kalomen834

stimolo BANNER 1

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: "Διεξαγωγή διευρυμένης Διοικούσας Επιτροπής στην Πτολεμαΐδα"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, που διεξήχθη την Τετάρτη 22-06-2022

στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα, στην οποία συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, θέματα Μηχανικών της Εορδαίας και θέματα υποδομών και ανάπτυξης της περιοχής.

Καθώς η πόλη της Πτολεμαΐδας, δε διαθέτει ξεχωριστή εκπροσώπηση μέσω κάποιας Επιτροπής, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, απόφαση της Διοίκησης και του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Νικολάου Συλλίρη, προκειμένου να τιμήσει τους συναδέλφους της Εορδαίας, ήταν η διεξαγωγή μιας διευρυμένης Διοικούσας Επιτροπής, με συμμετοχή τόσο των πολιτικών του Νομού, που με το θεσμικό τους ρόλο και τις ουσιαστικές τους παρεμβάσεις, συνέβαλαν στο διάλογο που αναπτύχθηκε, όσο και συναδέλφων μηχανικών, που τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παρακολουθήσουν δια ζώσης τη συνεδρίαση.

Την Διοικούσα Επιτροπή τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής του Ν. Κοζάνης, κα Καλλιόπη Βέττα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κος Κασαπίδης Γεώργιος με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Μετάβασης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κο Στέργιο Κιάνα και την Αντιπεριφερειάρχη Πράσινου Μετασχηματισμού, Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, κα Ντιό Ευφροσύνη, ο Δήμαρχος Εορδαίας, κος Πλακεντάς Παναγιώτης με τους συνεργάτες του, μέλη του Συλλόγου Μηχανικών Εορδαίας και μέλη του Συλλόγου Μηχανικών ΔΕΗ, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές του Ν. Κοζάνης, κος Στάθης Κωνσταντινίδης και κα Παρασκευή (Βίκυ) Βρυζίδου, συγχαίροντας αμφότεροι τη Διοίκηση του ΤΕΕ για την πρωτοβουλία της.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στο διττό ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στα πολύ σημαντικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις επαφές που καθιέρωσε η νέα Διοίκηση του Τμήματος, τόσο με τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αποφασιστικό ρόλο (Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας κτλ), όσο και με όλους τους δημόσιους φορείς της περιοχής, η ορθή λειτουργία των οποίων είναι προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρώτη το λόγο πήρε η Βουλευτής του Ν. Κοζάνης, κα Καλλιόπη Βέττα, η οποία αναγνώρισε στο θεσμό του ΤΕΕ έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που ανέδειξε τα προβλήματα που προέκυψαν από το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης. Η κα Βέττα, η οποία επισκέφτηκε για δεύτερη φορά πριν λίγες ημέρες το Τμήμα του ΤΕΕ/ΤΔΜ, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και στις συνεχείς αυξήσεις που επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τους μηχανικούς και τις τεχνικές εταιρείες, ενημέρωσε το ακροατήριο για όλες τις παρεμβάσεις που έκανε για προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των Μηχανικών (εξίσωση πτυχίων κολεγίων, συνταξιοδοτικό, αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών, δικαιώματα χημικών μηχανικών στην εκπαίδευση κα) και επικεντρώθηκε στη συνέχεια σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο στο Νομό όσο και στην Εορδαία. Αναφέρθηκε στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ, στις αποκαταστάσεις των εδαφών της ΔΕΗ, στην ανάγκη για αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στην υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην ανάγκη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με ονομασίες ΠΟΠ και στην απουσία της ρήτρας απολιγνιτοποίησης προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Περιφερειάρχης, κος Κασαπίδης Γιώργος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τη Διοίκηση του ΤΕΕ για την πρόσκληση που του απηύθυνε για συμμετοχή στη συνεδρίαση. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη ρευστότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, που επηρεάζει την εκτέλεση των δημοσίων έργων στη χώρα μας, καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών φρενάρουν την ομαλή εκτέλεση των έργων και οδηγούν σε αδιέξοδο τους εργολάβους, γεγονός που παρακολουθεί στενά και ο ίδιος και δήλωσε βέβαιος ότι άμεσα θα δοθεί μία λύση από την ελληνική Κυβέρνηση. Ειδικά ως προς την περιοχή της Εορδαίας, αναφέρθηκε στη νέα, υπερσύγχρονη και πράσινη ΒΙ.ΠΕ στην περιοχή της Αναρράχης, στα προβλήματα που αντιμετώπισαν ως Περιφερειακή Αρχή ως προς τη λειτουργία του σιδηροδρόμου, στο εμβληματικό για την ενδοπεριφερειακή συνοχή έργο της κατασκευής της σήραγγας της Κλεισούρας, στο μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας, μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε 94 επιχειρήσεις και στο πιο κρίσιμο περιβαλλοντικά έργο της περιφέρειας, αυτό της ολοκλήρωσης των εργασιών για τη μεταφορά των λυμάτων της ανατολικής Εορδαίας, που σήμερα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη λίμνη Βεγορίτιδα, στο βιολογικό καθαρισμό.

Ο Δήμαρχος Εορδαίας, κος Πλακεντάς Παναγιώτης, συνεχάρη με τη σειρά του τη Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την τιμητική συνεδρίαση που πραγματοποίησε στην πόλη της Πτολεμαΐδας και πρότεινε η πρωτοβουλία αυτή να καθιερωθεί ως θεσμός. Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε πρωτίστως στις εξελίξεις γύρω από την απολιγνιτοποίηση και στην ανάγκη παράτασης των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τη μεριά της κυβέρνησης, καθώς και στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν ως δημοτική αρχή για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας για τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την απορία του για το μέλλον των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ενημέρωσε το ακροατήριο για το αίτημα που απηύθυνε ο Δήμος στη ΔΕΗ, για την παραχώρηση του οικισμού της ΔΕΗ, ώστε να αξιοποιηθεί είτε ως πόλος καινοτομίας, είτε σε σχέση με το ΒΙΟΠΑ, είτε για τη φιλοξενία εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, μέ χρηματοδότηση μέσω κάποιου προγράμματος. Αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει για τις επιχειρήσεις της περιοχής η σιδηροδρομική σύνδεση του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ενημέρωσε το σώμα για τις δυσκολίες ολοκλήρωσης της πράξης εφαρμογής της πόλης, ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο 1500 οικόπεδα, για την προοπτική κατασκευής κλειστής λαϊκής αγοράς στην πόλη και για την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου με μηχανικούς. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στην άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας είναι οι 75 ανεμογεννήτριες που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στον κάμπο της ανατολικής Εορδαίας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις προς όφελος των αγροτών της περιοχής (κατασκευή φράγματος και αρδευτικού) και που θα ακυρωθούν στην πράξη με τη μόνιμη εγκατάσταση εκεί των ανεμογεννητριών, καθώς εξαιτίας τους θα περιοριστεί δραματικά η πρωτογενής παραγωγή.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του κου Τσακμάκη Παναγιώτη και του κου Ακτενίζογλου Κλεάνθη, που, ως πρώην (και εν αναμονή των νέων αρχαιρεσιών του Συλλόγου) Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Εορδαίας ο μεν πρώτος, εξέφρασε την αγωνία του για την εργασιακή προοπτική των νέων μηχανικών στην περιοχή και για το μεγάλο κύμα φυγής των νέων επιστημόνων, κυρίως προς το εξωτερικό, που παρατηρείται και ο δεύτερος, ως Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απολιγιτοποίησης, δήλωσε την ανάγκη τόσο συγκράτησης του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού, όσο και στήριξης των νέων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση από τη μεριά του κράτους της εργασίας και όχι με επιδοτήσεις της ανεργίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, παρουσίασε εν συντομία στους παριστάμενους τα αποτελέσματα του έργου της ομάδας εργασίας του Τμήματος που αφορούν στην αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη σε άλλα προϊόντα, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κο Κασαπίδη για τη χρηματοδότησή του, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.) Δυτικής Μακεδονίας - Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών.

Στην πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου «Παντελίδης», είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες και να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος, με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων. Το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, δρώντας ως συνδετικός κρίκος όλων των φορέων της περιοχής θα εργαστεί, ώστε να αναδειχτούν όλα τα προβλήματα της περιοχής και να βρεθούν λύσεις προς όφελος των μελών του και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοφιλή Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μπανιάς

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μπανιάς


Έφυγε από τη ζωή ο Κώσ…

Tovoion Tv | Διαδρομή στην Βλάστη στο Ορεινό Καταφύγιο και τον Υδρόμυλο (φωτογραφίες - video)
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης και η ΟΜ Εορδαίας για το θάνατο του Κώστα Μπανιά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης και η ΟΜ Εορδαίας για το θάνατο του Κώστα Μπανιά


Σήμερα έφυγε από την ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Κώ…

Η Τριανταφυλλιά Σουχάμβαλη στο kozani.tv την Τετάρτη 10 Αυγούστου μιλά για το βιβλίο της,
Ο καιρός από τώρα και για έξι ημέρες σε Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Σιάτιστα - Βελβεντό - Σέρβια - Καστοριά - Γρεβενά - Φλώρινα
Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό


Τις επόμενες εβδομάδες το Βερολίνο θα γνωρίζει εάν -με …

Guardian για Μητσοτάκη και υποκλοπές: «Η μεγαλύτερη κρίση του Πρωθυπουργού - Σκάνδαλο που θυμίζει τη Χoύντα»
«Καινούργια ζωή» (της Βιολέττας Μπούσιου)

«Καινούργια ζωή» (της Βιολέττας Μπούσιου)


Καινούργια ζωή, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Ελε…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα