννήθηκε ο Γερμανός συνθέτης, Ρίχαρντ Στράους

1910 Γεννήθηκε ο Γάλλος ωκεανογράφος, Ζακ Υβ Κουστό

1917 Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Α. Ζαΐμη, απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε από το θρόνο την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ελ. Βενιζέλος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν διάταγμα για την οργάνωση και τον ανεφοδιασμό της φτωχολογιάς της υπαίθρου.

1922 Γεννήθηκε ο Ελληνοκύπριος σκηνοθέτης, Μιχάλης Κακογιάννης

1931 Ιδρύεται η “Πάντειος Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών” με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

1933 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζιν Γουάιλντερ

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Άξονα.

1955 Σημειώνεται το χειρότερο δυστύχημα σε αγώνες αυτοκινήτου, κατά τη διάρκεια των «24 Ωρών του Λε Μαν», στη Γαλλία. 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίζονται, όταν 2 αυτοκίνητα πέφτουν επάνω στο πλήθος των θεατών.

1962 Οι Φρανκ Μόρρις, και τα αδέλφια Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν γίνονται οι πρώτοι και τελευταίοι που καταφέρνουν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ. Η ιστορία αυτής της απόδρασης έχει μεταφερθεί και στη κινηματογραφική σκηνή με τον τίτλο “Escape from Alcatraz” (Απόδραση από το Αλκατράζ).

1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη

karamanlis

1965 Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που δήθεν πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής. Η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου, υπό τον Γ. Παπανδρέου, δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, παρότι είχε αποδειχθεί πως ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια είχαν «ομολογήσει» ότι υποκινήθηκαν από το ΚΚΕ.

1980 Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτιστο 64ο λεπτό.

1985 Πέθανε η ηθοποιός, Σαπφώ Νοταρά

1990 Η γιουγκοσλάβα τενίστρια, Μόνικα Σέλες, σε ηλικία 16 ετών γίνεται η νεότερη νικήτρια του Ρολάν Γκαρός.

1993 Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάζεται ο επιχειρηματίας, Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος κηρύσσεται ένοχος για τη φυγάδευση του Γιώργου Κοσκωτά το 1988.

1997 Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων, κυρώνεται στην ελληνική Βουλή η συνθήκη του Σένγκεν.

2001 Εκτελείται ο «βομβιστής της Οκλαχόμα» Τίμοθι Μακβέι, που το 1995 είχε τοποθετήσει βόμβα στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 168 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 19 παιδιά.

2002 Ο Ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, θέτοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

2004 Πέθανε ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.