figourini banner 1 2021

σ

Μιά κακιά στιγμή και μιά φάση που χάλασε, του Θανάση Σκαμνάκη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο νεαρός που ομολόγησε πως σκότωσε την κοπέλα στη Φολέγανδρο έκανε εξ αρχής μια πολύ αποκαλυπτική, για τον κοινωνικό συμβολισμό της και για την ουσία του κόσμου μας, δήλωση.

Είπε, κατά πρώτον, πως έφταιγε η κακιά στιγμή (σύμφωνα με το τηλεοπτικό εγχειρίδιο: τι λέμε όταν σκοτώνουμε τη γυναίκα μας για να τη γλυτώσουμε, του γνωστού συνδικαλιστή αστυνομικού) και εν συνεχεία, πως «χάλασε η φάση».

Τα δυο αυτά δεν είναι ίδια.

Η κακιά στιγμή είναι μια παλιά, σχεδόν κλασική συνταγή, που ανταποκρίνεται στην ιδέα της αντρικής οργής και αντίδρασης, τη σχεδόν νομιμοποιημένη, ή έστω κοινωνικώς ανεκτή. Το ομολόγησε ευθαρσώς ο αρθρογράφος των «Νέων» (θα προτιμούσα μετά την κατακραυγή να βγει να υποστηρίξει με επιχειρήματα την άποψή του, κι όχι να κρύβεται στην ανωνυμία και τη δήθεν συγγνώμη της εφημερίδας του) όταν έγραψε πως «τότε ο 30χρονος έκανε αυτό που έχει περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών: την έσπρωξε στα βράχια…».

Προφανώς, το θέμα είναι γιατί μπορεί να περνάει αυτό από το μυαλό κάποιων ανδρών. Προφανώς, η στιγμή (η κακιά)  δεν είναι μια έκρηξη στο κενό. Είναι η συσσώρευση των πολλών στιγμών που ζει το ζευγάρι και η συμπύκνωση συνηθειών και δεδομένων με ιστορία αιώνων, μια μακρά ιστορία κακοποιήσεων, οι οποίες μερικές στιγμές, κακές στιγμές, οδηγούνται στην ακραία συνέπεια. Τα βράχια, λοιπόν, είναι απλώς(!) η ακραία εκδοχή!..

Αναπτύσσεται μέσα στο πεδίο εκείνο, όπου ο άντρας είναι άντρας, ο έρωτας είναι κυριαρχία, ο τσαμπουκάς ελιξήριο της επιθυμίας, ο έρωτας επιβολή και η κατάκτηση ολοκληρωτική.  Όπου το αρσενικό έχει δικαιώματα και το θηλυκό υποχρεώσεις. Και όπως είναι φυσικό πως ο άντρας γεννά και η γυναίκα τίκτει, έτσι κι εδώ, ο άντρας πηδά και η γυναίκα υποκύπτει. Το όρισε και ο κωμικός ηθοποιός και πρώην υπουργός: είμαι άντρας παλιάς κοπής, δεν δέχομαι να μου λένε όχι οι γυναίκες. Έτσι μεγαλώνουν συχνά οι μανάδες στα αγόρια τους.

Η Παλαιά Διαθήκη μας διέταξε να μη δώσουμε την ψυχή μας στη γυναίκα

αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δύναμή μας («Μη δως γυναικί την ψυχή σου, επιβήναι αυτή επί την ισχύ σου», Σοφία Σειράχ).

Η δεύτερη φράση, πως «χάλασε η φάση», είναι πιο σύγχρονη κατηγορία με προφανείς παραδοσιακές καταβολές.

Δεν είναι απλώς μια μοντέρνα έκφραση, αλλά μια ολόκληρη αντίληψη για τις σχέσεις  και τη ζωή. Η οποία ζωή και οι οποίες σχέσεις, δεν είναι συσσώρευση γνώσης, εμπειρίας, δυνατοτήτων, διαψεύσεων και προσπαθειών, αλλά φάσεις που κάθονται ή όχι. Ο έρωτας είναι φάση που κάθεται. Ο φόνος είναι πιθανόν μια φάση που χάλασε!  

Ιδιαίτερα στο ζήτημα των ερωτικών σχέσεων, είναι η συνέχεια επί του πραγματικού όσων έχουν προβληθεί επί της οθόνης.

Είναι η συνέχεια των απόψεων του άλλοτε ιδιοκτήτη περιοδικών και τηλεοπτικού οδηγητή μας, ο οποίος όπως μας γνωστοποίησε ξεβλάχεψε την Αθήνα. Είναι ο συγγραφέας που διασχίζει τις πολιτικές παρατάξεις και μας ενημερώνει πως έχει πηδήσει τη μισή γυναικεία Αθήνα. Είναι ο εκλιπών πλέον, αλλά το πνεύμα του έχει διαδόχους, Θέμος Αναστασιάδης, ο οποίος αποθέωσε τη γοητεία του ευτελούς, εξύμνησε τη χυδαιότητα, φραστική και πραγματική, παρουσίασε τις μοντέλες γλάστρες στο τηλεοπτικό του σκουπίδι, ως ανούσια διακοσμητικά, χλεύασε τις διεκδικήσεις και τους αγώνες, γυναικών και εργαζομένων!

Είναι αυτοί που εκχυδάϊσαν το μεταμοντέρνο κατακερματισμό των πάντων, όπου οι αξίες είναι ίσες και κοινές, το υψηλό και το ευτελές ίδιο, το σπουδαίο και το αμελητέο, το σοβαρό και το χυδαίο, αξίες χωρίς ιεράρχηση, χωρίς εσωτερική συνοχή και νόημα, αξίες χωρίς αξίες. Φάσεις.

Είναι αυτοί που διέσυραν τα φεμινιστικά κινήματα, τις ιδέες περί πολιτικής ορθότητας, τις διεκδικήσεις των γυναικών, κόντρα στις στρατευμένες φεμινίστριες οι οποίες …αφήνουν αξύριστα τα πόδια τους, κρατάνε ταγάρια και μιλάνε σαν άντρες…   

Καθώς το παν είναι να κάτσει η φάση. Αυτή είναι αξία της ζωής, αυτή είναι η αξία και του άντρα!...

Ποιος έρωτας, ποια σχέση, ποια ισοτιμία, ποια αγάπη; Φάση είναι όλα αυτά, κι αν κάτσει… κι αν σου κάτσει!...

Αν όμως η φάση χαλάσει τι κάνει τότε ο αποδέκτης κυρίαρχος;

Μπορεί και να δικαιούται, ως κατακτητής που είναι - κατακτητής φάσεων - να αφεθεί στην κακιά στιγμή κι αν η στιγμή έρθει δίπλα σε ένα γκρεμό να τσακίσει την κοπέλα στα βράχια, αφού πρώτα τη σπάσει στο ξύλο γιατί τον εξέθεσε, ως άντρα, ως κατακτητή, ως έρωτα με τις προδιαγραφές του σημερινού λάϊφ στάιλ και του παραδοσιακού ο άντρας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του κι ο έρωτας θέλει τα χαστούκια του, όπως μας διαμήνυσε και η συγγραφέας.  

Σε αυτή ακριβώς τη συνέχεια βρίσκονται το άρθρο των «Νέων», οι δηλώσεις της συγγραφέως και κάποιες ακόμη παρόμοιες αντιδράσεις. Από μια άποψη το βρίσκω ενδιαφέρον, μη πω και τίμιο. Την κρίσιμη, οριακή στιγμή, όταν ξεσηκώνεται η γενική κατακραυγή προσπαθούν να φανούν συνεπείς με όσα είχαν διδάξει όλο το προηγούμενο διάστημα – οι ίδιοι ή οι όμοιοι.

Να συνεισφέρουν μια φωνή «ψυχραιμίας» στην «εξαλλοσύνη» των φεμινιστριών και των υποστηρικτών τους που ζητούν … αίμα!

Υποτίθεται πως μιλούν νηφάλια επιδιώκοντας να μην επιτρέψουν να κυριαρχήσει ένα ανθρωποφαγικό μίσος εναντίον του συγκεκριμένου δράστη και όλων των πριν και επόμενων.

Γι’ αυτό και βιάστηκαν πριν ακόμη γίνουν γνωστά τα πραγματικά γεγονότα της δολοφονίας να μιλήσουν!

Έτσι λοιπόν εξ αιτίας της φάσης που χάλασε και της κακιάς στιγμής που ακολούθησε, θρηνούμε γυναικείες ζωές την μια πάνω στην άλλη, κι εδώ στην καθ’ ημάς Ανατολή κι εκεί στην καθημαγμένη αλλά αναπτυγμένη Δύση, όχι μόνο τη μεσογειακή όπου το θερμό ταπεραμέντο κάνει τους έρωτες πιο δολοφονικούς, αλλά και στη, μοντέλο, βόρεια, όπου το (αντρικό) αίμα είναι μεν πιο κρύο, αλλά το ίδιο …επιβλητικό!

Καταλαβαίνουμε συνεπώς, πως δεν πρόκειται για περιθωριακό πρόβλημα, μιας κοινωνίας κρίσης, που δεν μπορεί να δώσει ουσία στη ζωή μας. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι μια ακόμη εκτός πολιτικής ατζέντας κοινωνική παρεκτροπή. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι ζήτημα γυναικείο.

Καθίσταται κεντρικό ζήτημα της κοινωνικής μας υπόστασης. Συστατικό μιας γενικής παρακμής, η οποία χρειάζεται ριζικές απαντήσεις και λύσεις.

Υ.Γ. Στο προηγούμενο άρθρο έγραψα λάθος πως η Μαρίνα (Ρένα Χατζηδάκη) έγραψε την «Κατάσταση πολιορκίας» στα κρατητήρια της Ασφάλειας στην Μπουμπουλίνας. 

Επειδή η ιστορική μνήμη (και ο σεβασμός μας προς τους ανθρώπους εκείνους) είναι κρίσιμο μέγεθος της ζωής μας, ας αποκαταστήσω το σωστό όπως το διατύπωσε σε παρατήρησή της μια καλή αναγνώστρια:

«Στις φυλακές Αβέρωφ και όχι στην Μπουμπουλίνας έγραψε η Ρένα την «Κατάσταση πολιορκίας». Τα ποιήματα βγήκαν από εκεί με τα άπλυτα της συγκρατούμενης της, Σωτηρούλας Παπαδοπούλου, που τα παρέδωσε στη μητέρα της. Η τρίτη νεαρή κρατούμενη των φυλακών ήταν η Τώνια Μαρκετάκη».

Την ευχαριστώ.  

 

https://kommon.gr/

Δημοφιλή Νέα

Θόλωσαν από τις «αναθυμιάσεις» του φυσικού αερίου και δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους…  (kozani.tv Μοντάροντας λέξεις & εικόνες)
Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ


Για «έγκλημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος Φωτόπου…

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)


«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Μυτιληνα…

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα


4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα.

Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη - Μελοποίησε «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών»
Στάθης Γιαννακόπουλος - Γενικός Γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας:
Πλεύρης: Καμιά μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών

Πλεύρης: Καμιά μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών


Στην επισήμανση ότι δεν θα υπάρξει καμία μονιμοποίηση …

Κορωνοϊός: Στα 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία μόλις εβδομάδα

Κορωνοϊός: Στα 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία μόλις εβδομάδα


Για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου το σύνολο των κρου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα