figourini banner 1 2021

σ

Ομιλία Π. Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «• Η δημόσια εκπαίδευση είναι το θεμέλιο μιας υγιούς και ισορροπημένης κοινωνίας και η βάση για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε χώρας.

• Όταν θέλεις βελτιώσεις, όταν θέλεις να δουλέψεις, σαφέστατα και κάποια πράγματα θα αλλαχθούν και κάποιοι θα ξεβολευτούν και ίσως να έχει σε κάποιες κατηγορίες και πολιτικό κόστος.

• Κανένα πολιτικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι πάνω από το συμφέρον της νέας γενιάς των μαθητών και των φοιτητών και πραγματικά θα δουλέψουμε όλοι και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί μας νοιάζουν τα νιάτα, γιατί το οφείλουμε στην πατρίδα μας και το οφείλουμε στη νέα γενιά.

• Έχουμε προγραμματίσει για το Σεπτέμβριο, την πρόσληψη 11.700 νέων επιστημόνων εκπαιδευτικών, αυτή η απόφαση μαζί με τους 4.800 της ειδικής αγωγής, οι οποίοι ήδη έχουν προσληφθεί, καθώς και τις 1.100 νέες οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που ιδρύονται, είναι το μεγάλο κεφάλαιο, το μεγάλο επίτευγμα του Υπουργείου Παιδείας»

Κυρία Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

• η δημόσια εκπαίδευση είναι το θεμέλιο μιας υγιούς και ισορροπημένης κοινωνίας και η βάση για την πρόοδο και την ανάπτυξη κάθε χώρας και κάθε κυβέρνηση έχει ευθύνη να ασχολείται με τα επιμέρους ζητήματα της παιδείας και να δίνει λύσεις, αφού ασχοληθεί στη λεπτομέρεια και με σοβαρότητα.

Τα μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση και γενικότερα την παιδεία, τα οποία απασχολούν τη χώρα μας, είναι συγκεκριμένα και πρέπει να τα δεχθούμε και να τα παραδεχθούμε εάν θέλουμε να τα λύσουμε, και πρέπει να τα λύσουμε, γιατί το οφείλουμε στη νέα γενιά. Γιατί τα προβλήματα της νέας γενιάς είναι πολύ πιο σοβαρά από τα δικά μας πολιτικά ζητήματα και τις πολιτικές διαφωνίες και διαφορές μας.

• Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων επιστημόνων, οι οποίοι επενδύουν στην εκπαίδευσή τους, επενδύουν σε χρόνο, σε χρήμα, αυτοί, οι οικογένειές τους και παίρνοντας το πτυχίο, δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή χρειάζεται να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που σπούδασαν ή να φύγουν στο εξωτερικό.

Οφείλουμε, λοιπόν, να πάρουμε τα μέτρα μας.

Τι είναι καλύτερο, να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν και χιλιάδες επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό;

Πρέπει να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις, όπως να εκπαιδεύσουμε με τέτοιο τρόπο τους επιστήμονες σε νέες δεξιότητες, με βάση τα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να είναι χρήσιμοι σε κάποια επαγγέλματα, τα οποία χρειάζονται στη χώρα μας και δεν έχουμε αυτές τις εξειδικεύσεις. Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται μία περαιτέρω οργάνωση.

• Από την άλλη, στο χώρο της εκπαίδευσης έχουμε χιλιάδες εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί. Οι οικογένειές τους και οι ίδιοι αγωνιούν.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί εύκολα, γιατί ο δάσκαλος και ο καθηγητής που έχει εκπαιδευτεί αναλόγως, είναι παιδαγωγός, είναι επιστήμονας, δεν μπορεί εύκολα να κάνει κάποιο άλλο επάγγελμα.

Εμείς έχουμε προγραμματίσει για το Σεπτέμβριο, την πρόσληψη 11.700 νέων επιστημόνων εκπαιδευτικών και αυτό είναι το μεγάλο συν, είναι αυτό που πρέπει να ακουστεί από άκρο σε άκρο σε όλη την Ελλάδα, όχι αυτό που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά οι φωνές όλων αυτών των ανθρώπων που θα στηρίξουν τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά θα μπορέσουν και οι ίδιοι να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, να γίνουν εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν, να δράσουν και ζήσουν τις οικογένειές τους.

Αυτή η απόφαση μαζί με τους 4.800 της ειδικής αγωγής, οι οποίοι ήδη έχουν προσληφθεί, καθώς και τις 1.100 νέες οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που ιδρύονται είναι το μεγάλο κεφάλαιο και το μεγάλο επίτευγμα του Υπουργείου Παιδείας.

• Εδώ θέλω να σταθώ στη σημασία των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών.

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν παγκοσμίως. Πρέπει να δώσουμε τις βάσεις στη νέα γενιά. Συναντούμε τη βία, ιδίως τη βία εναντίον των γυναικών, ακόμη και την ενδοοικογενειακή βία που έχει πάρει διαστάσεις. Και από την εκπαίδευση πρέπει να μπουν οι βάσεις.

Σημαντικότατη η πρωτοβουλία να αυξηθεί (ο αριθμός των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών) και να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους μέσα στα σχολεία για να μπουν οι αρχές, οι κανόνες, οι βάσεις για να έχουμε τα παιδιά μας ασφαλή και βέβαια, να εκπαιδευτεί ο καθένας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

• Εκτός, όμως, από το θέμα των επιστημόνων που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, η παιδεία πρέπει να πάρει μέτρα και για τους φοιτητές. Γι’ αυτούς που ήδη σπουδάζουν. Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε μεγάλο αριθμό εισακτέων, πολύ μικρό αριθμό ατόμων που παίρνουν το πτυχίο.

Ένα είναι το δεδομένο, ότι τα νούμερα –είτε είναι οι φοιτητές οι οποίοι μένουν πάρα πολλά χρόνια και δεν τελειώνουν, είτε είναι πραγματικά αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει η σχολή τους- είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι, πρέπει να κάνουμε κάτι.

Μπαίνει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δεν είναι σωστό αυτό; Δεν είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι θα μπορεί να σπουδάσει κάποιος αυτό που επιλέγει και όχι επειδή τυχαία -μιας και δεν μπόρεσε να περάσει πουθενά, με δύο, τρία, πέντε- βρίσκεται σε μια σχολή; Είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα βοηθήσει στο να έχουμε πτυχιούχους εκεί που επέλεξαν και βέβαια, με το ν+2 και το ν+3, δηλαδή τον περιορισμένο χρόνο που θα έχουν πλέον, θα εντατικοποιηθούν και θα έχουμε ανθρώπους πιο γρήγορα στα πτυχία τους.

Αυτό είναι καλό και για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους και για τη χώρα.

• Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και εκεί έχουμε συναντήσει πολλά τρωτά.

Άκουσα λόγια μεγάλα, αυτή την πραγματικότητα, όμως, δεν την είδε κανείς;

Δεν είδαμε ότι στα σχολεία μας πηγαίνουν τα παιδιά και παράλληλα αναζητούν και δεύτερη εκπαίδευση, συμπληρωματική; Αυτό γιατί γίνεται; Δεν είναι μια μορφή αυτή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, των καθηγητών και των δασκάλων; Μπορεί να μην ισχύει σε όλη την έκταση, μπορεί να γίνεται και πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά εμείς πρέπει να το αφήσουμε έτσι;

Δεν πρέπει να γίνονται διορθωτικές κινήσεις;

Δεν πρέπει να ενισχύσουμε και να βοηθήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα;

Δεν πρέπει να έχει ό,τι χρειάζεται ο μαθητής για να νιώθει ασφαλής;

Έτσι, λοιπόν, εφαρμόζεται ένα οργανωμένο σύστημα με τους συμβούλους επόπτες, με τους συμβούλους στα θέματα τα παιδαγωγικά και τα επιστημονικά, τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις που πρέπει να εκτελούν οι εκπαιδευτικοί.

Με βάση την αξιολόγηση δεν πρέπει να τιμωρηθεί κανείς, απλώς όπου υπάρξουν κενά, ως οφείλει το κράτος θα παρέμβει για να ενισχύσει, να βοηθήσει, να καθοδηγήσει, να εμπλουτίσει, έτσι ώστε να μπορεί ο μαθητής να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καθώς και ο εκπαιδευτικός ο οποίος φρόντισε να έχει όλες αυτές τις γνώσεις, είτε γιατί ταίριαζε το πτυχίο του, είτε γιατί προσπάθησε ο ίδιος, είτε από κάποιες συγκυρίες έτυχε να βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, θα επιβραβευτεί με το να γίνει στέλεχος εκπαίδευσης και να έχει και ένα κίνητρο για να δουλέψει περισσότερο κάθε εκπαιδευτικός προς την κατεύθυνση αυτή.

• Επίσης, θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντική και η μέριμνα που γίνεται στον τομέα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Η ορθοδοξία υπήρξε διαχρονικά το στήριγμα του τόπου της πατρίδας, της οικογένειας. Στηρίζει την κοινωνική συνοχή. Έχει βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές και συνεχίζει να βοηθά.

Είναι σημαντικό που της δίνεται αναβάθμιση, που στέκεται δίπλα το Υπουργείο, που φροντίζει να υπάρχουν, μέσα από τη σχολή μαθητείας, περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις για τους μελλοντικούς κληρικούς, οι οποίοι θα είναι δίπλα στον κάθε άνθρωπο και θα του συμπαρασταθούν στις δύσκολες ώρες.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι

• όταν θέλεις βελτιώσεις, όταν θέλεις να δουλέψεις, σαφέστατα και κάποια πράγματα θα αλλαχθούν και κάποιοι θα ξεβολευτούν και ίσως να έχει σε κάποιες κατηγορίες και πολιτικό κόστος.

Ευτυχώς, ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός δεν μπαίνουν σε τέτοια διλήμματα.

• Κανένα πολιτικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι πάνω από το συμφέρον της νέας γενιάς των μαθητών και των φοιτητών και πραγματικά θα δουλέψουμε όλοι και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια,

γιατί μας νοιάζουν τα νιάτα,

γιατί το οφείλουμε στην πατρίδα μας και

το οφείλουμε στη νέα γενιά.

 

Σας ευχαριστώ.

28/07/2021

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Δημοφιλή Νέα

Θόλωσαν από τις «αναθυμιάσεις» του φυσικού αερίου και δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους…  (kozani.tv Μοντάροντας λέξεις & εικόνες)
Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ


Για «έγκλημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος Φωτόπου…

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)


«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Μυτιληνα…

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα


4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα.

Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη - Μελοποίησε «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών»
Στάθης Γιαννακόπουλος - Γενικός Γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας:
Πλεύρης: Καμιά μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών

Πλεύρης: Καμιά μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών


Στην επισήμανση ότι δεν θα υπάρξει καμία μονιμοποίηση …

Κορωνοϊός: Στα 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία μόλις εβδομάδα

Κορωνοϊός: Στα 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία μόλις εβδομάδα


Για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου το σύνολο των κρου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα