Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η τακτική του ξεροκόμματου (Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είχε σημεία στην ομιλία του που βρίσκονται τελείως εκτός πραγματικότητας.

Παράδειγμα: «με παραπάνω από 40 δισεκ. ευρώ η κυβέρνηση αυτή στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατώντας ταυτόχρονα όρθια την παραγωγή και την κοινωνία».

Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είναι ούφο για να πετάει τέτοια, σαν τον εξωγήινο που είχε παλιότερα συναντήσει ο περιβόητος νεαρός συνομιλητής του: όλες οι ομιλίες και τα διαγγέλματα του στηρίζονται σε ένα πρωτόκολλο προπαγανδιστικής τακτικής το οποίο ακολουθείται κατά γράμμα.

Το πρώτο βήμα είναι ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από τις πυρκαγιές μέχρι την ακρίβεια, είναι εισαγόμενα: «Πρώτη αλήθεια, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι πράγματι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών».

O πρωθυπουργός εμφανίζεται πραγματιστής, που βλέπει το πρόβλημα: «Οι πολίτες βιώνουν μια πολύ μεγάλη δυσκολία.. (αλλά) ..αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, κατά την άποψη μας πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο πάντως η χώρα μας πιστεύω ότι απαντά δραστικά και αποτελεσματικά.». Καθώς το πρόβλημα είναι εισαγόμενο,  δεν έχει καμία ευθύνη.

Το δεύτερο στοιχείο της προπαγανδιστικής γραμμής είναι οι -φαντασιακές- πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτυχίες της κυβέρνησης:

-« Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη εν μέσω κορονοϊού στη μείωση της ανεργίας »

-- « Η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό το μήνα Οκτώβριο,».

-« Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης  κατατάσσει την Ελλάδα 4η στον κόσμο και 3η στην Ευρώπη, με βάση τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους ως προς το κοινωνικό τους αποτύπωμα ».

-« Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα και γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει αναλογικά, φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ».

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα χονδρικής στην Ευρώπη, είναι δεύτερη στην τιμή της βενζίνης την ώρα που σε άλλες χώρες το μέσο εισόδημα είναι διπλάσιο, χώρια τις θλιβερές «πρωτιές » σε άλλους τομείς, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας ή οι πυρκαγιές. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει ότι τα αρνητικά ρεκόρ θα υποβαθμιστούν από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, που θα προβάλλουν τις « πρωτιές ».

Οι τελευταίες είναι πολύ κρίσιμες στην κυβερνητική προπαγάνδα: ακούγονται ευχάριστα και από τους «μένουμε Ευρώπη» Κεντρώους και από τους συντηρητικούς επαρχιώτες για τις επιτυχίες στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες.

Τρίτον, τον παραπάνω στόχο επιτελούν και οι επίσης φαντασιακές, πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρώπης:

« σε κοινοτικό επίπεδο η χώρα πρωτοστατεί, όπως ξέρετε, στη δημιουργία μιας νέας ενεργειακής πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης ».

Προχθές στο διάγγελμα του, είχε παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία μια απόφαση που είχε λάβει η Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν δύο μέρες πριν:

«μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο ».

«Έχουμε καταθέσει, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μια σειρά από προτάσεις οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της Ευρώπης ως σημαντικού αγοραστή στην αγορά του φυσικού αερίου».

Τέταρτο σημείο είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, «με ότι κάτσει», από τη Βενεζουέλα μέχρι τον Σάντσεθ:

«Στην Ισπανία (η αύξηση στα τρόφιμα) είναι 1,3%. Που σημαίνει ότι και στην οικονομία, εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας Σοσιαλιστές με τους Podemos ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας ».

Αυτό χρησιμεύει για την ιδεολογική τροφοδότηση των νεοδημοκρατών, όπως και η διαρκής αναφορά στις δημοσκοπήσεις:

« Εάν κερδίσετε ξανά εκλογές, κ. Τσίπρα, προς το παρόν δεν δικαιωθήκατε, τρεις φορές χάσατε στη σειρά… κανείς δεν πιστεύει ότι θα κερδίσετε ξανά τις εκλογές».

Το πέμπτο σημείο είναι και πολύ σημαντικό: για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης πετάει με καθυστέρηση ένα ξεροκόμματο μέτρων, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της συγκυρίας, το οποίο όμως παρουσιάζει σαν το ύστατο μέτρο που μπορούσε να πάρει:

«Είναι  κάτι το οποίο αναμφίβολα βοηθά χωρίς να υπονομεύει την πορεία της οικονομίας μας ».

To ίδιο έκανε και εχθές, με τα μισά, ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε:

«Αυτές είναι οι δυνατότητες τις οποίες έχουμε ως οικονομία για να στηρίξουμε νοικοκυριά και εν μέρει επιχειρήσεις, τις μικρότερες επιχειρήσεις».

« Oι μικρότερες επιχειρήσεις» είναι τα «ζόμπι », που σύμφωνα με υπουργούς της ΝΔ έπρεπε να πεθάνουν:  τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι βασισμένα απολύτως στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν κυβερνητική υποχώρηση σε, κρίσιμα εκλογικά, μεσαία στρώματα:

«θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και ειδικά τα πιο αδύναμα νοικοκυριά ή θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις; Και αποφασίσαμε ότι η πρώτη μας έμφαση είναι στα νοικοκυριά. Το νοικοκυριό δεν έχει την επιλογή να περάσει το κόστος παραπέρα. Για την επιχείρηση η ενέργεια είναι πρώτη ύλη, είναι ένας συντελεστής παραγωγής. Έχει τη δυνατότητα είτε να κάνει μεγαλύτερες ρυθμίσεις, είτε να περάσει την αύξηση παραπέρα».

Που να (κατρα)κυλήσει «παραπέρα » το κόστος μια επιχείρηση; Πάλι στους καταναλωτές, θα γυρίσει και περισσότερο τα «αδύναμα νοικοκυριά» θα πληγούν, αλλά τουλάχιστον η κυβέρνηση θα έχει προσπαθήσει.

Έκτο και τελευταίο σημείο του αυστηρού προπαγανδιστικού πρωτοκόλλου, είναι η πώληση ελπίδας:

« Το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον,  φέρνει στην πατρίδα μας ολοένα και περισσότερες νέες επενδύσεις. Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο για το επόμενο εξάμηνο αλλά τον επόμενο χρόνο, μεσοπρόθεσμα, είναι σήμερα εξαιρετικά θετικές».

H συνεχής προσφορά ελπίδας είναι προϊόν συμβουλών από επικοινωνιολόγους και διαφημιστές, αλλά καμία φορά είναι παρακινδυνευμένο:  έτσι την πάτησε ο κ. Μητσοτάκης και έχει εξαγγείλει δέκα φορές το τέλος της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

«Μπράβοι εισέβαλαν στο θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση» του Χριστόφορου Ζαραλίκου (video)
Δείτε ΤΩΡΑ την 1η Εκπομπή
Ο διοικητή του
Ζαραλίκος σε Οικονόμου: «Είστε πλυντήριο μπράβων ή αγράμματος;» - Σφοδρή επίθεση για το συγχωροχάρτι στη Σταμάτη
Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα

Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα


Με εντολή του Μέγαρου Μαξίμου δόθηκαν στα ΜΜΕ τα χρήμα…

Σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 ξεκινά το
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο thepressproject.gr: Τα έξι άτομα, το κοινό που τα έβγαλε έξω και οι «μεταλλικές σοκοφρέτες» (video)
kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)

kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)


kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έω…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα