pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Καμιά φορά όσο και να παλέψουμε για κάτι δεν έρχεται όταν θέλουμε αλλά έρχεται με το πλήρωμα του χρόνου – Με αφορμή την επίσκεψη της Προξένου της Σερβίας Γιασμίνας Μίλατσιτς (της Sandra Bajic)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πριν χρόνια ο πάτερ Αυγουστίνος μου μιλούσε τόσο για την περιοχή αλλά και για τα σχέδιά μου. Θυμάμαι ακόμη τα λόγια του σαν χθες: “Θα καταφέρεις δύσκολα…

Δεν θα σε αφήσουν… Αλλά εσύ συνέχισε… ”. Τότε δεν καταλάβαινα τα λόγια του, αλλά όλα αυτά που σχεδιάσαμε με τον πάτερ Αυγουστίνο οφείλω να τα ολοκληρώσω όπως του υποσχέθηκα. Του είχα υποσχεθεί πως όταν θα έρχονται Σέρβοι πάντα θα επισκέπτονται το μοναστήρι και συνάμα εκείνον. Δυστυχώς όμως, τον έχασα, έχασα το φως μου και δεν μπορώ να ξεπεράσω ότι δεν είναι πια εδώ…Με όλες αυτές τις δυσκολίες που πέρασα τα τελευταία χρόνια όλες οι ενέργειες μπήκαν σε αναστολή μέχρι να ορθοποδήσω!

Πηγαίνοντας λοιπόν, στην πρεσβεία της  Θεσσαλονίκης για να ψηφίσω στις σερβικές εκλογές ,όπως όφειλα να κάνω ως πωλητής γνώρισα την καινούργια πρέσβειρα κυρία Γιασμίνα Μίλατσιτς, μία εξαίρετη κυρία όπως διαπίστωσαν και όλοι όσοι την γνώρισαν στην περιοχή μας. Κατά την γνωριμία μας με ρώτησε πού μένω και πώς περνάω. Δεν χρειάστηκαν ούτε πέντε λεπτά για να πειστεί η ίδια ότι θα ήθελε να επισκεφθεί τα μέρη μας. Έτσι, την κάλεσα να έρθει να γνωρίσει την περιοχή μας. Επιστρέφοντας στην Κοζάνη σκεφτόμουν με ποιους ανθρώπους θα μπορούσε να βρεθεί αλλά και ποιοι πράγματι θα ήθελαν να την ξεναγήσουν στα μέρη μας. Ήξερα ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν θα ανταποκρίνονταν και απευθύνθηκα αμέσως στους Δημάρχους της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά ακόμη και εκείνοι που στο παρελθόν είχαμε παρεξηγηθεί και για αυτό το λόγο θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια που πάνω από όλα σκέφτηκαν τους πολίτες και τον τόπο μας και ανταποκρίθηκαν θετικά!

Πρώτη στάση της όμορφης αυτής ξενάγησης αποτέλεσε η βιβλιοθήκη Κοζάνης  “Κοβεντάρειος” όπου εκεί μας υποδέχτηκε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κα. Ιωάννα Στεργιόπουλου με την παρουσία της αναπληρώτριας του δημάρχου Κοζάνης κα. Παρθένα Τουμπούλιδου και του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννη Μητλιάγκα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι δύο πλευρές συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι πιθανότητες αδελφοποίησης της «Κοβενταρείου» με τη Βιβλιοθήκη του Βελιγραδίου, η αξιοποίηση των αρχείων της ΚΔΒΚ, καθώς και η συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο για ανταλλαγή βιβλίων κ.ά. . Με την αναπληρώτρια του δημάρχου συζητήθηκαν τουριστικά θέματα της περιοχής και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου θέματα επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη  στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης όπου έγινε αναδρομή στο παρελθόν και η κυρία πρέσβειρα γνώρισε την ιστορία της ζωής των ανθρώπων της Κοζάνης. Έπειτα επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Αγ. Νικόλαου στην κεντρική πλατεία.  Η έντονη μυρωδιά του μύρου και η συζήτηση-ξενάγηση της πρέσβειρας από τον πάτερ Δημήτριο στην εκκλησία αποτέλεσαν αναμφισβήτητα μια όμορφη εμπειρία της πρέσβειρας στον τόπο μας, όπως μας τόνισε.

Δεύτερη στάση του όμορφου αυτού ταξιδιού αποτέλεσε η Αιανή. Εκεί, επισκεφτήκαμε το μουσείο ,όπου όπως κάθε επισκέπτης έτσι και η κυρία πρέσβειρα ενθουσιάστηκε. Με τον συνδυασμό της έκθεση των φωτογραφιών του Δημήτρη Βαβλιάρα στο μουσείο, ο οποίος ήταν παρών, ο ενθουσιασμός ήταν αναμφίβολα ένα συναίσθημα που δεν θα μπορούσε να λείψει. Ωστόσο, πρέπει να πούμε πως του έγινε πρόταση από την πρέσβειρα για συνεργασία με καλλιτέχνες του Βελιγραδίου καθώς, η δουλειά του άφησε την κυρία πρέσβειρα γοητευμένη.

Από το πρόγραμμα ξενάγησης δεν θα μπορούσε να λείψει η περιοχή της Σιάτιστας,  όπου ο δήμαρχος κ. Ζευκλής με τον αρχοντικό του τρόπο υποδέχτηκε την κα. Μίλατσιτς. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου η ξενάγηση ήταν μικρής διαρκείας αλλά αρκετή για να γνωρίσει την όμορφη Σιάτιστα, όπου εδώ και χρόνια έχει πολύ καλή σχέση με τους Σέρβους λόγω του εμπορίου. Στην ξενάγηση βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο που φιλοξενεί διάφορα ευρήματα της περιοχής αλλά και η επίσκεψη σε Αρχοντικό της περιοχής αφήνοντας άναυδη την πρέσβειρα για την ιστορία της περιοχής μας.

Την Κυριακή το πρωί ακολούθησε ξενάγηση στο πανέμορφο Βελβεντό με την υπέροχη θέα στη λίμνη. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και η επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου. Με ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης στον τάφο του πατέρ Αυγουστίνου της εξήγησα πόσο σημαντικός τόπος είναι για μένα…

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο του Βελβεντού κ. Μανώλη Στεργίου όπου συζητήθηκαν θέματα επιχειρήσεων της περιοχής και θέματα τουρισμού υπό την συνοδεία των εύγεστων παραδοσιακών γλυκών  του κόσμου του Ζανδέ ταξιδεύοντας μας σε απίστευτες γευστικές εμπειρίες. Φυσικά μεταξύ άλλων συζητήσαμε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής αλλά και τους προβληματισμούς για το οδικό δίκτυο που συνδέει την περιοχή μας με την Θεσσαλία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα δύσκολο κομμάτι για το οποίο γνωρίζουν οι περισσότεροι και έχει γίνει εκτενέστερη συζήτηση με το αρμόδιο υπουργείο αλλά δυστυχώς οι οποίες προσπάθειες έγιναν δεν ήταν αποτελεσματικές. Και δυστυχώς λόγω της μη επίλυσης του εν λόγω προβλήματος η πρόσβαση στις θαλάσσιες περιοχές και στο βουνό του Ολύμπου αποτελούν ένα έντονο πρόβλημα των κατοίκων. Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και στο δήμο Σερβίων έναν ιστορικό κόμβο ανάμεσα στον ελληνικό και σερβικό λαό όπου σύμφωνα με ιστορικούς κατά τον 6ο αιώνα στην περιοχή ζούσαν Σέρβοι γεγονός που θα προσέλκυε πολλούς επισκέπτες.

Στα Σέρβια κατά την επεξηγηματική ξενάγηση από τον κ. Μπουκουβάλα βγήκαν στην επιφάνεια συναισθήματα συγκίνησης και πρόθεσης ανάδειξης αυτού του παρελθόντος μέσω της τουριστικής ομοσπονδίας του Βελιγραδίου. Εκεί διασταυρώθηκε πως πολλά ιστορικά πρόσωπα αποτελούν κοινό στοιχείο και στους δυο λαούς γι’ αυτό και ο κ. Μπουκουβάλας επιδιώκει την υλοποίηση ενός συνεδρίου ώστε οι δυο λαοί να επαληθεύσουν και να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που κατέχουν. Τέλος, στην κουζίνα της μαμάς Άννας τα εξαιρετικά πιάτα ταξίδεψαν και πάλι την πρέσβειρα. Είναι γνωστό πως σε έναν τόπο εκείνο που μένει δεν είναι μόνο τα αξιοθέατα αλλά και οι γεύσεις ενός καλού φαγητού!

Ο στόχος της εν λόγω ξενάγησης-επίσκεψης ήταν να έρθει σε επαφή η πρέσβειρα κα. Γιασμίνα Μίλατσιτς με τους τοπικούς φορείς ώστε να αναδυθούν οι σχέσεις των δυο χωρών τόσο σε τουριστικό επίπεδο όσο και σε ιστορικό. Το πρώτο βήμα ολοκληρώθηκε και αναμένεται και από τις δύο πλευρές οι προσπάθειες αυτές να αποδώσουν καρπούς.

Και αν ρωτήσει κάποιος για ποιο λόγο τρέχω για όλα αυτά και ως τι, η απάντησή μου είναι ότι έχω τον ευλογημένο τίτλο του γονέα, ως μάνα και ως πατέρας.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης και τον συνεταιρισμό Ιμέρων για τα προϊόντα που δώρισαν στην πρέσβειρα.

 

Δημοφιλή Νέα

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Super Market
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024