figourini banner 1 2021

σ

Ομιλία του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Θα είναι σα να έχουμε κτηματολόγιο, αλλά δεν θα έχουμε», προφήτεψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εξηγήσει την επί της αρχής,

ακόμα, απόρριψη από το κόμμα του ενός νομοσχεδίου, που ξεκάθαρα δίνει λύσεις σε προβλήματα και κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ανακάλυψε τον τροχό ο επισπεύδων υπουργός, με την συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Απλά, αφαιρεί τα εμπόδια από μπροστά του και τον αφήνει να κυλήσει.

Και ναι, ο συλλογισμός είναι τόσο απλός, ώστε να διερωτάται κανείς, πως δεν το είχαμε σκεφτεί από την αρχή.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι σήμερα, η διαδικασία κτηματογράφησης προϋποθέτει πολλά και χρονοβόρα στάδια και την εκκαθάριση όλων των διαφιλονικούμενων ιδιοκτησιών ή δικαιωμάτων, προκειμένου να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη περαίωσης και να γίνουν οι εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία.

Ποια είναι η ιδέα; Ότι δε μπορεί το 2%, έστω το 10% κατά την αντιπολίτευση, των αμφισβητούμενων δικαιωμάτων, να κωλυσιεργεί τη διαδικασία για το υπόλοιπο 98% -έστω και για το 90%- των ακινήτων μίας περιοχής, που δεν έχουν καμία εκκρεμότητα.

Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και κόστη στους πολίτες, και αποτελεί αναπτυξιακό εμπόδιο για τη χώρα.

Ποια είναι η προτεινόμενη λύση; Μετά την υποβολή των εγγραπτέων δικαιωμάτων και την ανάρτηση, να ακολουθούν οι αιτήσεις διόρθωσης, να εξετάζονται τα πρόδηλα και μη σφάλματα, να αναμορφώνονται βάσει αυτών οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα, ενώ, σε όσες περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει αμφισβήτηση, η διαφορά να διαβιβάζεται στις επιτροπές επίλυσης, χωρίς, όμως, αυτό να κωλύει την περαίωση της κτηματογράφησης.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών. Έτσι, ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, δηλαδή στην εξ΄ αποστάσεως λήψη πιστοποιητικών και την υποβολή αιτήσεων για την καταχώριση πράξεων.

Εξάλλου, με τη σημείωση όλων των εκκρεμών αμφισβητήσεων στα κτηματολογικά φύλλα, κάθε ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν ένα ακίνητο διεκδικείται και πόσο βάσιμη είναι η σχετική αμφισβήτηση.

Ποιες άλλες διευκολύνσεις προβλέπονται στο Σ/Ν;

 • Πρώτα απ΄ όλα η παράταση κατά ένα έτος (έως 31-12-2022) στην προθεσμία για τη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών. Πρόκειται για απολύτως αναγκαία ρύθμιση, ώστε οι πολίτες να διορθώσουν τυχόν σφάλματα, ενόψει μάλιστα των σοβαρότατων συνεπειών του νόμου.
 • Η δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.
 • Ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη και η επιμόρφωση των κτηματολογικών δικαστών.
 • Η αντιστροφή του βάρους των αντιρρήσεων στη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, σε δικαιώματα «αγνώστου ιδιοκτήτη», στο Δημόσιο και μάλιστα σε σφιχτή προθεσμία 60 ημερών από την επίδοση της σχετικής αίτησης.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου, η συναίνεση του Δημοσίου θα τεκμαίρεται και ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου θα πρέπει, να προβαίνει στη διόρθωση.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την ευθύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη και θα αποτρέψει πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Είναι φανερό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αποτελούν το απόσταγμα της εμπειρίας από τις δυσλειτουργίες του συστήματος κτηματογράφησης, τις οποίες αντιμετωπίζουν χρηστικά και αποτελεσματικά και θα φέρουν πιο γρήγορα και πιο κοντά στον πολίτη τους καρπούς αυτού του τεράστιου έργου, που ονομάζεται Ελληνικό Κτηματολόγιο.

− Πάμε τώρα στην άλλη καινοτομία, στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου.

Ένα εργαλείο που θα επιτρέπει να γίνεται η μεταβίβαση ενός ακινήτου, απλά και γρήγορα, από το συμβολαιογραφείο, χωρίς να αναγκάζονται οι συμβαλλόμενοι σε μετακινήσεις και αναζητήσεις πιστοποιητικών.

Μέσω της διαλειτουργικότητας των μητρώων του Δημοσίου, 17 πιστοποιητικά θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία.

− Εξάλλου, το Κτηματολόγιο ενισχύεται κι από τις ρυθμίσεις για τη σύναψη συνεργασιών με το ΤΕΕ και από τη δημιουργία Μητρώου Διαπιστευμένων Μηχανικών

Ποιοι ωφελούνται απ΄ όλα αυτά;

Οι πολίτες και η χώρα συνολικά. Τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ευεργετικά:

 • Εξοικονόμηση χρόνου και πόρων
 • Ασφάλεια στις συναλλαγές.
 • Αναβάθμιση της χώρας στις διεθνείς κατατάξεις.
 • Δημιουργία ακόμα πιο φιλόξενου περιβάλλοντος για επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Ας δούμε όμως και τις νέες υπηρεσίες που εντάσσονται στο ψηφιακό κράτος.

 • Τις υπηρεσίες myAuto και Audit-Car, οι οποίες θα διαθέτουν σε ιδιοκτήτες οχημάτων και σε ελεγκτικές υπηρεσίες, αντίστοιχα, σημαντικά στοιχεία για κάθε όχημα: για την άδεια κυκλοφορίας, την καταβολή των τελών, την περίοδο της ασφαλιστικής κάλυψης, τη θέση σε ακινησία και την ένταξη στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων.
 • Την υπηρεσία myPhoto, για την ηλεκτρονική αποστολή σε δημόσιους φορείς φωτογραφίας ή υπογραφής, για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης, με τις απαραίτητες εγγυήσεις, από πιστοποιημένους φωτογράφους, και φυσικά μόνο με τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου πολίτη.
 • Και τέλος, τη νομοθετική αναγνώριση της ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής που βάζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ σε ένα tablet, όπως κάνουν σε μία τράπεζα ή σε μία ιδιωτική επιχείρηση.

Πρόκειται, πραγματικά, για φρέσκες εφαρμογές που θα προσθέσουν ψηφίδες στον ψηφιακό χάρτη της χώρας. Στο άλμα που έχουμε πετύχει, από τις 8,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2018, στα 300 εκατομμύρια που αναμένονται για φέτος, μέχρι τη λήξη του έτους.

Όμως, εξίσου σημαντικές είναι και οι προβλέψεις για το «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων», ενόψει της μεγάλης αύξησης που εμφανίζει ο αριθμός νέων παραγωγών στη χώρα μας, αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε στο θεσμικό πλαίσιο η σημερινή κυβέρνηση.

Με τις εισαγόμενες βελτιώσεις, η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο φιλόξενος προορισμός για κινηματογραφικές και άλλες παραγωγές, που εκτός των άμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων, ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της χώρας και το τουριστικό και επενδυτικό σήμα μας.

Ξεκίνησα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την προφητεία του συναδέλφου, θα κλείσω με μία δική μου.

Ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε διορθώσει την προδήλως εσφαλμένη τακτική της στείρας αντιπαράθεσης, όπως κάνει και σήμερα, σε μία περίοδο μάλιστα που για πρώτη φορά η πατρίδα μας μπορεί και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, θα συνεχίσει για καιρό να βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ίσως, όμως, όχι της αξιωματικής.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Κοζάνης

Δημοφιλή Νέα

Θόλωσαν από τις «αναθυμιάσεις» του φυσικού αερίου και δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους… (kozani.tv Μοντάροντας λέξεις & εικόνες)
Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ


Για «έγκλημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος Φωτόπου…

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)


«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Μυτιληνα…

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα


4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα.

Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη - Μελοποίησε «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών»
Δυτική Μακεδονία: Ένας Πρύτανης Πόντιος Πιλάτος σε μια περιφέρεια που αργοσβήνει (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Στάθης Γιαννακόπουλος - Γενικός Γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας:
Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες κατά Πλέυρη από υγειονομικούς (video)

Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες κατά Πλέυρη από υγειονομικούς (video)


Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αποδοκιμάζουν όσους πρ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα