pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Νέο είδος πουλιού ανακαλύφθηκε στην Μυτιλήνη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Νέο αναπαραγόμενο είδος πτηνών παρατηρήθηκε στην Μυτιλήνη από κατοίκους και ορνιθοπαρατηρητές το οποίο ονομάζεται φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis).

Η Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής δήλωσε ότι «το φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) είναι ένα πουλί που εμφανίζεται στην Αφρική, τη Μικρά Ασία και την Αραβική και Ινδική Χερσόνησο. Στη γειτονική Τουρκία παρουσιάζει ασυνεχή κατανομή σε κάποιες περιοχές: γύρω από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, βαθιά στο ανατολικό άκρο της χώρας και, τέλος, σε κεντρικές και νότιες περιοχές στα παράλιά της».

Στις 27 Σεπτεμβρίου ένας κάτοικος της περιοχής ο Γιώργος Μαμώλης ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία του πουλιού αυτού. Ο Στέλιος Ζαννέτος, ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήματος Περιβάλλοντος παρατήρησε ότι είναι φοινικοτρύγονο και μοιράστηκε την πληροφορία στην ομάδα του Facebook «Lesvos Bird News»

Το είδος αυτό πρώτη φορά παρατηρείται επίσημα η αναπαραγωγή του στην χώρα μας. Η κάτοικος της περιοχής Βαλερί Καραμέτα Triboulo παρατήρησε δύο πουλιά, μία φωλιά και δύο νεογνά μέσα σε αυτή.

Η κ. Γαληνού αναφέρει ότι «Η εμφάνιση αυτή συνδέεται με έναν από τους βασικούς παράγοντες που δίνουν στη Λέσβο τον πλούτο της σε είδη πουλιών και δεν είναι άλλος από την άμεση γειτνίαση με την ήπειρο της Ασίας».

Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να εγκριθεί από την Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας ως αναπαραγόμενο είδος στην χώρα μας.

Η κ. Γαλανού σημειώνει ότι «Ένα άλλο γνωστό μέλος της οικογένειας των τρυγονιών, που καταλαμβάνει κυρίως ανθρωπογενή ενδιαιτήματα (πόλεις, οικισμούς), η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto), παρατηρείται πως επεκτείνει την κατανομή της στα βόρεια τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, δε συμβαίνει το ίδιο για το τρυγόνι (Streptopelia turtur) που καταγράφει δραματική μείωση στον αναπαραγόμενο πληθυσμό του στην Ευρώπη» ενώ καταλήγει ότι «Τα φοινικοτρύγονα έσπευσαν να δουν ή και να φωτογραφίσουν όλοι οι παρατηρητές πουλιών της Λέσβου μαζί με τους ξένους που αυτόν τον καιρό, όπως κάθε φθινόπωρο, βρίσκονταν στο νησί για να παρακολουθήσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.