pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τα αναμολόγητα αίτια της ενεργειακής κρίσης (Γράφει ο Θανάσης Αλμπάντης)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πρόκειται για μια καθαρά τεχνητή κρίση:

Την περίοδο της πανδημίας Ευρώπη και ΗΠΑ «έκοψαν» κάποια δισεκατομμύρια πληθωριστικό χρήμα

, μειώθηκε, δηλαδή η αξία του ΕΥΡΩ και το δολαρίου, συνεπώς «έχασαν» σε πλούτο οι ελέγχοντες το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Άρα, πρέπει το χρήμα αυτό να το μαζέψουν στα θησαυροφυλάκιά τους, ώστε να μη μειωθεί ο πλούτος τους και, παράλληλα, να κερδοσκοπήσουν.

Ο πλέον εύκολος τρόπος είναι η αύξηση των τιμών της ενέργειας, διότι αυτό επιφέρει ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να αυξάνονται ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, χωρίς λόγο, απλώς με χρηματιστηριακά κόλπα, ενώ όλο αυτό το διάστημα και πόλεμο δεν είχαμε και η ροή του φυσικού αερίου από Ρωσία δεν μειώθηκε μέχρι και τον Μάιο. Με κάποιο τρόπο πρέπει να εξαφανιστεί το πληθωριστικό χρήμα που κόπηκε την περίοδο της πανδημίας (450.000.000.000 €ΥΡΩ). Κι αυτό, διότι η υποτίμηση του νομίσματος σημαίνει απομείωση του πλούτου της κυρίαρχης ελίτ και των ιδιοκτητών των χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο πιο εύκολος τρόπος για να σώσουν οι «πτωχοί» αυτοί το έχει τους είναι η αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, που ελέγχονται μέσω των χρηματιστηρίων αγαθών.

Προκειμένου, μάλιστα, να μην είναι ευχερώς ελέγξιμες οι τιμές λιανικής πώλησης, οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, δεν πωλούν απευθείας οι ίδιες το προϊόν τους, αλλά μέσω μιας θυγατρικής της επιχείρησης παραγωγής, συνήθως μιας μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, για την ίδρυση και λειτουργία της οποίας δεν γίνεται κανένας έλεγχος του «πόθεν έσχες» του ιδρυτή της.

Ο προμηθευτής, λοιπόν, «δικαιούται» να κερδίσει από την εμπορία, άρα θα αυξήσει την τιμή του ρεύματος κατά ένα ποσοστό πάλι πρακτικά ανέλεγκτο. Επίσης, επειδή είναι «άγνωστος» και δήθεν πολλοί οι προμηθευτές του, που υποτίθεται πως έχουν διαφορετικές τιμές και του παρέχουν χονδρικά ρεύμα από διαφορετικά συστήματα παραγωγής, ο έλεγχος καθίσταται αδύνατος ή ασύμφορος. Η αύξηση της τιμής του λιγνιτικού ρεύματος ή του προερχόμενου από Α.Π.Ε. (υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), στα νέα, ανώτερα επίπεδα, είναι αισχροκέρδεια.

Στην εξίσωση αυτή προσθέτουμε και τον παράγοντα που ονομάζεται πρακτική καρτέλ. Αν δείτε τις προτεινόμενες τιμές και συμβόλαια απ’ όλους τους εμπόρους ενέργειας, θα διαπιστώσετε ασήμαντες διαφορές. Και, βέβαια, υπάρχει και το πιο μυστικό καρτέλ, αυτό των παραγωγών ενέργειας που «ρυθμίζουν» με αόρατο τρόπο τις τιμές και τις ζωές μας.

Κι όλα αυτά, παρ’ ό,τι η οδηγία (ΕΕ) 2019/944 για την ηλεκτρική ενέργεια και οι διατάξεις περί προστασίας καταναλωτή, θεσπίζουν δικαιώματα και μέσα προστασίας για τους πελάτες σε σχέση με τους συμβατικούς όρους και την τιμολόγηση. Οι όροι αυτοί πρέπει να είναι δίκαιοι και γνωστοί εκ των προτέρων και οι πελάτες πρέπει να ειδοποιούνται για οποιαδήποτε πρόθεση τροποποίησης των εν λόγω όρων και για οποιαδήποτε προσαρμογή της τιμής προμήθειας. Οι τελικοί πελάτες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και κατανοητές εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε ο λογαριασμός τους. Ταυτόχρονα, οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν στους τελικούς πελάτες διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις ισχύουσες τιμές και τιμολόγια, καθώς και τους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις όσον αφορά την πρόσβαση και τη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας. Τίποτε, όμως απ’ τα παραπάνω δεν εφαρμόζεται.

Η κυβερνητική συμμετοχή σ’ αυτό το παιχνίδι αισχροκέρδειας τεκμαίρεται εκ του νόμου: Ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας επιβάλλει, κατ’ άρθρο 7, στους δημοσίους υπαλλήλους (που είναι κατά νόμον και οι αιρετοί και οι δοτοί), να απέχουν των καθηκόντων τους και της συμμετοχής τους από κάθε διαδικασία, όταν αυτή σχετίζεται με υποθέσεις στις οποίες δημιουργείται υπόνοια ότι έχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους ή φίλοι τους συμφέρον προσωπικό.

Αλλά, όλα τα ΜΜΕ έχουν καταπιεί το γεγονός ότι ο Γεραπετρίτης, ενώ έχει εξ αγχιστείας συγγένεια με μεγάλη επιχείρηση ΑΠΕ, είναι αυτός που χειρίζεται τα θέματα της πράσινης ενέργειας και μοιράζει τα κονδύλια για τις επενδύσεις στις επιχειρήσεις ΑΠΕ χωρίς να έχει δηλώσει το κώλυμα.

Η σύζυγος του Καίσαρος δεν το κρύβει καν πως δεν είναι τίμια. Προφανώς και η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά γκαβή.

Θανάσης Αλμπάντης

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Τσοτύλι Βοΐου

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Παππού, τι έκανες στη χούντα; – του Θανάση Σκαμνάκη

Παππού, τι έκανες στη χούντα; – του Θανάση Σκαμνάκη


Αύριο είναι 21 Απριλίου. ΄Ηδη 57 χρόνια από τότε. Μια επέτ…

Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ