pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, γητευτής των ανθρώπων (Γράφει η Γιάννα Γκουτζιαμάνη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δευτέρα, όμορφο καλοκαιρινό βράδυ στην αυλή του Φιλοπρόοδου. Τα δυο μεγάλα δέντρα, η κερασιά και η μουριά συνομιλούν με τα πλούσια φύλλα τους και τα κλωνάρια

που γέρνουν το ένα στο άλλο σαν δυο αγκαλιασμένοι φίλοι , για να ακούσουν τις ιστορίες ενός «κουρασμένου θεού», ενός πιτσιρικά, ενός περιπλανώμενου της ζωής, του Λουδοβίκου των Ανωγείων και ανάλογα κλαίνε ή γελάνε με «πράσινα δάκρυα». Γι αυτό, για να ακούσουμε ιστορίες, πήγαμε και όλοι εμείς.

Σε λίγο η αυλή έγινε ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, ιδανικό για μια παράσταση χωρίς τίτλο, γεμάτη από μουσικές μελωδίες, φωνές εξαίσιες, τραγούδι και μικρές ιστορίες, κάτι σαν μικρά βοτσαλάκια, που κάνουν ένα πλατς στο νερό. Η κάθε μια τους στάζει πίκρα, γέλιο, καημό, πόνο, δάκρυ, στεναγμό, αγωνία, απορία και έρωτα που σκλαβώνει και αγάπη, που ελευθερώνει.

Η μούσα επέλεξε το Λουδοβίκο των Ανωγείων και του έδωσε το χάρισμα να λέει με λόγια και με μελωδίες τα ανείπωτα και τα αναπάντητα που κουβαλάει η ψυχή μας. Οι λέξεις έπεφταν σαν χάντρες από τα χείλη του και έπλεκαν μικρές ιστορίες είτε εξομολογούνταν προσωπικά παθήματα και εκπλήξεις, είτε παρατηρούσε τους ανθρώπους γύρω του και έβλεπε αυτά, που εμείς οι άλλο τα προσπερνάμε. Νιώσαμε το άγγιγμα και το παιχνίδισμα της μούσας μαζί του, πριν σταλάξει μέσα του την έμπνευση.

Δίπλα του οι δυο κυρίες Βουγιουκλή με φωνές απόλυτα συνταιριασμένες με τις μουσικές μελωδίες ερμήνευσαν αισθαντικά τραγούδια του πόνου και της χαράς και σαγήνευσαν το κοινό με την ομορφιά τους.

Την ιεροτελεστία διαδέχονταν το παιχνίδισμα με το ξανθιά και μελαχρινή θεά, το μπουνταλά ψηλό άντρα, που δεν τα κατάφερνε με τις γυναίκες, επειδή ήταν ψηλός?

Τεχνίτης του λόγου και της μουσικής ο Λουδοβίκος, έπλεξε αριστοτεχνικά τις λέξεις με τους ήχους και τις μελωδίες και τις έστελνε μεταξένιες κλωστές στο κοινό, που τις άγγιζε και ενώθηκε μαζί τους σε ένα παλλόμενο κύμα αισθήσεων και συναισθημάτων.

Αυτή είναι η τέχνη του γητευτή των ανθρώπων κι εμείς τυχεροί που ζήσαμε μια νύχτα καλοκαιρινή, γοητευτική, λυτρωτική, πλημμυρισμένοι από τα χρώματα της αγάπης.

Κοζάνη 2-7-2022

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…