pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

kozani.tv: Το “Βόρειο Πεδίο” Πτολεμαΐδας και ο Σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μπαμπίλας μας κερνάνε: “Μπαμπάδες με ρούμι” Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μπαμπίλα στη Βάια Λαμπροπούλου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με τη Θρυλική μαύρη κωμωδία ‘Μπαμπάδες με ρούμι” έρχεται το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 9:00 μ.μ. η θεατρική ομάδα του Βόρειου πεδίου στην Κοζάνη. Μια παράσταση με την υπογραφή του Μιχάλη Ρέππα και του Θανάση Παπαθανασίου,

οι οποίοι αποτελούν εγγύηση γέλιου και απόλαυσης σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μπαμπίλας* μας μιλάει για το έργο και προσκαλεί τους θεατρόφιλους να παρευρεθούν σε αυτήν την απολαυστική παράσταση.

Ποιο είναι το “Βόρειο Πεδίο” και τι έχετε ετοιμάσει για αυτή τη θεατρική χρονική στιγμή;

Το Βόρειο Πεδίο είναι ένας Πολιτιστικός Σύλλογος που δραστηριοποιείται κατά βάση στο χώρο του θεάτρου. Πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις και διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το τμήμα ενηλίκων είναι τριετούς φοίτησης. Οι θεατρικές παραστάσεις του Βόρειου Πεδίου ανοίγονται σε ευρύ φάσμα ρεπερτορίου και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τόσο των μελών που συμμετέχουν όσο και του κοινού της περιοχής.

Ανεβάζετε τη μαύρη κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα, «Μπαμπάδες με ρούμι», γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;

Επιλέξαμε το συγκεκριμένο έργο κατ’ αρχάς γιατί είναι ένα καλό ελληνικό έργο. Έχει έντονα τα στοιχεία της κωμωδίας αλλά ταυτόχρονα θέτει και κοινωνικούς προβληματισμούς. Τη συγκεκριμένη στιγμή, μετά την έντονη παρουσία της πανδημίας τα δυο τελευταία έτη θεωρήσαμε σωστό να οργανώσουμε μια παραγωγή που θα ψυχαγωγήσει το κοινό και θα το κάνει να διασκεδάσει λίγο τις στενοχώριες του και τα οικονομικά ζόρια που περνάει.

Ποια είναι τα ερωτήματα προς προβληματισμό που θέτει το έργο;

Ουσιαστικά το έργο δείχνει ανάγλυφα τον ξεπεσμό της ελληνικής κοινωνίας σε ηθικά ζητήματα, ο οποίος προέκυψε τις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από μία οικονομική «ευημερία» που άλλαξε τους ανθρώπους ή ανέδειξε τις αδυναμίες και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες της παράστασης και με ποιο τρόπο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους;

Οι χαρακτήρες της παράστασης είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι της κοινωνίας του ‘90 κυρίως, άνθρωποι που κοιτάζουν αδιάκριτα το συμφέρον τους και πατάνε μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά πάνω σε πτώματα για να το πετύχουν. Κατά βάθος δεν είναι καν καθάρματα, είναι καθαρματάκια που προκαλούν ουσιαστικά το γέλιο μας και τον οίκτο μας.

Το έργο διαπραγματεύεται τις οικογενειακές σχέσεις. Ποια στοιχεία έχει ο θεσμός της οικογένειας εν έτει 2022 και ποιες οι προβληματικές της.

Δυο οικογένειες που έρχονται στο χωριό για να κληρονομήσουν τον ηλικιωμένο και άρρωστο πατέρα τους. Τυπικό δείγμα ηθικής αποσάθρωσης ο τρόπος που χειρίζονται τα πράγματα, μα ταυτόχρονα και ανάγλυφος καθρέφτης όσων συμβαίνουν πίσω από τους τέσσερις τοίχους κάθε οικογένειας. Ο οικογενειακός ιστός έχει διαρρηχθεί, κάθε σπίτι έχει τα δικά του σύγχρονα προβλήματα, προβλήματα που γέννησε ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα αντιμετωπίζει ως στρουθοκάμηλος, χωρίς ειλικρίνεια και αγάπη ανάμεσα στα μέλη του.

Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;

Παίζουν έξι ηθοποιοί, η Καλλιόπη Ζιώγου, η Νίτσα Χριστοφόρου, η Ευαγγελία Ορφανίδου, ο Ηλίας Μιχαηλίδης, η Άννα Τούμπαρη και ο Αλέξης Λιοσάτος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Στέλα Γεωργιάδου. Στον χειρισμό των φώτων είναι ο Κώστας Φίλιος και στον χειρισμό του ήχου ο Χρήστος Τσολάκης. Την κατασκευή των σκηνικών έκαναν ο Ανδρόνικος Κεπαζάκης και ο Στράτος Ιορδανίδης και βοήθησαν ως υποβολείο αλλά και ως φροντιστήριο η Ελένη Καραγεώργη, η Ελένη Μπαμπίλα και η Αναστασία Καλαϊτζοπούλου. Τέλος, το εργαστήριο κατασκευής γλυκισμάτων MeliSoula πρόσφερε τους μπαμπάδες της παράστασης. Η σκηνοθεσία του έργου και η μουσική επιμέλεια είναι του Κωνσταντίνου Μπαμπίλα.

Πόσο εύκολο είναι να σκηνοθετεί κάποιος μια μαύρη κωμωδία;

Η κωμωδία είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο είδος. Πρέπει να έχει έναν γρήγορο ρυθμό, έναν αλέγκρο τρόπο διαχείρισης της κίνησης και της ατάκας, μια διαρκή ζωντάνια και ένα επίσης διαρκές «βλέμμα» προς το κοινό στο οποίο έτσι κι αλλιώς απευθύνεται με σκοπό να το διασκεδάσει. Από την άλλη θέλει ένα άγρυπνο βλέμμα για να μην χαθεί το μέτρο, να μην υποπέσει η κωμωδία σε χοντροειδή και κακής ποιότητας «αστεία», να διατηρήσει την ποιότητά της και ταυτόχρονα να ψυχαγωγήσει τους θεατές. Η μαύρη κωμωδία είναι ένα πολύ έξυπνο είδος. Απαιτεί ακόμα πιο λεπτούς χειρισμούς γιατί πραγματεύεται θέματα που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι τραγικά. Απαιτεί επίσης την δημιουργία της ιδανικής ατμόσφαιρας για να αποτυπωθούν τα στοιχεία που μεταφέρει ως μαύρη κωμωδία. Νομίζω πως το παλέψαμε να αποδοθούν όλα αυτά με αξιοπρέπεια.

Ποιο είναι το μήνυμα που ως σκηνοθέτης προσδοκάς να περάσεις στο κοινό σου;

Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητο να κραυγάζουμε τα μηνύματα, να αναδεικνύουμε σώνει και καλά κάποιο μήνυμα. Το καλό έργο μεταφέρει από μόνο του αυτά που θέλει να πει κι εμείς απλώς ερχόμαστε να τα πούμε. Περισσότερο θεωρώ πως το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί λίγο απεικονιστικά, λίγο ως καθρέφτης για τον καθένα μας, ειδικά για την γενιά που έζησε και ανδρώθηκε μέσα στα χρόνια της «ευημερίας».

Είναι “οι μπαμπάδες με ρούμι” μια απολαυστική θεατρική παράσταση;

Εννοείται! Εμείς ακόμα γελάμε στις πρόβες! Το έργο είναι απολαυστικό, έχει δυνατές ατάκες, έχει γρήγορο ρυθμό, το δίδυμο Ρέππας – Παπαθανασίου νομίζω αποτελεί εγγύηση γι’ όλα αυτά! Άλλωστε ο κόσμος αυτούς τους δύο εξαιρετικούς συγγραφείς τους γνωρίζει από τις θαυμάσιες δουλειές τους στο θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά πρόσφατα και στην τηλεόραση (Συμπέθεροι από τα Τίρανα). Είμαστε απολύτως βέβαιοι πως όσοι έρθουν να δουν την παράσταση θα περάσουν υπέροχα! Άλλωστε το κοινό της Κοζάνης είναι γνωστό για τα φιλοθεατρικά του αισθήματα και στις προηγούμενες επισκέψεις που έκανε το Βόρειο Πεδίο στην πόλη ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά. Το ευχαριστούμε και ελπίζουμε να έρθει και να γεμίσει για άλλη μια φορά την Αίθουσα Τέχνης παρακολουθώντας καλό θέατρο.

*Ο Κωνσταντίνος Μπαμπίλας είναι θεατρολόγος και δάσκαλος θεάτρου. Είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής του Βόρειου Πεδίου και έχει σκηνοθετήσει πλήθος παραστάσεων με διάφορα σχήματα. Επιπλέον, οργανώνει εδώ και πολλά χρόνια θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Διετέλεσε συνεργάτης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και οργάνωσε και επιμελήθηκε τα θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ από το 2012 έως και το 2019. Από τα εργαστήρια του αποφοίτησε πληθώρα ηθοποιών που πλαισιώνουν σήμερα σχεδόν όλα τα σχήματα της πόλης.

ΒΑΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

www.kozani.tv 

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου