figourini banner 1 2021

σ

Πέτρος Κόκκαλης: "Η κλιματική κρίση δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, είναι πολιτικό έγκλημα" (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Η κυβέρνηση πετάει έξω τις τοπικές κοινωνίες απο τις διαδικασίες πράσινης μετάβασης και ανασυγκρότησης».

«Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Περιβάλλον θέτει όλους τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, ενώπιων των ευθυνών τους», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας την ανάγκη η Πολιτεία να σχεδιάσει και να οργανώσει την προστασία των πολιτών, ενόψει της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης. 

"Στη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν 190 κράτη και συγκεντρώνει την κατάσταση του κλίματος ανά τον κόσμο. Για πρώτη φορά η Επιτροπή είπε ξεκάθαρα ότι αυτά που βιώνουμε, είναι αποτέλεσμα των δικών μας αποφάσεων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για θεομηνίες, ούτε για ότι κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα αλλά δεν είναι αναπάντεχα και η βασική δουλειά κάθε πολιτείας είναι να προστατεύει τη ζωή την υγεία και τις περιουσίες των πολιτών. Στον δημοκρατικό κόσμο στην Ευρώπη και στην Αμερική, λέγεται κλιματική δικαιοσύνη. Λέγεται  δίκαια μετάβαση, ενεργειακή μετάβαση που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους και ειδικά στους πιο ευάλωτους.

Η Βόρεια Εύβοια είναι μία περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς και χρήζει απολύτου επανασχεδιασμού προφανώς με φυσικές λύσεις και προφανώς με πρόβλεψη για την οικονομία των ανθρώπων. Επομένως τίθεται ζήτημα δίκαιης αποκατάστασης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς καταστροφές όπως αυτές που συνέβησαν στην βόρεια Εύβοια που είναι η νέα Δυτική Μακεδονία.  

Στην Βόρεια Εύβοια, όπως και στη Δυτική Μακεδονία είδαμε ότι η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει στο σχεδιασμό της για την αποκατάσταση των περιοχών τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών. Είδαμε την ανάθεση της επιτροπής στον κ Μπένο, χωρίς πρόβλεψη συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών". 

Χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και το Περιβάλλον το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

"Το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ελλάδα έχει σκοπό να αφήσει ανθεκτικές περιβαλλοντικά και κοινωνικά κοινωνίες. Βλέπουμε όμως ότι εκτός από την παντελή έλλειψη διαβούλευσης, δεν έχει και καμία στόχευση για υποδομές που πρέπει να είναι βασισμένες σε φυσικές λύσεις. 

Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση, ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών πάνω σε αυτές τις λύσεις γιατί οι λύσεις δεν πρόκειται να κατέβουν από ένα γραφείο συμβούλων. 

Για την Ελλάδα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας είναι μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία να κάνει άλμα προς το μέλλον. 

Αυτή τη στιγμή, με αυτούς τους κανονισμούς, τους όρους και τον όγκο χρηματοδότησης,  αυτό που βλέπουμε ως κατανομή και σχεδιασμό είναι μία προσπάθεια να χωρέσει στο νεοφιλελεύθερο δόγμα μία νέα εποχή και δυστυχώς δεν βγαίνει. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη βιοποικιλότητα, ενώ οι προβλέψεις για την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπάρχουν, αλλά με τρόπο που να μη συμμετέχουν οι κοινωνίες και να μη σεβόμαστε τη βιοποικιλότητα. 

Δεν υπάρχουν καθόλου προβλέψεις για την προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας. Και κυρίως η επιλογή της πλήρους άντλησης των κεφαλαίων δανείων θα γίνει με όρους εμπορικούς και όχι με όρους κρατικών δανείων, μέσα από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να φτιάξουμε τα έργα προσαρμογής για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου. Τα έργα αυτά είναι μετρήσιμα και τα έσοδα έρχονται από τη μελλοντική εξοικονόμηση. Για παράδειγμα, το ορεινό μας οδικό δίκτυο πρέπει να αντικατασταθεί έτσι ώστε οι δρόμοι να αντέχουν μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. 
 
Η πρόσβαση δανεισμού αυτών των 12 δισεκατομμυρίων, θα μπορούσε να γίνει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και να δανειοδοτηθούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να αναβαθμίσουν δίκτυα όμβριων, πυροσβεστικές υποδομές και μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. 

Απέναντι στην κλιματική κρίση, οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές για τα επόμενα χρόνια και δυστυχώς αυτά που είδαμε φέτος το καλοκαίρι, πολύ δύσκολα δεν θα τα ξαναδούμε". 

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Θόλωσαν από τις «αναθυμιάσεις» του φυσικού αερίου και δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους…  (kozani.tv Μοντάροντας λέξεις & εικόνες)
Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Δριμύ κατηγορώ Φωτόπουλου για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ


Για «έγκλημα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος Φωτόπου…

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)


«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Μυτιληνα…

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα

4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα


4η Γιορτή Μελιού στην Πτολεμαΐδα.

Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη - Μελοποίησε «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών»
Στάθης Γιαννακόπουλος - Γενικός Γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας:
Πλεύρης: Καμιά μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών

Πλεύρης: Καμιά μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών


Στην επισήμανση ότι δεν θα υπάρξει καμία μονιμοποίηση …

Κορωνοϊός: Στα 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία μόλις εβδομάδα

Κορωνοϊός: Στα 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε μία μόλις εβδομάδα


Για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου το σύνολο των κρου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα