kalomen834

stimolo BANNER 1

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΤΟΥ 1922 | του Θωμά Αθ. Αγραφιώτη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Από την περιοδική ηλεκτρονική έκδοση «Ο Καραγκιόζης ΑΛΟΓΟΚΡΙΤΟΣ», Ιούνιος 2022.

5) «Οι πρωταγωνιστές του 1922 στο Θέατρο Σκιών»

Σχετικά με τους πρωταγωνιστές του 1922 στο Θέατρο Σκιών, τα πράγματα δεν είναι και πολύ απλά.

Αφενός θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων εκείνης της εποχής, οι οποίες κινούνταν μέσα στα πλαίσια μιας πρώην τουρκοκρατούμενης περιοχής, όπως ήταν έστω και για λίγο η μισή περίπου Μικρά Ασία, με την επισήμανση ότι ο κυρίαρχος στρατιωτικά (έστω και προσωρινά) λαός ήταν πλέον οι Έλληνες.

Με τη λογική αυτή, το διοικητήριο της Σμύρνης βρισκόταν μεν σε ελληνικά χέρια, αλλά σύντομα θα ερχόταν και πάλι στα χέρια των Τούρκων υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ (Πασά) Ατατούρκ. Ωστόσο, είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτες βιαιοπραγίες εναντίον του ελληνικού πληθυσμού με πρώτο (συμβολικό) θύμα τον Άγιο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και με επικεφαλής των βανδαλισμών τον από παλιά εχθρό του Χρυσόστομου, Νουρεντίν Πασά.

Αμέσως-αμέσως λοιπόν, το πρώτο (θεατρικό) δίπολο είναι ο Άγιος Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης και ο κατεξοχήν αντίπαλός του, ο Νουρεντίν Πασάς. Πρόκειται ίσως για μια άτυπη επανάληψη του θεατρικού δίπολου ανάμεσα στον Άγιο Πατριάρχη Γρηγόριο τον Πέμπτο και τον τότε Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄, περίπου έναν (και κάτι) αιώνα πριν στην Κωνσταντινούπολη και με το έργο «Η κρεμάλα του Πατριάρχη».

Από τη μεριά της ελληνικής εξουσίας και διοίκησης, κυριαρχεί φυσικά η περίπτωση του αμφιλεγόμενου Ύπατου Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη. Ο Στεργιάδης έχει μείνει στην ιστορία ως ένας άνθρωπος του Ελευθέριου Βενιζέλου, που όμως παραδόξως έμεινε στη θέση του και από τις επόμενες αντιβενιζελικές κυβερνήσεις, μολονότι οι τελευταίες είχαν κάνει σαρωτικές αλλαγές σε όλο το στράτευμα.

Ο Αριστείδης Στεργιάδης, παρά τις διοικητικές ικανότητες που του αποδίδονται σε σχέση με την ισότιμη μεταχείριση του ελληνικού και του τούρκικου πληθυσμού, θεωρείται ότι φέρθηκε προδοτικά με το να εγκαταλείψει τον ελληνικό πληθυσμό στο έλεος των Τούρκων, φεύγοντας σαν τον «κλέφτη» λίγο πριν από την καταστροφή της Σμύρνης. Η στάση του αυτή τον εκθέτει σαφώς σε σχέση με τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, ο οποίος δεν εγκατέλειψε το ποίμνιό του.

Είναι αλήθεια πάντως ότι η σύγκρουση του Στεργιάδη με τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά τα έτη της ελληνικής διοίκησης της Σμύρνης. Και το αντιφατικό της όλης υπόθεσης ήταν πως ο Μητροπολίτης Σμύρνης ήταν βαθύτατα βενιζελικών πεποιθήσεων και από ειρωνεία της τύχης αναγκάστηκε να συγκρουστεί κατά μέτωπο με μια από τις πιο προσωπικές επιλογές του Βενιζέλου στην ελληνική διοίκηση της Σμύρνης κατά την τριετία 1919-1922.

Ο ίδιος ο Βενιζέλος βεβαίως δεν πάτησε το πόδι του στα χώματα της Σμύρνης ούτε καν μετά από την αποβίβαση του ελληνικού στρατού το 1919, για να μην προκληθεί προφανώς η τουρκική πλευρά. Πιο εμφατική ήταν, από πολιτικής απόψεως, η παρουσία των Αντιβενιζελικών στα μικρασιατικά χώματα: Του Δημήτριου Γούναρη, του Νικόλαου Θεοτόκη, των στρατιωτικών τους ηγετών (Αναστάσιος Παπούλας, Γεώργιος Χατζηανέστης, Βίκτωρ Δούσμανης) και κυρίως του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Μια στρατιωτική ηγεσία, με την οποία οι Αντιβενιζελικοί αντικατέστησαν τους ικανότερους κατά τα φαινόμενα επικεφαλής του ελληνικού στρατού (Λεωνίδας Παρασκευόπουλος).

Από τους ανωτέρω εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας, ο πιο εμβληματικός σαφώς ήταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, μια από τις πιο τραγικές μορφές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Κωνσταντίνος, αν και βαριά άρρωστος εκείνη την εποχή και σκιά του εαυτού του, θα αποβιβαστεί στην προκυμαία της Σμύρνης μια συμβολική ημερομηνία: Στις 29 Μαΐου 1921. Θα φτάσει μέχρι και τα βάθη της Μικράς Ασίας ως επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δίνοντας το παρών και στο κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο της Κιουτάχειας, με το οποίο αποφασίστηκε η τελική (αποτυχημένη και καταστροφική) πορεία προς την Άγκυρα.

Ο Κωνσταντίνος βεβαίως είχε ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα από το φθινόπωρο του 1921, όντας βαριά άρρωστος, αλλά το όνομά του έτσι κι αλλιώς «βασίλευε» ανέκαθεν στην Ανατολία. Η νικηφόρα αρχιστρατηγία του στους Βαλκανικούς Πολέμους και ο όλος μύθος που είχε πλαστεί γύρω από το πρόσωπό του με τη Μεγάλη Ιδέα, τον είχαν επιβάλει ως μία αυτονόητη συμβολική παρουσία στην πορεία προς την Κόκκινη Μηλιά και παρά την αδιάλειπτη πολιτική του έχθρα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Κατά συνέπεια, είναι σαφές πως από την ελληνική στρατιωτική ηγεσία της Μικράς Ασίας, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι ο κατεξοχήν πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπός της, είτε πρακτικά, είτε ιδεολογικά. Και δίπλα στον Κωνσταντίνο παρελαύνει ο μικρόκοσμος του μπερντέ, επιστρατευμένος φυσικά και ντυμένος στο χακί: Είτε από την Παλιά Ελλάδα (Μπαρμπαγιώργος, Νιόνιος, Μορφονιός, Σταύρακας), είτε από την πόλη της Σμύρνης με τον Καραγκιόζη και τον Χατζηαβάτη, ως στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού, να δρουν: Α) Στο πλάι του Βασιλιά Κωνσταντίνου με το επιτελείο του, Β) Στο πλάι του Μητροπολίτη Σμύρνης με τη χριστιανική κοινότητα και Γ) Στο πλάι του Αριστείδη Στεργιάδη με την ελληνική διοίκηση και με την κοινότητα της Σμύρνης.

Με εξαίρεση τους κλασικούς τύπους του Θεάτρου Σκιών, οι υπόλοιποι ιστορικοί ήρωες κάνουν το ντεμπούτο τους στον μπερντέ, τουλάχιστον μέσα στα πλαίσια των κλασικών τίτλων από παραστάσεις του Καραγκιόζη. Εξαίρεση αποτελεί ο Κωνσταντίνος, ο πρωταγωνιστής στο έντεχνο έργο του Βασίλαρου: «Η Χάρη του Βασιλιά».

Στο επόμενο τεύχος: Από τη «Χάρη του Βασιλιά» στο έργο «1919-1922»

Ολόκληρο το τεύχος Ιουνίου της περιοδικής ηλεκτρονικής έκδοσης «Ο Καραγκιόζης ΑΛΟΓΟΚΡΙΤΟΣ», μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ: 

http://www.karagkiozis.com/ALOGOKRITOS-37-IOUNIOS-2022.pdf 

 

Δημοφιλή Νέα

Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης “Μίκης Θεοδωράκης” συναυλία ΠΥΞ ΛΑΞ η βροχή δεν τους πτοεί... Συνεχίζεται η συναυλία  !! (video φωτογραφίες)
Σκιάθος: Αεροπλάνο περνά... «ξυστά» από τα κεφάλια τουριστών (video)

Σκιάθος: Αεροπλάνο περνά... «ξυστά» από τα κεφάλια τουριστών (video)


Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει τα τελευταία 24ωρα β…

ΔΕΥΑ Εορδαίας: Διακοπή νερού σήμερα Παρασκευή στην Πτολεμαΐδα

ΔΕΥΑ Εορδαίας: Διακοπή νερού σήμερα Παρασκευή στην Πτολεμαΐδα


Η ΔΕΥΑ Εορδαίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό της Π…

Τον Περδίκκα Εορδαίας επισκέφθηκε η Δημοτική Παράταξη
Του παρακολουθήσαντος (Γράφει ο Βασίλης Μαρκόπουλος)

Του παρακολουθήσαντος (Γράφει ο Βασίλης Μαρκόπουλος)


Αν κάποιος πολίτης ή πολίτισα επισκεφθεί αρκετές φορέ…

Δήμος Εορδαίας:
Γιώργος Καμίνης:

Γιώργος Καμίνης: "Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο" (Ηχητικό)


Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, έκανε λόγο γ…

Ο εσωτερικός εχθρός...

Ο εσωτερικός εχθρός...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα