pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Λεωνίδας Στολτίδης: "Η κυβέρνηση «τρέχει» την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού που είναι περιουσία του λαού" (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την παραχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της στηλίτευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, μιλώντας σε Επιτροπή

της Βουλής, όπου έγινε σχετική συζήτηση.

Παραθέτουμε την ομιλία του:

«Πρέπει να πούμε ότι εν μέσω πανδημίας, με τον ελληνικό λαό να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τραγικές ελλείψεις, αντιμέτωπος και με μια νέα επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματά του, η κυβέρνηση, το υπουργείο, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζουν να τρέχουν το διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων. Ενός πάγιου απίστευτης αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιουσία του ελληνικού λαού.

Προς την πορεία της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού μετά την παράδοση του αυτοκινητόδρομου στο ΤΑΙΠΕΔ, τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων, τη σταδιακή αύξηση του αντιτίμου ανά χιλιόμετρο, την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τους κάθετους άξονες για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, για το οποίο δεν οφείλει ευρώ ο λαός μας, αλλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η σημερινή συζήτηση για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων το αποδεικνύει με όλους τους τρόπους.

Μετά την ικανοποίηση από κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών των αιτημάτων των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων να αποζημιωθούν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρήματα του λαού μας, άκουσον άκουσον, για τα διαφυγόντα κέρδη, λόγω του ότι ο κόσμος δεν κινείται στους αυτοκινητόδρομους, αποδεικνύεται λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση ότι "λεφτόδεντρα" υπάρχουν, όχι όμως για να σωθεί ο λαός μας από την πανδημία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Υπάρχουν αποκλειστικά για τις τσέπες μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Ενώ, λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία φτιάξατε την τούρτα για τα γενέθλια της απίστευτης κερδοφορίας που θα προκύψει για τον επιχειρηματικό όμιλο που θα βάλει στο χέρι συνολικά τον αυτοκινητόδρομο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης, μέσα φυσικά από το ξεζούμισμα του λαού μας πάνω στην ανάγκη του για τη μετακίνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει και το κερασάκι στην τούρτα. Πάλι με τα χρήματα του λαού μας, μέσω των συμβάσεων που σήμερα συζητάμε, πάλι δεκάδες εκατομμύρια κέρδη ουσιαστικά για τον επιχειρηματικό όμιλο που αναλαμβάνει. Θα παραδώσετε τον αυτοκινητόδρομο "κουφέτο" ανανεωμένο, μετά τις επισκευές και τη συντήρηση, να παράγει μόνο κέρδη, χωρίς έξοδα και ρίσκα για τον επιχειρηματικό όμιλο που θα τον πάρει, αλλά και άπιαστο όνειρο για όλο και μεγαλύτερη πλειοψηφία του λαού μας και για την ανάγκη και των πιο απλών μετακινήσεων που πολλαπλασιάζονται κιόλας, μια και συνεχώς κλείνουν και συγχωνεύονται δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ασφαλιστικές υπηρεσίες και, παράλληλα, το εισόδημα καταβαραθρώνεται από την ακρίβεια, την ανεργία, την απλήρωτη δουλειά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πάνω στην Εγνατία Οδό είναι η Σιάτιστα, με τα παράπλευρα διόδια σε έναν πληθυσμό που έχει τσακιστεί από την απολιγνιτοποίηση, την κρίση στη γούνα και το κλείσιμο όλων αυτών των υπηρεσιών που έχει ανάγκη να καλύπτει τις ανάγκες του.

Νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει μια αναφορά στην αναντιστοιχία του προϋπολογισμού του έργου με τον μειοδότη να καταθέτει προσφορά σχεδόν στο ένα τρίτο αυτής και εδώ αναρωτιέται κανείς πώς θα γίνει αυτό. Δηλαδή, θα κάνει το μισό έργο; Θα κάνει πρόχειρη δουλειά; Θα τσακίσει εργατικά δικαιώματα; Θα ανοίξει το δρόμο μετά για εκβιασμούς στο Δημόσιο για αποζημιώσεις; Η πείρα δείχνει ότι σε τέτοιου είδους έργα όλα αυτά είναι αντικειμενική πραγματικότητα και ισχύουν μαζί.

Διαχρονικά από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, από την κατασκευή, αλλά και την ανάληψη της ετήσιας συντήρησης, αλλά και οι τράπεζες. Αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι τα λεγόμενα εμβληματικά έργα φορτώνονται δύο και τρεις φορές στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αποκαλύπτεται και ο ρόλος του κράτους, συλλογικού καπιταλιστή, που αφού ανέλαβε την κατασκευή ενός σύνθετου και δύσκολου έργου, τώρα τα παραδίδει προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Αποδεικνύεται, όμως, και για άλλη μια φορά η επικαιρότητα της πρότασης που καταθέτει ως λύση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στο λαό για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των μεταφορικών υποδομών, για την ένταξη του σχεδιασμού της κατασκευής, της συντήρησης, της λειτουργίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και, βέβαια, στην αξιοποίηση του έμπειρου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, όπως αυτού της Εγνατίας Οδού, στην υπηρεσία των μεγάλων αναγκών του λαού μας και για μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης κ.ά. και όχι, στην απαξίωσή τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της άναρχης οικονομίας που υπηρετείτε, που έχει βάση μόνο το κέρδος και σαπίζει οτιδήποτε αποτελεί εξέλιξη».

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: Στους 32.226 οι νεκροί


Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα: