Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Ανοίγει νέος πολιτικός διάλογος για αριστερό μέτωπο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού πολιτικού μετώπου, με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες, μέσω των δυνάμεων

που συσπειρώνονται γύρω από την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την δημόσια εκδήλωση στο Μεταξουργείο (Ιούλιος 2021) όταν τέθηκαν τα θεμέλια για μια διαδικασία συζήτησης σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, εργαζόμενους, άνεργους κ.ά. απέναντι στην «ακραία νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ». Τώρα, και ενώ εντείνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής, υγειονομικής και οικολογικής κρίσης, γίνεται το επόμενο βήμα.

Επιχειρείται ένας διευρυμένος διάλογος για την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων που θα γίνουν, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία, κτήμα των λαϊκών τάξεων και εργαλείο πολιτικής παρέμβασης και άσκησης πολιτικής. Προσβλέποντας σε «μια νέα Αριστερά των αγώνων, του διαλόγου και του σύγχρονου σχεδίου ανατροπής», η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης πραγματοποιεί την πρώτη ανοιχτή Συνέλευση, το μεσημέρι του Σαββάτου (27.11.2021), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Νέο Φάληρο). Μεταξύ άλλων μετέχουν γνωστά πολιτικά στελέχη που είτε αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, είτε διαχώρισαν τη θέση τους από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε δρουν ως ανένταχτοι στα κοινωνικά κινήματα καθώς και νεολαίοι. Πρωτοστατούν πανεπιστημιακοί όπως οι Γιάννης Κουζής, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ μετέχουν από τον χώρο των ΑΕΙ οι Γιώργος Μανιάτης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Στράτος Γεωργούλας, Στάθης Κουβελάκης, κ.ά, Την Πρωτοβουλία στηρίζουν οι πολιτικές οργανώσεις Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ (Αριστερή Ανασύνθεση), ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση), Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), Λαϊκή ενότητα, Παρέμβαση, Συνάντηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι εκτός της Πρωτοβουλίας -συσπειρώνεται στην ιστοσελίδα iskra.gr- ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος παρακολουθεί την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, αν και δεν έχει υπογράψει την διακήρυξη της Πρωτοβουλίας αναμένεται ότι θα δώσει το “παρών” στην Ανοιχτή Συνέλευση η οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

Η συζήτηση γίνεται στη βάση μιας πολιτικής πλατφόρμας με διακηρυγμένο στόχο την αντικαπιταλιστική πορεία της χώρας στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Πάντως, κυριαρχεί η αντίληψη περί μεταβατικού σοσιαλιστικού προγράμματος για την κοινωνία…Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο-πλαίσιο που θα συζητηθεί στην πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας σημειώνεται ότι οι προτάσεις για τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν το λαό δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές και ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά να είναι ενταγμένες «σε ένα γενικότερο προοδευτικό σχέδιο για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα μεταβατικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα για την κοινωνία». Η συνέλευση θα καταλήξει σε αποφάσεις, θα επικυρώσει την ιδρυτική διακήρυξη και την πολιτική προγραμματική πλατφόρμα ενώ ζητούμενο είναι και η οργανωτική διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου με όρους ισοτιμίας μεταξύ ανένταχτων και οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων.

Στο κείμενο που τίθεται σε συζήτηση στην Πρώτη Συνέλευση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης ασκείται κριτική -σε διαφορετικό μήκος κύματος-, στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΈΡΑ25. Επισημαίνεται ότι η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρότατο πλήγμα για την αξιοπιστία ολόκληρης της Αριστεράς, με τεράστια συσσώρευση δυσπιστίας στα μικρομεσαία και λαϊκά στρώματα. Μάλιστα αναφέρονται σε «δομική μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι οι προτάσεις του κινούνται στο πλαίσιο μιας καλύτερης διαχείρισης των εφαρμοζόμενων πολιτικών, χωρίς να συνιστούν εναλλακτική πρόταση, «γεγονός που πιστοποιεί το διαζύγιό του από την Αριστερά». Στο ΜέΡΑ25 καταλογίζουν ότι δεν έχει προγραμματικό ριζοσπαστισμό, την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση, τη συμμετοχή στα κινήματα και την αξιοπιστία ώστε να αποτελέσει πραγματικό εναλλακτικό πόλο. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι επεξεργασίες και η ρητορική του ΜεΡΑ25 δεν ξεφεύγουν από τα όρια της ταξικής συνεργασίας. Για το ΚΚΕ κρίνουν ότι παραμένει περιχαρακωμένο, ότι οι πολιτικές του προτάσεις και δράσεις, «όση σημασία και αν έχουν στην αντίσταση κατά της κυβέρνησης, δεν έχουν τον μετωπικό χαρακτήρα που είναι απαραίτητος για την ανάκαμψη των ανατρεπτικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας». Μάλιστα επισημαίνουν σχετικά με το ΚΚΕ ότι «τα όποια δειλά και αποσπασματικά ανοίγματα κάνει σε κοινωνικό επίπεδο εγκλωβίζονται και ακυρώνονται από την άρνησή του για πολιτική συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς». Οσον αφορά στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις χαρακτηρίζουν «πολυδιασπασμένες, ηττημένες εκλογικά» και τονίζουν ότι δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συγκροτήσουν ένα προοδευτικό λαϊκό ρεύμα ανατροπής.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης παραμένει ανοιχτή στη συμμετοχή και εκείνων που δεν πήραν μέρος στην πρώτη φάση της συγκρότησης και επιδιώκει το διάλογο, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση σε επιμέρους κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Τη διακήρυξη είχαν υπογράψει και καλλιτέχνες όπως η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μάνια Παπαδημητρίου και η ηθοποιός. Επίσης, μετέχουν μεταξύ άλλων στελέχη από Αριστερό Ρεύμα – Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ησυχος, Στάθης Λεουτσάκος , από την Αριστερή Ανασύνθεση (Αραν) -Χρήστος Τουλιάτος , από Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση – Δημήτρης Σαραφιανός, Μαριάννα Τσίχλη, από ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλος, Μαρία Μπόλαρη, από το Συλλόγο Μαρξιστικής Σκέψης «Γ. Κορδάτος» ο καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης, από το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο οι Θανάσης Σκαμνάκης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Κώστας Μάρκου, από τη «Συνάντηση» ο Αντώνης Φάρας κ.ά.

Η Πρωτοβουλία επιδιώκει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, να συντονιστεί με τους κοινωνικούς αγώνες συμβάλλοντας στη μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς. Θεωρεί ότι στέρεο πεδίο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η ενότητα με βάση τα κοινά προβλήματα και ότι η ενίσχυση και η αναγέννησή του χρειάζεται να στηριχτεί στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η Πρωτοβουλία προβάλλει ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν χρειάζονται ακόμη περισσότερη καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά ολική ανατροπή του μοντέλου ανάπτυξης, που καταστρέφει το περιβάλλον και συντρίβει την εργασία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει κάνοντας «μεταρρυθμίσεις», επιδιώκοντας τυφλά εξαγωγές, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον τουρισμό και χτίζοντας νέα προάστια, σημειώνουν. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα αξιοποιεί δυναμικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, χωρίς να καταστρέφει την καθημερινότητα της ζωής», αναφέρουν Και προσθέτουν: « Οι απαντήσεις που χρειάζονται πρέπει να αναζητηθούν έξω από τα βάρη και τις δεσμεύσεις του επαχθούς χρέους, των ταξικών πολιτικών της ΕΕ και της ΟΝΕ, και των καταναγκασμών που θέτει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ (…)».

ΠΗΓΗ: www.documentonews.gr

Δημοφιλή Νέα

«Μπράβοι εισέβαλαν στο θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση» του Χριστόφορου Ζαραλίκου (video)
Δείτε ΤΩΡΑ την 1η Εκπομπή
Ο διοικητή του
Ζαραλίκος σε Οικονόμου: «Είστε πλυντήριο μπράβων ή αγράμματος;» - Σφοδρή επίθεση για το συγχωροχάρτι στη Σταμάτη
Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα

Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα


Με εντολή του Μέγαρου Μαξίμου δόθηκαν στα ΜΜΕ τα χρήμα…

Σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 ξεκινά το
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο thepressproject.gr: Τα έξι άτομα, το κοινό που τα έβγαλε έξω και οι «μεταλλικές σοκοφρέτες» (video)
kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)

kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)


kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έω…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα