pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου - Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

776 π.Χ. Ολυμπία: ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν αυτήν την ημέρα.

1209 Σταυροφορία των Αλβιγηνών της Καθολικής Εκκλησίας ενάντια στις αιρέσεις των «Καθαρών» και του Βαλδεϊσμού: οι μαινόμενοι σταυροφόροι κατακτούν τη γαλλική πόλη Μπεζιέ (Béziers) και σφαγιάζοντας είκοσι χιλιάδες ανθρώπους, τόσο «Καθαρούς» όσο και Καθολικούς που αρνήθηκαν να τους παραδώσουν.

1613 Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α’, τσάρος πάσης Ρωσίας».

1793 Ο Alexander Mackenzie φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που έκανε μια διηπειρωτική διέλευση βόρεια του Μεξικού.

1812 Ισπανικός πόλεμος της ανεξαρτησίας: Βρετανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Sir Arthur Wellesley (ο μελλοντικός Δούκας του Ουέλλινγκτον) νίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κοντά στη Σαλαμάνκα.

1887 Γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός, Γκούσταβ Χερτζ,  που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

1894 Πραγματοποιείται ο πρώτος πραγματικός αγώνας ράλι αυτοκινήτων στην ιστορία, το Παρίσι-Ρουέν.

1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόϊ, βραβευμένος –μεταξύ άλλων- δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν. Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958-1974.

suxoi

1898 Παντρεύονται Λένιν και Κρούπσκαγια, προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να τον ακολουθήσει –μετά τη φυλακή, στην εξορία του στα βάθη της Σιβηρίας.

1910 Στη Ρωσία, τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα.

1916 Στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, μια βόμβα εκρήγνυται στην Market Street κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Preparedness Day (ημέρας ετοιμότητας) που διοργανώθηκε από τοπικούς υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της αμερικανικής εισόδου στον παγκόσμιο πόλεμο σκοτώνοντας 10 και τραυματίζοντας 40 άτομα

1920 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. (Γεν. 11/5/1868)

xatzopoulos

1927 Ιδρύεται η Ρόμα από τη συνένωση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρόμαν, της Άλμπα-Αουντάτσε και της Φορτιτούντο-Προ Ρόμα. Πρωτοστάτης της ίδρυσης και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμεί την ύπαρξη δύο ισχυρών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Βορρά.

1929 Επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

1932 Γεννήθηκε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, Όσκαρ ντε λα Ρέντα

1932 Πέθανε ο Ερίκο Μαλατέστα, ιταλός αναρχοκομμουνιστής, φίλος του Μπακούνιν. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μεταξύ φυλακής και εξορίας. (Γεν. 14/12/1853)

1933 Ο Αμερικανός Γουίλι Ποστ γίνεται ο πρώτος πιλότος που κάνει το γύρο του κόσμου, οδηγώντας ένα μονοπλάνο της Λόκχιντ.

1934 Έξω από το Biograph Theater στο Σικάγο, ο John Dillinger «Νο1 δημόσιος κίνδυνος», τραυματίζεται θανάσιμα από πράκτορες του FBI.

1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

1937 New Deal: η Γερουσία των ΗΠΑ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Franklin D. Roosevelt να προσθέσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο 1942 Ξεκινά η συστηματική εκδίωξη και ξεκλήρισμα των Εβραίων από το Γκέτο της Βαρσοβίας.

1940 Ιδρύεται στη Βρετανία η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), με βασικό ρόλο στην κατασκοπία, τη διενέργεια καταδρομών και δολιοφθορών στην κατεχόμενη Ευρώπη. Η SOE είχε δράση και στην Ελλάδα

1943 500.000 λαού στην κατεχόμενη Αθήνα με κάλεσμα του ΕΑΜ πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.Ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».

katoxi1943 Παναγιώτα Σταθοπούλου την κομμάτιασαν οι ερπύστριες του γερμανικού τανκς στη διαδήλωση κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής

stathopoulou

1943 Την ίδια μέρα η Ελβετία απαγορεύει κάθε ναζιστικό κόμμα ή οργάνωση.

1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1944 Έπειτα από σκληρές μάχες με τους Ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη Πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

1944 Σφαγή στον καθεδρικό ναό San Miniato, έξω από την Πίζα -οι ένοπλες δυνάμεις (πυροβολικό) των ΗΠΑ σκοτώνουν 55 άμαχους που ήταν μέσα στην εκκλησία.
Επί χρόνια οι αμερικανοί κυκλοφορούσαν το αφήγημα, πως το έκαναν Γερμανοί.

1946 Απόπειρα στο King David Hotel: To Irgun (παραστρατιωτική σιωνιστική ισραηλική οργάνωση) πυροδοτεί βόμβα στο ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, έδρα της βρετανικής στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης, σκοτώνοντας 90 άτομα.
Δυο χρόνια αργότερα σε συνεργασία με την επίσης ακροδεξιά ομάδαι Lehi συντελείται η σφαγή Deir Yassin (χωριό ~600 κατοίκων κοντά στην Ιερουσαλήμ) όταν 130 πληρωμένοι δολοφόνοι  σκότωσαν τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιους Άραβες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών (ανεξακρίβωτοι οι τραυματίες και πόσοι επέζησαν).

1949 Εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.

1949 Γεννήθηκε ο Λάσε Βίρεν, φιλανδός δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Υπήρξε ο μόνος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις, στα 5 και 10 χιλιόμετρα (1972, 1976).

1955 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Γουίλεμ Νταφόε.

1959 Λήγει η δίκη του Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών. Καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

1974 Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Ν. Σαμψών, που εγκατέστησε η Χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Στις 16:00 το απόγευμα αρχίζει να ισχύει η κατάπαυση του πυρός, όπως είχε συμφωνηθεί.

1962 Πρόγραμμα Mariner: Το διαστημικό λεωφορείο Mariner 1 κινείται εκτός ελέγχου μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτόξευση και πρέπει να καταστραφεί.

1970 – Αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής από έξι Παλαιστίνιους που ζητούν την απελευθέρωση συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα.
Το αεροσκάφος παραμένει για οκτώ ώρες στο Ελληνικό … τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους, με τη απλή διαβεβαίωση ότι οι επτά κρατούμενοι θα αφεθούν στο άμεσο μέλλον και παραδίδονται στις αιγυπτιακές αρχές (δεν του δέχτηκε ο Λίβανος).

1970 Μια επίθεση που ενορχηστρώθηκε από την «Ndrangheta» (ομάδα οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας που έχει την έδρα της στην Καλαβρία) μακρύ χέρι των νεοφασιστών στο Reggio Calabria εκτροχιάζει το τραίνο υψηλής ταχύτητας Freccia del Sud κοντά στην Gioia Tauro, προκαλώντας 6 θανάτους και 60 τραυματισμούς. Η επίθεση είναι κομμάτι του μεγάλου πάζλ της Strategia della tensione (στρατηγική της έντασης) στην Ιταλία.

1975    ?   Φωτογραφική ματιά ?  Stanley Forman «Έξοδος Κινδύνου που Καταρρέει»Έξοδος Κινδύνου που Καταρρέει

1977  Ο Κινέζος ηγέτης Deng Xiaoping επιστρέφει στην εξουσία.

1980 Ο πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης του Εθνικού ΓΣ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

1981 Καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη για τον Mehmet Ali Ağca, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Giovanni Paolo II (Ιωάννη Παύλου ΙΙ).

Γιάννης Γαΐτης1984 Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Γιάννης Γαΐτης

gaitis

1987 Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Μέχρι τις 29 Ιουνίου η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε 1.300 η επίσημη εκτίμηση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα).

1991 Παλαιοντολογικά ευρήματα από ανθρωποειδή, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους και αντιλόπες, ηλικίας 8-10 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτονται στη Νικίτη Χαλκιδικής.

1991 Την ίδια μέρα στην Τουρκία, το συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας είναι παράνομο και διατάζει το κλείσιμό του.

1991 Συλλαμβάνεται ο serial killer Jeffrey Dahmer (Τζέφρι Ντάμερ) αφού βρέθηκαν λείψανα 11 ανδρών και αγοριών στο διαμέρισμά του στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

1992 – Κοντά στο Medellín (Μεδεγίν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας μετά την πρωτεύουσα Μπογκοτά), ο άρχοντας ναρκωτικών Pablo Escobar δραπετεύει από την πολυτελή φυλακή του, φοβούμενος την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1993 – Πεθαίνει ηθοποιός Γιάννης Αργύρης.

1995 Χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 91-73.

1996 Συγκλονιστική αναμέτρηση Βαλέριου Λεωνίδη- Ναούμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Λεωνίδης παίρνει τελικά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας σηκώσει 145 κιλά στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνολο. Για τον Σουλεϊμάνογλου είναι το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιάδα.

2003 (μετα)Ιρακινός πόλεμος μέλη του 101ου αερομεταφερόμενου σώματος marines των ΗΠΑ, με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων, επιτέθηκαν σε ένα συγκρότημα κτιρίων στο Ιράκ, σκοτώνοντας –μεταξύ άλλων, τους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, ‘Uday και Qusayy, συν τον 14χρονο γιο του Κουσάι Μουσταφά Χουσεΐν.

2003 Φωτιά από βραχυκύκλωμα στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, με απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από την περιοχή.

2004 Εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνών των ΗΠΑ, έκθεση για την 11η Σεπτεμβρίου (2001) που απαλλάσσει τους προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, αλλά τους καταλογίζει ευθύνη για στραβά των υπηρεσιών ασφαλείας που διέρρευσαν σειρά πληροφοριών που εκμεταλλεύτηκαν οι τρομοκράτες.
Νωρίτερα σε έκθεση 800 σελίδων, πολλές από τις οποίες περιείχαν απόρρητες πληροφορίες, επικρίνεται το FBI και η CIA και η ευθύνη επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

2005 Λονδίνο: η ρωσίδα Elena Isinbaeva είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που πέρασε τα 5 μέτρα στο επί κοντώ.

2011 Νορβηγία: τρομοκρατικές επιθέσεις στο Όσλο, μια βόμβα σε αυτοκίνητο εκρήγνυται στο κέντρο της πόλης όχι μακριά από τα γραφεία του πρωθυπουργού, προκαλώντας 8 θανάτους.
Δύο ώρες αργότερα μετά μια βροχή από σφαίρες στην Utøya, ένα μικρό νησί 30 χλμ από την πρωτεύουσα, μετρούνται 69 θύματα (σφαγή σε κατασκήνωση νεολαίας).

2018 Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου

manos1

 

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης