figourini banner 1 2021

σ

Ξανά για το Θεοδωράκη και τα μεγάλα μεγέθη (του Θανάση Σκαμνάκη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Για μέρες τώρα ζήσαμε στο σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη. Μια ακόμη συνεισφορά του και ουσιαστικά μια ακόμη μάχη του, καθώς χρειάστηκε να επιβάλλει

, ενώ είχε ήδη φύγει, το πως θα ταφεί.

Δέκα μέρες σε ένα φως που εναλλασσόταν, άλλοτε σκληρό σαν ήλιος, άλλοτε δακρυσμένο σα φθινόπωρο, άλλοτε λυγμικό σαν καταιγίδα, άλλοτε απαλό σαν απόκριση… Παρέλασαν οι λυπημένες στρατιές των μουσικών αναστάσεων και των ηττημένων ελπίδων, μιας εποχής και ενός κόσμου, της εποχής και του κόσμου μας, που φεύγει και όλο ξαναγυρίζει να γλύψει τις πληγές, αγωνιώντας να ξαναβρεί φλέβες αιμάσσουσες και να ξαναδώσει έναν ρυθμό και μια προσδοκία σε καινούργια σχέδια.

Τώρα τον αποθέσαμε ασφαλή στον τόπο που επέλεξε και εμείς συνεχίζουμε τις ασχολίες μας. Όχι σα να μην έχει συμβεί τίποτα. Οι μέρες αυτές δεν ήταν σαν άλλες,  άφησαν ένα ακόμη σημάδι. Ξαναπαρουσιάστηκε ο αιώνας μπροστά μας, στιγμή-στιγμή σχεδόν (και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα) και αισθανθήκαμε πιο δύσκολα, καθώς ένα σημείο αναφοράς, ένα σημείο όπου στρεφόσουν σε δύσκολες φορές, δεν είναι πια στη θέση, εκεί που το τοποθετούσες, είτε για να το επικαλεστείς, είτε για να ξεσπάσεις πάνω του.

Σαν με τη μάνα μου, που ήξερα πως υπήρχε μια πλάτη για να καταφεύγω και να με υπερασπίζεται στα δύσκολα, ή απλώς και μόνο να σκέφτομαι πως υπάρχει κι αυτό ήταν παρηγορητικό, πως με μαλώνει και την άλλη μέρα το πρωί θα με ξυπνήσει μ’ ένα φιλί για να πάω στο σχολείο, πάντα, κι ας ήταν τόσες δεκαετίες που δεν  πήγαινα πια σχολείο… Κι όταν έφυγε έμεινε ένα κενό, η απουσία της νοητής διαφυγής.  

Τόσες ημέρες προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε το συναισθήματά μας και να αισθανθούμε το βάρος της απώλειας. Κι αυτό το «τη μάνα σου μην την πετροβολάς» έχει μια ακριβή σημασία. Ο Μίκης ήταν κι αυτός μια μάνα του συνειδητού εαυτού μας.

Μια μάνα μεγάλη. Πολλών ανθρώπων.

Είναι δύσκολο και πιθανόν οδυνηρό, να διατρέξουμε την πορεία του και να αξιολογήσουμε με πολιτικό τρόπο τη θητεία του. Κάποια στιγμή θα γίνει.

Εκείνος συνόψισε με το μεγάλο μέγεθος τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του κομμουνιστικού εγχειρήματος του 20ου αιώνα.

Αλλά ο θάνατος που σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι η ευκαιρία για να καθαρθούν οι νεκροί δεν έχει την ίδια αξία και νόημα όταν πρόκειται για όλους. Ψέματα λένε πως μπρος στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι.

Τα μεγάλα μεγέθη μας βοηθούν να καταλάβουμε πως είναι ο κόσμος που θέλουμε, και όσο ζουν και με το θάνατό τους. Προσφέρουν ένα μέγεθος κρίσης. Είναι σαν τα μεγάλα γεγονότα. Όπως οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις, ας πούμε.  Όταν συμβαίνουν δεν στέκονται να μετρήσουν τα επί μέρους, ποιος είπε τι, τι έγινε τη μια στιγμή, ποιο λάθος, ποιο σωστό,  συμψηφίζοντας μικροζημιές και μικροκέρδη. Μετράνε την κάθε στιγμή σαν να είναι αιώνας και την κάθε πράξη με το μέτρο της αιωνιότητας. Μετά ακολουθούν οι ερμηνείες, οι εξηγήσεις... Κι όταν ξαναγυρίσουμε στις  καθημερινές ασχολίες ξαναπιάνουμε το γαϊτανάκι των ενασχολήσεων με τα δευτερεύοντα, νομίζοντας πως αυτά είναι τα σπουδαία, αλλά εντωμεταξύ όταν έχει υπάρξει μια έξαρση, το μέτρο υπολογισμού έχει αλλάξει. Δεν μας χωράνε τα συμβατικά. Η ζωή η ίδια έχει πάρει άλλο μέγεθος. Γι’ αυτό και συχνά συντρίβονται εκείνοι που πέταξαν στο ύψος του Ίκαρου.

Έτσι έγινε με το Μίκη. Πέταξε μαζί με τη μεγάλη δεκαετία του 1940, ξαναπέταξεστην ανάταση της δεκαετίας του  ’60. Βρήκε το μέγεθός του ανάλογο με τα μεγάλα μεγέθη των ημερών. Κι όταν οι μέρες υποχωρούσαν συντριβόταν μαζί τους, πιο οδυνηρά και εκκωφαντικά. Με πτήσεις αετού που πέφτει στα κενά αέρος, μιας γήινης ξηρασίας, μη μπορώντας να συμφωνήσει σε μια ήπια εκδοχή των πραγμάτων - κι όσες φορές την αναζήτησε έδειχνε καρικατούρα του εαυτού του.

Σε κάθε περίπτωση μας κληροδότησε όχι μόνο μια μουσική, αλλά και ένα μέτρο, για να καταλαβαίνουμε χειροπιαστά πως είναι να ζεις στα μεγάλα μεγέθη. Πως είναι το βήμα που κάνει κι η λέξη που λες, να μην είναι σπατάλη ουσίας, αλλά υπέρβαση έρωτα και μέθης, κοινωνικής, πολιτικής...

Κι αφού περιπλανήθηκε σε πολλές φορές σε ξένη γη, πολλές άστοχες απόπειρες πτήσης – πως να πετάξεις πάνω από τους τάφους των ονείρων σου;- ξαναέδωσε μια ακόμη ανάταση με το θάνατό του.  

Η επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ - «Να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής… Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν από το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα «Μεγάλα Μεγέθη». Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ» - είναι μια ύψιστη απόδειξη.  

Και η επιλογή της επιγραφής στον τάφο του - «Πολέμησε το Δεκέμβρη» - πιστοποιεί την αξία των πραγμάτων, δίνοντας με εμφαντικό τρόπο να καταλάβουμε ποιο ήταν το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο της ζωής (και της ζωής του).

Δεν ξέρω αν αυτά είναι ικανά να σβήσουν τις «λεπτομέρειες» - αν δηλαδή με αυτό προσπαθούμε να πούμε πως σβήνουμε τις πράξεις και τις παραλείψεις που είναι ικανές να μας θυμίζουν και να μας μαθαίνουν - είναι όμως ικανά να αναδείξουν μέσα από άπειρες σκληρές και οδυνηρές λεπτομέρειες, μερικές φορές μοιραίες, ότι, και με ποιο τρόπο, υπάρχει και διατηρείται το μεγάλο μέγεθος.  

Στην περίπτωση του Μίκη όλη η σημασία εκφράστηκε με το ριζίτικο που τραγούδησαν οι βρακοφόροι στο Γαλατά:

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις ότε κι αν αστοχήσει, κι αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος θα ’ναι».

ΠΗΓΗ: www.kommon.gr

Δημοφιλή Νέα

Θόλωσαν από τις «αναθυμιάσεις» του φυσικού αερίου και δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους…  (kozani.tv Μοντάροντας λέξεις & εικόνες)
Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ


Για «έγκλημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος Φωτόπου…

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)


«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Μυτιληνα…

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα


4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα.

Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη - Μελοποίησε «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών»
Δυτική Μακεδονία: Ένας Πρύτανης Πόντιος Πιλάτος σε μια περιφέρεια που αργοσβήνει (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Στάθης Γιαννακόπουλος - Γενικός Γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας:
Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες κατά Πλέυρη από υγειονομικούς (video)

Θεσσαλονίκη: Αποδοκιμασίες κατά Πλέυρη από υγειονομικούς (video)


Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αποδοκιμάζουν όσους πρ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα