pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

356 π.Χ. Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)

ALEXANDROS

1189 Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος τοποθετείται επίσημα ως δούκας της Νορμανδίας.

1776 Γεννήθηκε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, Σκοτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Θαν. 14/11/1841)

1810 Η Κολομβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1821  Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.

1877  Στη Βαλτιμόρη, η αστυνομία σκοτώνει εννέα άτομα σε μία εξέγερση εργατών στο σιδηρόδρομο Βαλτιμόρης- Οχάιο.

1885 Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας νομιμοποιεί τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.

1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» – όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.

1893 Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α’, βασιλεύς των Ελλήνων,

1903 Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή επανάσταση του Ηλί-ντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.

1908 Πέθανε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας

1912 Στην Ικαρία εκδηλώνεται επανάσταση των κατοίκων κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η ”Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας” και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση.

1914  Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).

1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης.

xarilaos

1917 Η Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κράτους Νοτίων Σλάβων που συμπεριλαμβάνει Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους και “δημιουργεί” το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

1919 Γενικές απεργίες αλληλεγγύης στη Σοβιετική Ρωσία και Ουγγαρία πραγματοποιούνται σε Ιταλία και τη Σερβία.

1923 Δολοφονείται ο αρχηγός των μεξικανών εξεγερμένων στρατηγός Πάντσο Βίγια

1924 Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) στο Παρίσι από τον Πιέρ Βίνσεντ. Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα “Gens Una Sumus” που σημαίνει “Είμαστε Ένας Κόσμος”.

1927 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών, χαρακτηρίζοντας την τάση αυτή μικροαστική αντιδραστική παρέκκλιση στο Κόμμα που ενθαρρύνθηκε από τη φραξιονιστική δράση της τροτσκιστικής-ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης στην ΕΣΣΔ.
Η Ολομέλεια καταδίκασε επίσης τη στάση των κεντριστών (Σ. Μάξιμου, Τ. Χαΐνογλου και Κ. Σκλάβου) που με τις παραιτήσεις τους από το Πολιτικό Γραφείο στην ουσία συντάχθηκαν με τους λικβινταριστές. Οι κεντριστές δήλωσαν αντίθετοι προς τους λικβινταριστές και απέσυραν τις παραιτήσεις τους.

1933 Πεντακόσιοι αυτοκινητιστές της Αθήνας κατεβαίνουν σε συγκέντρωση και εγκρίνουν ψήφισμα κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης σε βάρος τους. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των διαδηλωτών.

1934 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη

1936 Μεσημέρι, ώρα 12, αρχαία Ολυμπία. Πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας. Η πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

1936 Υπογράφεται στην Ελβετία η Συνθήκη του Μοντρέ, που παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο του Ελλήσποντου και του Βοσπόρου αλλά εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων όλων των κρατών σε καιρό ειρήνης.

1937 Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι (πατέρας του ραδιοφώνου), που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Καρλ Φ. Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας.

markoni

1938 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Nάταλι Γουντ

1940 Το περιοδικό Billboard εισάγει για πρώτη φορά τα τσαρτς των δημοφιλέστερων τραγουδιών.

1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν τον δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία. Την επόμενη μέρα ιδρύεται η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ενώ η 1η Πολωνική Στρατιά και ο Λαϊκός Στρατός ενώνονται σε κοινό στρατιωτικό σώμα.

1944 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του, στο Ράστενμπουργκ. Οι πρωταίτιοι είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

1947 Γεννήθηκε ο μεξικάνος ρόκερ, Κάρλος Σαντάνα

1969 Δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.

selini 1

1973 Πέθανε ο κινέζος άσος του καράτε και ηθοποιός, Μπρους Λι

1974 Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

cyprus 1

1989 Πέθανε  ο ζωγράφος, Γιάννης Τσαρούχης

tsarouxis

2001 Γένοβα: Ο Carlo Giuliani σκοτώνεται από τον Carabiniere Mario Placanica κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της G8

2012  Σφαγή Aurora: Ένας άντρας οπλισμένος με πιστόλι και βόμβες καπνού την πέφτει σε έναν κινηματογράφο στο προάστιο Aurora (κοντά στο Ντένβερ, Κολοράντο) κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της τελευταίας ταινίας Batman, σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 50 (2 πολύ σοβαρά), συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών.

2015 ΟΝίκος Χουλιαράς, Έλληνας ζωγράφος και τραγουδοποιός φεύγει από τη ζωή

2017 Πεθαίνει ο Τσέστερ Μπένινγκτον, Αμερικανός τραγουδιστής (Linkin Park)

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…