kalomen834

stimolo BANNER 1

Κριτική θεώρηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας (Γράφει ο Θανάσης Αλμπάντης)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την 17-6-2022, ο κ. Κασαπίδης μας ενημέρωσε, έμπλεος ευφορίας, ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο θα «πέσουν» στη Δυτική Μακεδονία

, για να παταχθούν η υπανάπτυξη και η ανεργία σε μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης. Η όξυνση των φαινομένων οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος στη βίαιη και ανόητη -κατά τη γνώμη μου το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο- διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών ορυχείων και ΑΗΣ.

Τον άκρως αποτυχημένο Περιφερειάρχη, κ. Κασαπίδη τον άκουσα στην ΕΡΤ3, την ώρα που οι εικόνες από ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο δημιουργούσε μια ψευδαίσθηση εργώδους προσπάθειας ανάκαμψης.

Είναι γεγονός, ότι ήδη άρχισε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 5.000 στρέμματα κτηνοτροφικής ζώνης, με πολλές παρατυπίες και παραβάσεις νόμων και κυρίως χωρίς προηγούμενη χωροθέτηση του έργου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Εκ του ισχύοντος Συντάγματος και της κειμένης νομοθεσίας, πάντοτε προηγείται η χωροθέτηση ενός μεγάλου έργου και έπεται η αδειοδότηση και κατασκευή του. Κατά πάγια κυβερνητική τακτική, η χωροθέτηση έπεται των εγκρίσεων και, πολλές φορές, της κατασκευής. Κι αυτό, διότι η νόμιμη διαδικασία επιβάλλει προηγούμενες υπεύθυνες μελέτες και υποβάλλει το όλο έργο σε δημόσιο έλεγχο από την Τ.Α., του ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς και οι σχετικές αποφάσεις προσβάλλονται στα δικαστήρια, ως προς τη νομιμότητά τους.

Η τακτική της κυβέρνησης δημιουργεί τετελεσμένα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας, ενώ παράλληλα αποκλείονται οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες ως ανταγωνιστές, που μπορούν να σπάσουν και την τακτική καρτέλ των παρόχων ενέργειας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Οι παραγωγοί ενέργειας είναι, συνήθως, και πάροχοί της, άμεσα ή εμμέσως (συνήθως μέσω μιας μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας-Ι.Κ.Ε.) και ελέγχουν με απόλυτο τρόπο όλο το ενεργειακό κύκλωμα, αφού η Ανεξάρτητη (εδώ καγχάζουμε) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας/Ρ.Α.Ε., δεν κάνει ελέγχους ή κάνει προσχηματικούς, κατόπιν εορτής και συμμορφούμενη στις κυβερνητικές «υποδείξεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει, κυνικά, τον Μάη του 2020: «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία… μέρος των χρημάτων (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης) θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

Με την απάνθρωπη αυτή δήλωση ο κ. Μητσοτάκης έφτυσε κατάμουτρα τους Δυτικομακεδόνες, γι’ αυτό μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να με πείσουν οι οποιεσδήποτε κυβερνητικής εξαγγελίες, ότι άρχισαν να μας ψυχοπονούν στην Κυβέρνηση και να ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, αφού πρώτα τον ρημάξανε.

Ας δούμε, λοιπόν, με ψύχραιμη λογική, τις εξαγγελίες:

Ερωτηθείς σχετικώς ο αποτυχημένος Περιφερειάρχης μας, για το τι θα γίνει στην περιοχή μας, απάντησε αορίστως για τη δημιουργία start up και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα επιδοτούνται έως και 70%. Και, βέβαια, δεν υπήρξε κανένα χρονοδιάγραμμα ή -έστω- διαισθητική πρόβλεψη για την υλοποίηση των κυβερνητικών οραμάτων (κυριολεκτικώς). Διότι, αν τα έργα αρχίσουν να υλοποιούνται με ορίζοντα επταετίας, όπως ο κ. Κασαπίδης εξήγγειλε, η περιοχή μας θα έχει πλήρως αποψιλωθεί από το παραγωγικό δυναμικό της και από νέους.

Μάλλον δεν ανησυχούν Κυβέρνηση και Κασαπίδης, διότι βρέθηκε η λύση: Όπως προσφάτως διαπιστώθηκε επισήμως και στην Ε.Ε. και διατρανώθηκε διά στόματος Μητσοτάκη, η Ευρώπη και η Ελλάδα -περισσότερο από άλλες χώρες- έχουν γερασμένο πληθυσμό, ανεπαρκή αριθμό εργατών, οπότε η Ευρώπη θα ανοίξει τις πόρτες της σε πρόσφυγες και μετανάστες και θα τους ενσωματώσει στον ενεργό πληθυσμό της. Η δήλωση αυτή είναι ΕΠΙΣΗΜΗ.

Η πλούσια επαγγελματική εμπειρία μου μου δίνει το δικαίωμα να πιστεύω, πως στην περιοχή δεν θα υλοποιηθεί ο,τιδήποτε το αξιόλογο όσα κίνητρα «ανάπτυξης» και αν δοθούν. Κατά πάσα πιθανότητα, θα εμφανιστούν πάλι κάποιο επιτήδειοι, που θα κάνουν τις γνωστές αρπαχτές, κλέβοντας τις επιδοτήσεις με υπερκοστολογήσεις.

Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν διακινδυνεύει τα κεφάλαιά του σε μια περιοχή που δεν έχει:

Εξειδικευμένο επιστημονική, τεχνικό και εργατικό δυναμικό (άλλωστε, οι όροι εργασίας είναι εξευτελιστικοί), βιομηχανική περιοχή με τις απαραίτητες υποδομές (χωροθετημένη, ρυμοτομημένη, μετά από προηγούμενες γεωλογικές και λοιπές μελέτες, με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, σύστημα πυρόσβεσης κ.λπ.), έτοιμη να δεχτεί κτιριακές εγκαταστάσεις, σταθμούς διανομής ρεύματος υψηλής τάσης, οπτικές ίνες, ευρυζωνικό δίκτυο, σιδηροδρομική και απαιτητική αεροπορική εξυπηρέτηση.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές είναι ενεργοβόρες και η ενέργεια για τις επιχειρήσεις (πλην της ΠΕΣΙΝΕ) στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερη απ’ ό,τι στις όμορες και λοιπές χώρες της Ε.Ε. και -ιδιαίτερα- στην Τουρκία. Επίσης, στην περιοχή μας δεν προβλέπεται καμία επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου (πλην, ίσως, για οικιακή χρήση), στα επόμενα δύο χρόνια. Ποια ενέργεια, λοιπόν, θα τροφοδοτεί τις «καινοτόμες» επιχειρήσεις, αν δεν βρεθεί τρόπος να ξεπεράσουμε το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα;

Γιατί, όμως, ο Μητσοτάκης αξίωσε την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2023; Τη χρονιά αυτή θα γίνουν οι εκλογές και δεν θέλει να διακινδυνεύσει πως μια επόμενη, μη δική του, κυβέρνηση θα βρει μονάδες παραγωγής ενέργειας που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τιμολογιακά τους «δικούς» του ομοειδείς επιχειρηματίες, θέτοντας εκ νέου σε λειτουργία λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικούς ΑΗΣ. Είναι εξαιρετικά άηθες να κατέχει τόσο σημαντική κυβερνητική θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ο κ. Γεραπετρίτης, όταν έχει στενότατους συγγενικούς δεσμούς με επιχείρηση παραγωγής και διανομής ενέργειας. Όφειλε -εκ του νόμου- να μην αναλάβει τέτοια θέση, δηλώνοντας προσωπικό κώλυμα. Υπάρχει, επίσης, διάχυτη πεποίθηση, πως μέλη του οικογενειακού κύκλου του Μητσοτάκη σχετίζονται στενά με επιχειρήσεις, funds και επενδυτές που σχετίζονται με την ενέργεια διεθνώς.

Μια τελευταία παρατήρηση, που αποδεικνύει τη σαδιστική απανθρωπιά του Μητσοτάκη, της κυβέρνησής του και του κόμματός τους: Δεν καταργείς χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν εξαθλιώνεις μια ολόκληρη Περιφέρεια, βυθίζοντάς την ακόμη περισσότερο στη φτώχεια, στην υπανάπτυξη, στην δημογραφική ερήμωση, ενώ έχεις το μεγάλο χρονικό περιθώριο να προχωρήσεις στην απολιγνιτοποίηση σταδιακά, με την παράλληλη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, που θα απορροφήσει με ομαλό τρόπο το επερχόμενο κύμα ανεργίας και ανέχειας.

Όταν έχεις κάνει τα εγκλήματα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας, σημαίνει πως είσαι ή αθεράπευτα ανόητος ή επείγεσαι να εξυπηρετήσεις συμφέροντα που εσύ θεωρείς υπέρτερα από την τύχη και τη ζωή μιας ολόκληρης φτωχοποιημένης Περιφέρειας, που την αποτελειώνεις με χαριστική βολή.

Κι εσύ, αφελέστατε ( ; ) Περιφερειάρχη, αποδεικνύεσαι πολύ κατώτερος της ιστορίας και των ανθρώπων της Δυτικής Μακεδονίας, της περιοχής που με το μεγαλύτερο από κάθε άλλη περιοχής της Ελλάδας περιβαλλοντικό κόστος, προσέφερε το 90% της ενέργειας, για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Χωρίς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, ο εξηλεκτρισμός και το φτηνό ρεύμα θα ήταν ακόμη όνειρο για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Να σου υπενθυμίσω, Περιφερειαρχίσκε, ότι εξελέγης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της περιοχής και του λαού της. Δυστυχώς, αποδεικνύεσαι από τα ευπειθέστερα κομματικά στελέχη, ανίκανος κι απρόθυμος να υψώσεις φωνή αντίδρασης και να αντισταθείς δυναμικά στο έγκλημα κατά της Περιφέρειας, που σε τίμησε γενναιόδωρα με την ψήφο του λαού της.

Να γιατί, λοιπόν, όλες οι εξαγγελίες είναι μια προεκλογική σαπουνόφουσκα και ουδέποτε θα υλοποιηθούν και, μάλιστα, επωφελώς για τη Δυτική Μακεδονία.

(Θανάσης Αλμπάντης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω).

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Φθινόπωρο 2022 / Αγρότες Μεσοβούνου Εορδαίας, πρόσωπα σκυθρωπά, βλέμμα γεμάτο προβληματισμό...
Με Μιχαηλίδου και Χατζηπαυλίδη συμμετείχε στο τουρνουά Καστοριάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση"


Συμμετέχουμε στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και άλλω…

LACTATIONLAND το Συμβουλευτικό Κέντρο Θηλασμού στην Κοζάνη από την Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού (IBCLC) παιδίατρο Εύη Θώμου
Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Αλλάζουν από αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής η…

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)


Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε τη…

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...


Το λένε οι ειδήσεις των οχτώ, των εννέα, οι εκπομπές των…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα