pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Η ΝΔ προχωράει στην απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την εξυπηρέτηση μεγαλοεπενδυτών» (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και

του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άλλη μία νομοθετική ρύθμιση προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, καθώς με το νομοσχέδιο αυτό εξαλείφεται η δημόσια παρουσία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με στόχο την εξυπηρέτηση μεγαλοεπενδυτών εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, παρά του ότι αυτό έχει επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού, του Έλληνα φορολογούμενου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας είναι η θέσπιση της ασυλίας για τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν οι ενέργειές της ζημιώνουν το δημόσιο, όπως είναι ακόμη και η πώληση μετοχών κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Με το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται η ουσιαστική αποχώρηση του δημοσίου από το ΤΧΣ, γεγονός που θα δημιουργήσει επιπλέον αρνητικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία με την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας και ταυτόχρονα με τον κίνδυνο που προκύπτει από την αποχώρηση του δημοσίου με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κίνδυνος που γίνεται σαφές πως είναι ακόμη μεγαλύτερος με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, όπως είπε πριν από λίγο για την αγορά κόκκινων δανείων από funds που έχουν εξευτελιστικό μετοχικό κεφάλαιο, ο συνάδελφος κ. Πολάκης.

Νομοθετείτε ναρκοθετώντας τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, τη στιγμή που θα έπρεπε να κάνετε το αντίθετο, στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία. Και θα έπρεπε να κάνετε το αντίθετο, γιατί σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι 8 στους 10 Έλληνες πολίτες αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις. Το 75% των καταναλωτών αναβάλλουν τις αγορές που πρέπει να κάνουν. Οι 6 στους 10 πολίτες κάνουν ό, τι μπορούν για να αποφύγουν οποιαδήποτε κατανάλωση ρεύματος. Και επίσης, 6 στους 10 πολίτες δεν μπορούν να προχωρήσουν στις αγορές αναγκαίων τροφίμων για τις οικογένειές τους. Αυτή την ώρα, εσείς με τα νομοθετήματά σας, μας οδηγείτε σε χειρότερες μέρες σαν ελληνική κοινωνία, αποποιούμενοι οποιαδήποτε ευθύνη και ρίχνοντας την ευθύνη την μία στην πανδημία, την άλλη στις γεωπολιτικές εξελίξεις, την τρίτη στην ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να μπορείτε να εξηγήσετε γιατί αυτές οι συνθήκες, ενώ αφορούν όλο τον κόσμο, εμείς είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες είναι σε απόγνωση, αδιαφορείτε για αυτούς, αλλά ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο για τη χορήγηση από το 2023 χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη. Την ίδια στιγμή που οι εκλεκτοί σας στη ΔΕΗ παίρνουν μισθό 360.000 ευρώ το χρόνο, 1000 ευρώ την ημέρα, αδίστακτα, κοινωνικά ανάλγητα και κυνικά, φέρνετε σήμερα την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ, που ανοίγει τον δρόμο των απολύσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρη η επιλογή σας. Άλλοι να ζουν στη χλιδή και άλλοι να απολύονται και να φτωχοποιούνται.

Αφού τόσο δικαιολογείτε τα πάντα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν αντιλαμβάνεστε τη στρατηγική σημασία της ΛΑΡΚΟ σε αυτή τη συγκύρια, όπου η Ρωσία που κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων; Ξεπουλάτε τη ΛΑΡΚΟ, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς νικελίου στον πλανήτη και μάλιστα σε μία εποχή που η αξία του εκτινάσσεται, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στη χρήση των οποίων στρέφεται η διεθνής κοινότητα.

Ξεπουλάτε τον ορυκτό πλούτο της χώρας κι ανάμεσά του ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά. Και για να το κάνετε αυτό και να απαξιώσετε ακόμη περισσότερο την αξία της, προχωράτε με αυτή την τροπολογία στη μαζική απόλυση εργαζομένων, γιατί τους θεωρείτε βαρίδια για τους ιδιώτες. Αδιαφορείτε για το μέλλον 1.300 εργαζομένων και των οικογενειών τους στην Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, την Κοζάνη και την Καστοριά. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύετε ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί, εκτός των άλλων, σε μία σειρά αποφάσεων ενάντια στην περιοχή που εκπροσωπώ, την Καστοριά. Για άλλη μια φορά, η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία εκλέγομαι ζημιώνεται από τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Έρχεστε με ημίμετρα. Για παράδειγμα, στο άρθρο 79, με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, να ρίξετε στάχτη στα μάτια. Δεν έχετε κανένα ουσιαστικό και συνεκτικό σχέδιο για την ενίσχυση της περιοχής μου, που καταστρέφεται με την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της γουνοποιίας. 2.000 άνεργοι γουνεργάτες, 2.500 νέοι άνθρωποι από την Π.Ε. της Καστοριάς φεύγουν για σεζόν στα νησιά. Γιατί; Γιατί ο Πρωθυπουργός, ακόμη και δύο μήνες πριν, έταζε στους φορείς της περιοχής ότι σε 7 ημέρες θα δώσει απάντηση. Πέρασαν και τα 40.

Τελειώνω, κύριε πρόεδρε, με μία φράση. Δεν έχετε ούτε ιερό, ούτε όσιο. Την ώρα που καταδικάζετε τους εργαζομένους στην ανέχεια, τους αγρότες στην απελπισία και τα νοικοκυριά στην απόγνωση, προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι.

Πώς διαφορετικά εξηγείται ότι ο Πρωθυπουργός, ο βαθύπλουτος Πρωθυπουργός της χώρας, κάθε χρόνο κάνει αίτηση για να ενεργοποιήσει τα ιστορικά δικαιώματα και να παίρνει αγροτικές επιδοτήσεις; Ενεργοποιεί ιστορικά δικαιώματα που στερεί από την επιστροφή τους στο Εθνικό Απόθεμα, ώστε να τα πάρει ένας νέος αγρότης και να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του και να πάρει γάλα στα παιδιά του. Τα 4.500 ευρώ, που παίρνει από αγροτικές επιδοτήσεις ο Πρωθυπουργός, θα χαλούσαν τον οικογενειακό οικονομικό του προϋπολογισμό; Σας ευχαριστώ».

VIDEO

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…