pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να προσευχόμαστε για ήπιο χειμώνα (του Μιχάλη Ψύλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Τέλεια καταιγίδα» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά

ότι «είμαστε στο έλεος του χειμώνα».

Ο διοικητικός ηγέτης του ομίλου Mytilineos μιλώντας χθες σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε σε αναλυτές,στα γραφεία της εταιρείας, στο Μαρούσι, τόνισε ότι η κρίση με το φυσικό αέριο «είναι γεωπολιτικό θέμα και ουδείς γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει». Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα του ρωσικού αγωγού Nordstream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στη λειτουργία του επιδεινώνει το πρόβλημα της προμήθειας, στην ευρωπαϊκή αγορά. «Μόνο ο αγωγός Nordstream 2 θα μεταφέρει το ένα τέταρτο του συνολικού αερίου που εξάγει η Ρωσία, αλλά η κατασκευή του δυστυχώς καθυστέρησε λόγω των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι η λειτουργία του θα καθυστερήσει κι άλλο καθώς απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις μήνες για την έγκρισή του από τη Γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας και δύο μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη μάλιστα, αν αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, μετά τις εκλογές της Κυριακής. «Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Ευρώπη στη διάρκεια του καλοκαιριού, χρειάστηκε να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων, με αποτέλεσμα οι «αποθήκες» να είναι άδειες, ενόψει του χειμώνα».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη χρονική διάρκεια του προβλήματος. «Η μεγαβατώρα κυμαίνεται γύρω στα 72 ευρώ και η τιμή αυτή αναμένεται να διατηρηθεί ως το Μάρτιο, για να υποχωρήσει τον Απρίλιο στα 38 και τον Μάιο στα 32 ευρώ», τόνισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι όταν στο παρελθόν η τιμή ήταν στα 15 ευρώ «την θεωρούσαμε αστρονομική»! Προέβλεψε μάλιστα ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου ανά μεγαβατώρα θα είναι στα 26 ευρώ και το 2024 στα 20 ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, «οι σημερινές τιμές του φυσικού αερίου ως μέτρο σύγκρισης, είναι σαν η βενζίνη να είχε εκτοξευτεί στα επτά ευρώ»!

«Είμαστε στο έλεος του χειμώνα και όπως έγραψαν και οι Financial Times, να προσευχόμαστε να έχουμε έναν ήπιο χειμώνα», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. «Το απολύτως καταστροφικό σενάριο θα ήταν να έχουμε μια καταιγίδα τύπου Μήδειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα είναι πόλεμος με θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόωρη η απολιγνιτοποίηση

Το μεγάλο ερώτημα είναι, σύμφωνα με τον διοικητικό ηγέτη της Mytilinaios είναι που θα φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Συζήτησα επί μακρόν   τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και μια τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για την λιανική τιμή αλλά και την βιομηχανική, του ρεύματος. Το θέμα είναι τι θα κάνει η ΡΑΕ και η κυβέρνηση για το ρεύμα. Εμείς ως εταιρεία κάνουμε διαρκείς συσκέψεις για το θέμα της λιανικής τιμής του ρεύματος…Ο μεγάλος φόβος στη λιανική είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί», τόνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει, αλλά δεν έχουν περάσει ακόμη οι αυξήσεις του ρεύματος στους λογαριασμούς, κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» πως βλέπει το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ μεγάλα.

Καθυστέρηση στις ΑΠΕ

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο διοικητικός ηγέτης της Mytilinaios στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημείωσε πάντως ότι «δυστυχώς, όπως φάνηκε και το καλοκαίρι, οι ΑΠΕ προσέφεραν μόλις το 5% του συνόλου της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος… «Αν είχαμε ξεκινήσει ως χώρα και ως Ευρώπη πιο νωρίς τις επενδύσεις στις ΑΠΕ ,δεν θα είχαμε φτάσει σε τέτοιες τιμές στο φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος ,σημειώνοντας πάντως ότι στο δρόμο για την Πράσινη μετάβαση θα υπάρξουν μεγάλα εμπόδια ,καθώς το κόστος θα είναι σημαντικό και θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στην αγορά. «Οι πολιτικοί αποφεύγουν τα δύσκολα και δεν εξηγούν στον κόσμο ότι το κόστος θα αυξηθεί. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος δεν έχει προετοιμαστεί και ενδεχομένως , ο πόλεμος αυτός να λάβει μεγάλες διαστάσεις».

Μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία του ομίλου

Ο διοικητικός ηγέτης της Mytilinaios εξέφρασε, τέλος,  μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία του ομίλου στον τομέα της μεταλλουργίας  τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι από εφέτος, αλλά και του χρόνου «θα δούμε εξαιρετικά νούμερα στον τομέα του Αλουμινίου. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υπερσύγχρονου εργοστασίου μας στη Βοιωτία , το οποίο θα είναι πρωτοποριακό στην Ευρώπη και εφάμιλλο τεχνολογικά με εκείνο της General Electric στη Γαλλία», κατέληξε ο  Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας τη φιλοσοφία του ομίλου: «Θα μεγαλώνουμε συνετά, με μέτρο και πάνω απ`όλα προωθώντας την ασφάλεια για τους μετόχους μας».

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…